Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyada üçüncüyüz ama Çanakkale alarm veriyor!

Türkiye sofralık zeytin üretiminde

Türkiye sofralık zeytin üretiminde dünya üçüncüsü, zeytinyağı üretiminde ise dünya beşincisi… Zeytin üretimindeki karne Akdeniz ülkeleri arasında iyiyken, Çanakkale zeytin üretimi konusunda bu sene alarm verdi. Geçen sene 15-20 TL arasında değişen zeytin fiyatları bu sene 30-50 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Sofralık zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında önlenemez bir yükselişe geçildi. Çanakkale’de yetkililer bu sene rekolte düşük olacak, bu seneye özel bir verimsizlik var yorumlarında bulundular.

Türkiye sofralık zeytin üretiminde ortalama 427 bin ton üretim hacmine sahip. Sofralık zeytinin yanı sıra zeytinyağı üretiminde de Türkiye’nin ortalama 193 bin ton zeytinyağı ürettiği biliniyor.

Türkiye sofralık zeytin üretiminde İspanya ve Mısır’ın ardından üçüncü, zeytinyağı üretiminde ise İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’un ardından beşinci sırada bulunuyor. Türkiye’nin zeytin karnesi bu denli iyi bir seyir izlerken, Çanakkale’de bu sene rekoltenin düşeceği belirtildi. Zeytin üretiminde ekonomik sıkıntılar ve düzensiz yağışlar üretim potansiyelinin düşmesine neden olurken, fiyatlarda cep yakıyor.

Geçtiğimiz senelerde çarşıda, pazarda zeytin fiyatları 15-20 TL bandında iken, bu sene 30-50 TL arasında değişiyor. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Türker Savaş ve Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya Çanakkale’deki zeytin üretimi ile ilgili gazetemize konuştu.

Savaş, üretimdeki düşüşün nedenlerini ekonomik plansızlık ve girdi maliyetlerinin artmasına bağladı. İsmail Kaya ise rekoltenin düşük olmasının nedenini mevsimsel etkenlere bağladı.

“Mevcut ekonomik politikalar zeytin üretimini de etkilemiştir”

Girdi maliyetlerinin bir hayli artması ve ekonomik koşulların üretimden yana olmadığı için zeytin üretiminin düştüğünü belirten Prof. Dr. Türker Savaş, bu seneye özgü kötü bir durum var dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, “Zeytin üretiminde bu sene, geçtiğimiz yıllara göre bir verimsizlik söz konusu. Özellikle verimsiz bir dönem var. Dengesiz yağışlar ve ekonomik nedenler, girdi maliyetlerinin yükselmesinin etkileri var.

Birden bire zeytin üretim alanlarında bir değişiklik meydana gelmiyor ama bakımları daha az yapılıyor. Maliyetlerin artması, girdi maliyetlerinin tavan yapması ile zeytinliklere daha az bakılıyor. Üretimimiz verim düşüklüğü nedeniyle, bu sene yöremizde aşağıya doğru bir ivme izliyor. Rekolte düştü.” dedi.

“Rekolte mevsimsel etkenlerden dolayı düşük olacak”

Ziraat Odası Çanakkale Şube Başkanı İsmail Kaya ise zeytin üretiminin düşmesini iklim koşullarına bağladı. Kaya, “Bu sene rekolte düşer. Bazı ağaçlarda zeytin yok ama şu andaki Pazar etiket fiyatlarına aldanmayın. Şu anda zeytinyağı fiyatları da yükseliyor. Rekoltenin düşük beklenmesi dolayısıyla bu düşüklük fiyatlara bu sene yansıyacak. Bu sene yok bir yıl…

Rekoltenin düşük olmasının yılla da bir alakası var. Gerekli iklim koşulları sağlanmadığı içinde, doğal yollardan dolayı da üretim bazı senelerde düşüş göstermektedir” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech