Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

TKP “Nemalanan muhtar, şantiyede işe giren köylü!”

Türkiye Komünist Partisi(TKP) Çanakkale İl Başkanlığı, geçtiğimiz gün yaptığı basın açıklaması ile Kirazlı’da sürdürülen siyanürlü maden arama çalışmalarına destek verenleri topa tuttu. İl Başkanı Gülenay Çinpolat tarafından yapılan basın açıklamasında “AK Partili Bülent Turan, maden için ‘milli menfaat’ diyor, oysa hepsi yabancı şirketlere gidecek. Ak Partili Jülide İskenderoğlu ‘siyanür kullanılmayacak’ diyor, oysa Alamos Gold kendi açıklıyor kullanacaklarını. Çanakkale bu yalanlara kanmadı,  simdi ise başka bir tiyatroyu sahneye koydular. Karşımıza şirketten nemalanan muhtarları ve şantiyede işe giren köylüleri çıkartıyorlar. Fakat biz gerçekleri sokak sokak, köy köy gezip anlatacağız” ifadelerini kullanıldı.

TKP Çanakkale İl Başkanlığı, Kirazlı’da sürdürülen siyanürlü altın madeni projesinin Çanakkale’ye yönelik olumsuz etkileri ile ilgili cumartesi günü basın açıklaması düzenledi. Saat 16.00’da Mümtaz Pirinççiler’de yapılan açıklamada TKP’li üyeler de yer alarak ellerinde madeninin zararlarına ilişkin pankartlar tuttu, sloganlar attı.

“ALAMOS GOLD, SİYANÜR KULLANACAĞINI DEFALARCA TEKRARLIYOR!”

Açıklama ise TKP İl Başkanı Gülenay Çinpolat tarafından yapıldı. Çinpolat, eylemlerin başladığı ilk günlerde siyanürlü madeni canla başla savunana AKP milletvekillerinin yalanları ortaya çıkınca sessizleştiklerini ifade ederek Çanakkale halkını kandıramadıklarını belirtti. Çinpolat, madenle ilgili AK Partili vekillerin açıklamalarına da göndermede bulanarak sözlerine şöyle devam etti: “Ne diyordu Bülent Turan; oradan çıkacak altın yerli ve milli menfaatlerimize hizmet edecekmiş. Çıkarılacak altının %96’dan fazlası yerli ve yabancı patronların cebine girecek, devlete verilen pay ise AKP hükümetinin örtülü ödeneklerine hizmet edecek. Birileri de bunu milli menfaat diyerek pazarlayacak. Ne diyordu Jülide İskenderoğlu; o madende siyanür kullanılmayacakmış. Alamos Gold’un proje metinlerini, tanıtım videolarını izleyin. Defalarda tekrarlıyorlar siyanür kullanacaklarını. Çanakkale halkı bu yalanlara kanmadı. Şimdi ise başka bir tiyatroyu sahneye koydular. Karşımıza şirketten nemalanan muhtarları ve şantiyede işe giren köylüleri çıkartıyorlar.”

MADDE MADDE SIRALADILAR

Çinpolat, Çanakkaleliler olarak mücadelemiz devam ettiğini, yağmaya ve talana karşı yapılması gerekenlerin ise belli olduğunu ifade ederek sözlerine ‘bu gereklilikleri’ sıralayarak şöyle devam etti:

  1. Kirazlı bölgesinde sürdürülen ağaç kesimi ve madencilik faaliyetleri derhal durdurulmalıdır.
  2. Madenlerde siyanür kullanımı yasaklanmalıdır,
  3. ÇED raporunda belirtilen sayının çok üzerinde yapılan ağaç kesimine göz yuman ve izin veren yerel yöneticiler yargılanmalıdır.
  4. Kaz Dağlarına etki eden ve ekolojik bir bütünlük oluşturan tüm bölge Kaz Dağları Milli Parkı ilan edilmelidir.
  5. Madencilik yasası değiştirilmeli, yerli ve yabanca sermayeye sağlanan teşvikler sonlandırılmalıdır.
  6. Tüm madenler kamulaştırılmalı; halkın ihtiyaçlarına hizmet etmeyen işletmeler kapatılmalıdır.

“KATLİAMI BÜLTENLERLE İKİRCİKSİZ BİR ŞEKİLDE ANLATACAĞIZ”

Bu somut talepler etrafında mücadeleyi büyütmeye ve örgütlü hale getirmeye çabaladıklarını ifade eden Çinpolat, sözlerini ise dağıtacakları Kirazlı gündemli bültenlerden söz ederek şöyle noktaladı: “Gerçekleri söylemek için sokağa çıkıyoruz. Kirazlı gündemli bültenimizle Çanakkale halkına köy köy, sokak sokak, mahalle mahalle anlatılmayanları anlatacağız. Kirazlı’daki katliamı ikirciksiz bir şekilde anlatacağız.”

Esra Çanlı

DİĞER VİDEOLAR

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech