Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kış kapıda, esnaf zorda

Elektrik faturası geçen yıla

Elektrik faturası geçen yıla göre iki kat fazla geliyor!

Kendini iyiden iyiye hissettiren kış, Çanakkale esnafını kara kara düşündürmeye başladı. Özellikle ısınmasını elektrikle sağlayan esnaf, üst üste yapılan zamlardan yana dertli… Öyle ki geçtiğimiz sene bu zamanlarda bin lira gelen elektrik faturası, şimdilerde iki katı artarak 2 bin lira sınırına dayandı. Çanakkale esnafı, faturalardan yana mağduriyetinden yakınırken Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit ise esnafın giderinin artmasının haliyle işletmenin fiyat listesine de yansıyacağını söylüyor ve ekliyor: “Esnafın darda olması vatandaşı da etkiliyor. Biz de bu sebepten vatandaşın kışı daha rahat geçirmesi için dağıtım, kayıp kaçak, sayaç okuma bedeli ve TRT paylarının kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Havaların soğumasıyla Çanakkale esnafı da kışı nasıl atlatacağını kara kara düşünmeye başladı. Öyle ki halihazırda yüksek olan elektrik faturaları, ısınma giderinin de işin içine dahil olmasıyla daha da artacak. Bizler de GÜNDEM Gazetesi olarak, yaklaşan kış öncesi esnafın derdini dinledik. Ve böylece bir önceki yıla oranla iki katı yüksek fatura ödediğini belirten yerli esnafa bir dokunup bin ah işitmiş olduk…

Dilay Gıda Yetkilisi Dilek Demir: “Şu kadarcık bir dükkana dahi böyle bir fatura gelebiliyor. Tüm esnaf zorda. En son 934 lira elektrik faturası ödedim. Bir elektrik dahi küçücük bir işletmede böyle oluyor. Daha bunun kirası var, diğer masrafları var. Büyük işletmeler çoğaldı ama küçük esnafın işi daha zor.”

Adanalılar İşletme Sahibi Beytullah Kılıç: “Biz bir yıldır açığız. İlk başlarda elektrik faturamız 900 lira geliyordu. Sonra her ay artmaya başladı. En son 1200, 1400 civarlarında geliyordu fatura. Şu anda son ödediğim fatura ise 1800 lira oldu. Önümüzde kış var, işin içine ısınma gideri de girecek ve fiyat daha fazla artacak.”

Conk Tost İşletme Sahibi Talip Dağyar: “Geçen sene, normal zamanda 400 lira, 500 lira geliyordu, 750’yi de gördük. Ama şimdi 2 bin liradan aşağı inmiyor fatura. 1 senede bin liradan fazla fark oluştu arada. Nasıl bu kadar yükseldi fiyatlar, takip edemiyoruz bile. Yüzde bin zam mı geldi ki bana bu kadar fatura geliyor? Mümkünatı yok. Ama ne geliyorsa mecbur ödüyoruz, yapacak bir şey yok.”

Barınak Cafe Yetkilisi Büşra Balık: “Bize geçen sene gelen fatura 5 buçuk bin lirayı buluyordu, elektrik sobalarımızı kapattık, yine fark etmedi, gelip saatlerimizi değiştirdiler, sonra bir azalma oldu. Şu an 2, 2 buçuk bin lira geliyor. Ama çok yine de. Gelen faturanın yarısından çoğu vergi zaten. Şimdi yine kış geliyor, yine ısıtıcıları çalıştırmamız gerekecek ve fatura yine yükselecek.  İki tane çay ocağı ve lambalar var… Buna bu kadar fatura gelmesi bence çok fazla. Tüm esnaf çok zor durumda, zorlu bir kış geçecek gibi görünüyor.”

Köfteci Erdal Kamara: “Geçen yıla oranla yüzde 30 bir artış var. Geçen sene bu zamanlar 700 ödüyorduk. Şu an bin lira veriyoruz. Burası dört masalık yer, bu rakam çok yüksek yani. Daha kış da görmedik. Yazın fatura böyle ise kışı düşünemiyorum.”

Özel Çorba Salonu Çalışanı Murat Yanıt “Faturalar çok yüksek geliyor. En son baktığımda 3 bin lira gelmişti. Geçen sene bin 500 civarı gelen fatura bugün 2 katı arttı. Kışın üzerine bin 500 falan eklenecek. Esnaf zaten zorda, bu zamlar da üstüne tuz biber oluyor.”

“Dağıtım, kaçak kayıp bedeli, sayaç okuma bedeli ve TRT paylarının kaldırılmalı”

Tüketici Koruma Derneği(TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit ise konuyla ilgili olarak GÜNDEM’e yaptığı açıklamada, esnafın böylesine zorda olmasının mutlaka tüketiciye de yansıyacağını ifade ederek “Tüketicilerin bu kışı geçirebilmesi elektrik faturasında dağıtım, kaçak kayıp bedeli, sayaç okuma bedeli ve TRT paylarının kaldırılması gerek. Böyle bir talebimiz var. Ben bunu genel merkeze de ilettim. Çünkü esnafın darda olması haliyle fiyatlara da yansıyacak ve bu durum da tüketicinin aleyhine olacak” ifadelerini kullandı.

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech