Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

3 kuruşluk keyfimiz kaldı!

Bu kış zor geçecek…

Bu kış zor geçecek… Elektriğe zam… Doğalgaza bir zam daha… Akaryakıta bir zam daha geldi… Prize dokunurken iki kere düşünün… Faturalar vatandaşın korkulu rüyası oldu… Ekonomide sular durulmuyor… Son zamanlarda vatandaşın en çok gördüğü manşetlerin başında zam haberleri gelirken, vatandaş artık bu durumdan oldukça yoruldu. Kışın gelmesine sayılı günler kala, okul taksitleri, öğrenci giderleri, ev kirası, faturalar, giyecek, yiyecek derken alınan maaştan kalan kuruşlarla vatandaşın keyfi 3 kuruşluk oldu. Son bir yılda elektriğe ve doğalgaza yüzde 60 oranında zam geldi! Zamlar karşısında Tüketiciyi Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, “Ben artık yeter demekten başka hiçbir açıklama yapmayacağım. Tek kelime söylüyorum. O da yeter!”dedi.

İşsizlik, yüksek enflasyon, yüksek faiz, yüksek zamlar, yüksek fatura bedelleri, yüksek kiralar, sürekli yüksek kelimesi ile karşılaşan vatandaş, ay başında bir tek maaşında yükseği göremiyor. Ekonomik kriz var söylemleri yazın pek karşılık bulamasa da bu kış bir hayli zor geçecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından geçtiğimiz gün elektriğe yüzde 14.9 zam kararı alındı. Vatandaş bu zam haberini görünce bir önceki zam haberine baktı 1 Temmuz tarihini gördü. 1 Temmuz’da elektriğe yüzde 15 zam yapılmıştı. Geçtiğimiz gün bir daha yapılan yüzde 14.9’luk zamla 2 ayda elektriğe yüzde 30 zam gelmiş oldu.

Elektrik zammı çarşıda esnafın canını sıktı!

Çanakkale’de ekonominin kalbi olan Çarşı Caddesi’nde bulunan dükkanların son zamanlarda en çok mağdur oldukları konu elektrik oldu. Geçtiğimiz dönemlerde dükkan kiralarının yanı sıra en büyük gideri elektrik olan esnaf 2 bin TL elektrik faturası ödüyordu. Ortalama 2 bin TL elektrik faturası ödeyen ve marketi olan bir esnaf 2019 yılında yapılan zamlarla artık 3 bin 500 TL elektrik faturası öder oldu. Neredeyse yüzde 60 oranında artan elektrik giderleri, marketlere alınan mal giderlerinden daha çok gidere neden oldu. Çarşı’da her ay elektriğe 5 bin TL ödeyen de var 10 bin TL ödeyende…

Kullanım bedeli nerede, ödenen tutar nerede!

Faturalara dikkatli bakıldığında harcama bedelinin üzerine pek çok kalem eklendiği gözlerden kaçmıyor. Bin 786 TL elektrik kullanım bedeli görünen bir fatura için vatandaş 2 bin 970 TL ödüyor. Dağıtım bedeli, Enerji fonu, TRT payı, BTV derken, üst üste vatandaş kullandığı bedelin üzerine Bin TL daha öder oldu.

2018 Ağustos’tan beri 10 zam!

2018 yılının Ağustos ayından bugüne kadar, Doğalgaza ve Elektriğe 5 zam geldi. Vatandaş bu süre zarfında ortalama 10 zam haberi gördü.

Elektriğe gelen zamlar takvim hesabı ile yazıldığında ortaya çıkan tablo şu şekilde;

1 Ağustos 2018 (Konuta yüzde 9-sanayiye yüzde 14 zam)

1 Eylül 2018 (Konuta yüzde 9- sanayiye yüzde 14)

1 Ekim 2018 (Konuta yüzde 9- sanayiye yüzde 18)

1 Temmuz 2019 (Yüzde 14.9)

1 Ekim 2019 (Yüzde 14.9)

Son bir yılda Elektriğe yüzde 60 oranında zam geldi!

Doğalgaza son bir yılda gelen zamlar;

1 Ağustos 2018 (Yüzde 9)

1 Eylül 2018 (Yüzde 9)

1 Ekim 2018 ( Yüzde 9)

31 Temmuz 2019 (Yüzde 14.97)

31 Ağustos 2019 (Yüzde 14.90)

Son bir yılda doğalgaza yüzde 60 oranında zam yapıldı!

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Tüketiciyi Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, “Ben ne söyleyeyim. Nasıl bir yorum ya da açıklama bekliyorsunuz. Ortada duran tablo ile ilgili nasıl bir değerlendirme yapılabilir. Ben tek kelime ile yeter diyorum!” dedi.

Tunahan Ünsal

 

 

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech