Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Deniz Kula

YENİ ORTAÖĞRETİM SİSTEMİ

Yeni ortaöğretim tasarısında ders sayısı 9. Sınıflarda 8’e, 10 ve 11. Sınıflarda 10’a, 12. Sınıflarda ise 7’ye düşürülmesi planlanmıştır. Gelişmiş ülkelere de baktığımızda liselerdeki ders sayıları ülkemizdeki kadar fazla değildir Tabii ki öğrencilerimizin her alandan yüzeysel alınan dersler yerine belirli alanlarda derinleşmesini önemli buluyoruz.

Üniversiteye hazırlık aşaması olan 12. Sınıflarda ‘kariyer ofisleri’nin oluşturulması, üniversite tercihlerinde daha sağlıklı bilgilerin alınması olumludur. Öğrencileri hayata hazırlayacak, proje sunumları, portfolyo etkinliklerinin artırılarak yaşam becerileri etkinlikleri gerçekleştirilecektir.

Geçmişte yapılan en büyük hata ani değişiklerin olması ve bir an önce uygulamaya konulmasıdır. Burada ise değişikliğin ilk olarak 2020-2021 eğitim-öğretim yılında 9’uncu sınıflardan başlayacak ve kademeli bir geçiş süreci olması çok önemlidir.

Öncelikle ders saatlerinin azaltılması öğrencilerimiz açısından olumlu olmakla birlikte 9-10 ve 11. Sınıflardaki haftalık ders saatleri 40 saatten 35 saate indiğinden öğretmenlerimizin norm fazlası olmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır,

Seçmeli derslerin artırılması önemli olmakla birlikte alışmış olduğumuz zorunlu SEÇMEli ders kavramını yıkmak gerekmekte, gerçekten istenilen dersler seçilebilmelidir.

Yeni uygulanacak sistem hem YÖK, hem ÖSYM ile koordineli bir şekilde yürütülmelidir.

Okullarımızın bir çoğunda fiziksel altyapının olmadığı( laboratuvar, beceri atölyeleri) bilinen bir gerçektir. Bu süre zarfında gerekli maddi olanaklar ilgili okullara sağlanmalı ve altyapı tamamlanmalıdır.

Yeni ortaöğretim modeli çerçevesinde en önemli ayakların başında öğretmen eğitimleri gelmektedir. Bu süreçte öğretmen eğitimlerinin nasıl olacağı paylaşılmalıdır.

En büyük eksiklik olarak ortaöğretimde yapılan bu önemli değişimi sendikalar ve öğretmenler basından takip etmişlerdir. Öğretmenlerin bilgisi, katkısı olmadan yapılan tüm değişimlerin sonuçlarının olumsuz olduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle bakanlığımızın yapacağı tüm çalışmalarda paydaşların görüşlerinin alınmasını önemsemekteyim. Görüşmek üzere.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech