Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Deniz Kula

İYİ OKUL, KÖTÜ OKUL

Eğitim Sistemi son yılarda en çok tartışılan konulardan biri oldu. Olması da çok doğal. Çünkü çok sık değişen, çok şeyin değişeceği söylenen ve beklenen bir durum var ortada. Öğretmeni, öğrencisi, velisi, özel okulu, dershanesi ve kursu ile çok elemanlı bir yapı var önümüzde. Akademik başarı beklentisi bir yanda dururken , olumlu davranış kazandırma, çağı yakalama boyutu da diğer yanda duruyor. Son zamnlarda okul sayılarının artması, özel okulların birden çoğalması ister istemez aralarında seçim yapma zorunluluğunu getirdi. Sanki doğru okulu seçince başarı kendiliğinden geleçekmiş gibi bir yanlış inanç oluştu. Oysa ki; Eğitim Sistemi ile ilgili temel bir yapıyı unutmamak gerekiyor bence. O da ÇARPAN ETKİSİ. Eğitim bileşenler çarpan etkisiyle çalışır. Eğitimin kalitesi bileşenlerin çarpımı ile oluşur. Yani bütün bileşenlere alt alta toplayarak eğitimin kalitesini ölçemeyiz. Nedir bu bileşenler.

  1. Eğitim sisteminin yapısı: Eğitim sisteminin yapısı birinci çarpandır. Müfredatı ile, derslerin kazanımları, basitliği, işlevliği, seçmeli dersler, gelişen teknolojiye ve bilime yakınlığı, ders tekniği, ölçme değerlendirme sistemi, sınav sitemi, eleme ve yönlendirme sistemi. Yani teknik ve yapısal ögeler. Bir defa bunu çok iyi kurmanız, planlamanız gerekli. Fırsat eşitliği yaratan, bilimsel, gereksiz bilgi yerine işlevsel ve uzmanlık alanlarına göre yönlendirilmiş ders programları.
  2. Öğrencinin Yapısı: Öğrencinin yapısı derken öğrencinin motivasyonu ve inancından bahsediyorum. Öğrencinin yapısı ikinci çarpandır. Öğrencinin ve ailesinin verilen eğitime motive olması, istekli ve iradeli olması. Ailenin çocuğunun gelişiminin ve gelişim evrelerinden haberdar olması, tutum ve davranışları ile iyi model olmasından takip ve disiplin kurmasından bahsediyorum.
  3. Öğretmenin Yapısı: Eğitimin üçüncü çarpanı ise öğretmendir. Öğretmenin yeterliliği, işini iyi yapması. Öğrenciyle kuracağı iletişimin kalitesi, öğretme taktik ve tekniklerde ki ustalığı, kendi yeteneklerini sürekli güncel tutması. Özetle hem eğitici hem de öğretici yönüyle donanımlı bir öğretmen.

Yukarıda saydığım bu üç yapı eğitimin çarpan etkisiyle çalışan bileşenleridir. İstediği kadar iki tanesi 10 üzerinden 8 ile çalışsın eğer biri sıfır ise sonucu sıfıralar. Çünkü buraya verdiğimiz değerler birbiriyle çarpılarak sonucu belirler. Örneğin ; öğretmen yukarıda saydığım yetenekte ve donanımda olsun, öğrencide motive ve öğrenmeye karşı istekli olsun, eğitim sistemini 1. Madde de saydığım taktik ve tekniği  yanlış kurdu iseniz istediğiniz sonucu alamazsınız.

Ya da eğitim sistemimizin yapısı 10 puan aynı zamanda  öğrenci de istekli ve ailesi destekliyor fakat  öğretmeniniz yeterli değilse, sistemi uygulayamazsınız. Öğrenciniz eğitim ve öğretime motive değilse, hedefi yoksa, önünü göremiyorsa öğretmeniniz ve eğitim müfredatınız, dersiniz ne kadar mükemmel olursa olsun yine sonuç alamazsınız. Bu üç yapının her biri ortalamanın üstünde olduğunu düşünsek yani her biri 10 üzerinden 7 olsa. 7X7X7=  343 eder. Eğitim sisteminiz 9, öğretmen kalitesiniz 9, ama öğrenci motivasyon ve isteği 2 ise ; 9X9X2= 162 eder. Yani üç bileşeni de aynı oranlarda yükseltmemiz gerekmektedir. Hem sistemin yapısını düzeltmek, hem öğretmenimizin yeterliliklerini yükseltmek, hem de öğrenciyi ve veliyi hedefli ve motive ederek eğitim sistemimizin değerini yükseltebiliriz. Sadece birini mükemmel yaparak bir yere varamayız. Unutmayın bir sistem en zayıf tarafı kadar güçlüdür. Eğitim kalitesinin çarpan etkisiyle çalıştığını, eğitimi kalitesini yükseltmeye çalışanların unutmaması gerekir. Görüşmek üzere..

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech