Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ceylan’dan Tarım Bakanına Eleştiri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakan Pakdemirli’yi tarım ürünleri ithalatı üzerinden eleştirerek, “Menemeni sosyete yemeği yapan iktidarın Bakanı olarak tarihe geçtiniz. Döneminizde Tarım Bakanlığı, ithalat bakanlığına dönüştü. Bu ülkenin kaynaklarını yabancı ülke çiftçilerini fonlamakta kullandınız” diye konuştu.

Plan ve Bütçe komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin görüşmeleri sırasında söz alan Özgür Ceylan, 2002 yılından bu yana tarımsal destekleme ödemelerinin bütçedeki payının her geçen yıl düştüğünü ifade ederek, “Tarımsal destekleme ödemelerinin Gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı 2002’de yüzde 0,5’ten 2019’da yüzde 0,4’e düşmüş. Merkezî yönetim bütçe giderleri içerisinde, faiz hariç bütçe giderlerinde tarımsal destekleme ödemelerinin payı yine 2002’de yüzde 2,8 iken iktidarınız döneminde, 2019’da yüzde 1,9’a düşmüş gözüküyor” dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin görüşmelerine katılarak, çiftçinin sorunlarına değindi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi’nin zararına dikkat çekerek sözlerine başlayan Özgür Ceylan, “Sayıştay raporunda Döner Sermaye İşletmesinin 2016, 2017 ve 2018 yıllarında toplam 1 milyon 129 bin 307 lira zarar ettiği tespiti var. Kurumun üç yıl üst üste zarar etmesinin nedenleri nelerdir?” diye sordu. Alamost Gold firmasının Kirazlı bölgesinde altın aramasına ilişkin ruhsatın iptal edildiğini belirten Özgür Ceylan, bölgede ağaç kesiminin devam ettiği yönünde bilgilerin olduğunu ifade ederek, “Bu acaba orman işletmenin rutin ağaç kesimi midir, yoksa firma hâlâ burada ağaç kesmeye devam mı ediyor veya bu durumdan haberdar mısınız” dedi.

CEYLAN: “BU BAKANLIK İYİ YÖNETİLMİYOR”
Bakan Pakdemirli’nin geçen yıl bütçe görüşmelerindeki “Eğer ben 6’ncı ayımı doldurduğumda bu tavlada zar tutmayı beceremiyorsam ben bu işte yokum arkadaşlar, çok net söylüyorum” şeklindeki sözlerini tutanaklardan okuyan Özgür Ceylan, “Sayın Bakan, ben de şunu net söylemek istiyorum: Bu Bakanlık iyi yönetilmiyor” dedi. Özgür Ceylan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ithalat bakanlığına dönüştüğünü ileri sürerek, “Menemeni sosyete yemeği yapan iktidarın Bakanı olarak tarihe geçtiniz. Döneminizde Tarım Bakanlığı, ithalat bakanlığına dönüştü. Bu ülkenin kaynaklarını yabancı ülke çiftçilerini fonlamakta kullandınız” dedi. Tarımda AKP hükûmetleri döneminde yapılan ithalat toplamının 190 milyar doları aştığını kaydeden Özgür Ceylan, “Zar tutmayı beceremiyorsunuz ya da onu tavla arkadaşlarınız bilir ama Türk çiftçisi sözünüzün gereğini yerine getirmenizi bekliyor” dedi.

“TARIMSAL DESTEKLEMELER DÜŞÜYOR”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2020 Yılı Bütçe Gerekçesi verilerine göre 2002 yılından bu yana tarımsal destekleme ödemelerinin bütçedeki payının her geçen yıl düştüğünü ifade ederek, “Tarımsal destekleme ödemelerinin Gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı 2002’de yüzde 0,5’ten 2019’da yüzde 0,4’e düşmüş.  Merkezî yönetim bütçe giderleri içerisinde, faiz hariç bütçe giderlerinde tarımsal destekleme ödemelerinin payı yine 2002’de yüzde 2,8 iken iktidarınız döneminde, 2019’da yüzde 1,9’a düşmüş gözüküyor” dedi. Son bir yıldır tarımsal ürünlere yönelik ithalatları da dile getiren Özgür Ceylan, “Çiftçi ne zaman tarlasında hasada başlasa hemen gümrük tarifelerinin sıfırlanmasıyla ilgili bir karar düşüyor Resmî Gazeteye” dedi. Sarayın kaynak arayışına çare olarak getirilen yeni vergi düzenlemesinin içinde Toprak Mahsulleri Ofisine, Kamu İhale Kanunu dışında tarımsal ürün ithalat yetkisi verilmesine ilişkin düzenleme çalışmalarını değerlendiren Özgür Ceylan, “Bakanlığın bundan sonraki yol haritasını gösteriyor. Biz buna bir anlam veremedik, böyle bir ihtiyaç niye husul etti? Neden memnun değildiniz ki böyle bir değişiklik yaptınız? Buradaki amaç neydi?” diye sordu. Özgür Ceylan, böylesi bir düzenlemenin ancak, “Rekabeti ortadan kaldırma ve yandaşa imkân sağlama” amacına uygun bir düzenleme olacağını ifade ederek şunları söyledi:

Yerli üreticiyi ayağa kaldırmak durumundayız Sayın Bakan. Çiftçinin borcu kamu ve özel bankalara 116 milyar lira, tarım ve kredi kooperatiflerine olan borçları da eklersek toplam 130 milyar lira. 31 Mart seçimleri öncesinde çiğ süt priminin litrede 15 kuruşluk artışla 25 kuruşa çıkarıldığını açıklamıştınız, Mayıs 2019’dan geçerli olacak şekilde yeniden 10 kuruşa düşürdünüz. Sahiden ne oldu Sayın Bakan, yem fiyatları mı düştü, seçim öncesinde açıkladığınız rakamlar oya yansımadı mı, ondan mı vazgeçtiniz?

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech