Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okul kantinlerinde ‘zehirli kimyasal’ dolaşıyor!

Çanakkale Merkez’de bir ilkokul

Çanakkale Merkez’de bir ilkokul kantininde ‘slime’ isimli bir oyuncağın satıldığının ortaya çıkması hem öğrencileri hem de velileri tedirgin etti.  İçeriğinde oldukça zararlı olan Boraks isimli bir kimyasalın bulunduğu slime, başta egzama, kaşıntı, döküntü gibi çeşitli deri hastalıklarına ve ağız yoluyla solunduğu takdirde zehirlenmeye dahi sebebiyet verecek kadar tehlikeli bir oyuncak(!) Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanı Abdülaziz Asan da “Geçtiğimiz hafta bir okul kantininde tespit ettik ve derhal kantinden kaldırttık” sözleriyle olayı doğrularken özellikle veliler ise hala diken üstünde… Keza böylesi zehirli bir kimyasalın okul kantinlerine kolayca girmesi, kantinlerin yetkili mercilerce yeterli düzeyde denetlenmediğini düşündürüyor.

Çanakkale’de geçtiğimiz hafta bir ilkokul kantininde ‘slime’ isimli oldukça tehlikeli bir oyuncağın satıldığı ortaya çıktı. Olayın öğrenilmesi üzerine yetkililer oyuncağı derhal kantinden toplattı fakat asıl üzerinde durulması gereken konu ise bu tip vakaların yaşanmadan önce önüne geçileceği bir denetleme sisteminin hala ülkemizde var olmamış olması…

“Derhal toplattık!”

Konuyla ilgili GÜNDEM’e konuşan Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanı Abdülaziz Asan da yaşanan bu hadiseyi doğrularken gerekli adımların ise atıldığını belirtti. Asan, “Geçen hafta böyle bir duyum aldık ve perşembe günü derhal söz konusu kantinden oyuncağı toplattık. Bunun dışında tehlikeli veya olumsuz bir durum yaşanmadı” ifadelerini kullandı.

Diğer okullarda durum ne?

Asan’ın açıklamaları, gözler tekrardan kantinleri asıl denetlemesi gereken kurumlara çevrildi. Çünkü geleceğimizin teminatı çocukların sağlığı söz konusu olduğunda, kamuoyunun hassasiyet düzeyi de bir o kadar artıyor. Öte yandan iddialar şu an için tek bir okulla sınırlı fakat diğer okullarda böyle bir durumun yaşanıp yaşanmadığıyla ilgili ise net bir bilgi yok.

Slime neden bu kadar tehlikeli?

Slime, İngilizce’de ‘balçık’ anlamına gelen ve yapımında bol miktarda boraks bulunan bir oyuncak. İşin içine boraks gibi bir kimyasal girdiğinde ise tehlike çanları çalmaya başlıyor. Çünkü boraks, içerisinde sodyum ve bor elementlerini de barındıran oldukça riskli bir kimyasal… Ciltle temasında ise özellikle hassas bünyelerde deride dökülme, kaşıntı ev egzamaya yol açabiliyor. Bununla birlikte boraks, karaciğer ve merkezi sinir sistemini de olumsuz etkileyerek ciddi hasarlara neden olabiliyor. Boraksın ağız yolu ile solunması ve alınması ise çok daha riskli bir sonuçlara hatta ölüme dahi sebebiyet verebiliyor. Boraksın bu denli tehlikeli bir kimyasal olduğu gerçeği ve zehirli etkileri bilimsel olarak ispatlanmışken, içeriğinde ciddi oranda boraksın bulunduğu slime oyuncağının, okul kantinleri gibi çocukların rahatlıkla satın alabileceği yerlerde bulunması başta veliler olmak üzere tüm vatandaşları tedirgin ediyor.

Denetim ve tedbirler sıklaştırılmalı

Bu tip münferit vakaların yaşanmaması için toplumun beklentisi ise ilkokul kantinlerinden başlayarak lise kantinlerine de dek hem çocuklarım hem de gençlerin sağlığının devletin yetkili mercileri tarafından güvence altına alınması ve tedbir ve denetimlerin sıklaştırılması…

Esra Çanlı

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech