Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Üretici ürününe sahip çıkmıyor”

Bayramiç’te 4 bin 500

Bayramiç’te 4 bin 500 dekar arazide, yaklaşık olarak 10 bin ton üretim potansiyeli bulunan Bayramiç beyazı yörenin üretmiş olduğu en önemli ürünler arasında bulunmaya devam ediyor. Bayramiç beyazı ile ilgili sürdürülen coğrafi işaret tescili çalışmasında ise sona gelindiği, belgenin alınması ile ilgili eksik belgelerinde kısa bir süre içerisinde AB komisyonuna sunulacağı öğrenildi. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ile Bayramiç beyazı ve Bayramiç’in üretim potansiyeli hakkında röportaj gerçekleştirdik. Pehlivan gazetemize yapmış olduğu açıklamasında, “Üretici coğrafi işaretlemeye alışkın değil, üretici ürettiği ürüne sahip çıkmıyor!” vurgusunda bulundu.

Ezine peyniri, zeytinyağı, Çanakkale domatesi, peynir helvası, Yenice kaypa biberi, Bayramiç beyazı, Bayramiç elması, bu topraklarda üretilen ve Türkiye’nin dört bir yanında isim yapmış ürünler olmasının yanı sıra son zamanlarda bu ürünlerle ilgili coğrafi işaret tescil belgesi önem kazanmaya başladı.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ile konuyla ilgili röportaj gerçekleştirdik. Pehlivan, Bayramiç beyazının üretim potansiyeli, coğrafi işaret belgesi ve Bayramiç’in tarımsal üretimi ile ilgili sorduğumuz soruları tek tek cevapladı.

“Bayramiç beyazının ne kadar alanda üretilmektedir? Bayramiç’in üretim potansiyeli ne kadardır?”

“Bayramiç beyazı 500 dekar alanda üretilmektedir”

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, “Bayramiç beyazının üretimi yaklaşık olarak 4 bin 4 bin 500 dekar alanda yapılmaktadır. Yaklaşık 10 bin ton Beyramiç beyazı üretim potansiyelimiz bulunmaktadır. Bayramiç beyazı anadolunun dört bir yanına, metropollere giden bir üründür.

“2 ay içerisinde raporlar AB’ye sunulacak”

Coğrafi işaretleme konusunu son günlerde daha çok anlatmaya başladık. Bayramiç beyazı ürünümüz şu anda Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili almak üzere diye biliyorum. Neden üzere diyoruz? Ufak tefek noksanlıklar var, rapor talebinde bulundular. 2 ay içerisinde bu raporları AB komisyonuna sunacağız. Burada esas önemli olan üreticilerin coğrafi işaretlere sahip çıkmasıdır.

“Üretici coğrafi işaretlemeye alışkın değil”

Ben bir öz eleştiri yapacağım. Mesele coğrafi işaretleme yapabilmek değil, yönetebilmektir. Biz yönetemiyoruz. Yönetmek için çaba sarf etmiş olmamıza rağmen bunu bir türlü çözemiyoruz. Yarın ne olur ne olmaz onu bilemiyoruz. Coğrafi işaretlere verilen oldukça fazla fakat üretici coğrafi işaretlere alışkın değil.

“Yeşil Bayramiç olarak bilinen coğrafyada tarımsal üretim son zamanlarda ne durumdadır?”

“Bayramiç’te üretici ürününe sahip çıkmıyor”

Bizim Bayramiç beyazı çok iyi gidiyor ama üretici ürününe burada sahip çıkıyor. Tüketicide sorun aranıyor ama şu durumda tüketicide bir sorun bulunmuyor. Üretici ürettiği ürüne sahip çıkmıyor. Biz Türkiye’deki marka tescili ile uğraşan tek Ziraat Odasıyız. Biz bu işin içerisine girdik, mutluyuz ama yönetme konusunda üretici ile sorunlar yaşıyoruz.

Bayramiç’te üretim ne durumda?

“Üretim mutlaka planlı yapılmalıdır”

Bayramiç’te üretim bekleneni karşılamaya yeterlidir. Hatta bazı zamanlarda arz fazlası da oluşmaktadır. Bizim çiftçimizde şöyle bir olay var. Geçen sene domates çok iyi para yaptı, şimdi domates yerde çürüyor. Hükümetlerin politikalarında şu olmalı, üretim planlaması olmalı. Planlı üretim yapmalıyız. Bugün yeterince elma bahçesi var. Şimdi gölet ve baraj kenarlarında tekrar elma bahçeleri tesis edilecekse edilmesin. Çünkü piyasa şartlarında arz fazlasında ürün yetiştiği zaman sıkıntı yaşanıyor. O bölgelerde illa elma değil, yem bitkisi yetiştirilmelidir.

“Mutlaka üreticinin toprak tahlili yapması gerekmektedir”

Şu anda Türkiye kendi yemini üretemiyor. Üretilemeyen her şey ithal ediliyor. Yeni açılan bahçelerde elmacılık yapmak yerine yem bitkisi üretilirse oldukça katkı sağlar diye düşünüyorum. Mesela herkes cevize yöneliyor. Can alıcı bir şey söyleyeyim. Bir üreticinin bir ürün üretmeden önce mutlaka toprak tahlili yaptırması gerekmektedir.

Şimdi büyük parsel, küçük parsel değil. Toprak tahlili ile ilgili ciddi bir çalışma yapılması gereklidir” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech