Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Ankara’da dayısı olmayan ortada kalmıştır”

Saadet Partisi İl Gençlik

Saadet Partisi İl Gençlik Kolları, önceki gün parti il binasında ataması yapılmayan üniversite mezunları, mülakat ve güvenlik soruşturması mağduriyetleri ile ilgili basın açıklaması yaptı. Gençlik Kolları İl Başkanı Yakup Şahin açıklamasında atanmayan gençlerden, liyakatsizlikten ve mülakat sisteminin adaletsizliğinden bahsederken “Mülakat sistemiyle özetle; Ankara’da dayısı olmayan ortada kalmıştır.” diye konuştu.

“Söze başlamadan evvel birkaç gün önce çocuğunun gözleri önünde vahşice katledilen Emine Bulut’a Allah’tan rahmet, çocuğuna ve sevenlerine sabırlar diliyor, insanlık dışı bu vahşeti lanetliyoruz. Bu tür saldırıları azaltacak caydırıcı hukuksal düzenlemelerin vakit kaybetmeksizin hayata geçirilmesi elzemdir.” ifadeleriyle kadına karşı şiddete de dikkat çekerek açıklamasına başlayan Saadet Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Yakup Şahin, şu ifadelerle devam etti:

“BUGÜN KATMERLENMİŞ ADALETSİZLİĞİ KONUŞACAĞIZ”

“Bugün burada; geleceği şekillendirecek olan bütün gençleri temsilen konuşacağız.

Bugün burada; hayalleri solan ve dahi hayatları solan biz gençlerin sıkıntılarını konuşacağız.

Bugün burada; gençlerin haklarını ve geleceğini gasp eden uygulamaları konuşacağız.

Ve bugün burada sinelerde katmerlenmiş adaletsizliği, yüzlere kara leke olarak çalınmış liyakatsizliği konuşacağız.

Adalet herkese hakkını vermektir ve bu hakkı kat’i suretle yerine getirecek olan ise adil ve sosyal devletin iradesidir. Ancak bir gerçeği üzülerek de olsa ifade etmek durumundayız ki; ülkemizde adalete olan güven Cumhurbaşkanı yardımcısının da açıklamasına göre %38,1!

Toplumun ve geleceğin teminatı olan ve her fırsatta siyasilerin ve yöneticilerin süslü cümlelerine mazhar olan gençlerin durumundan da bahsetmek elzemdir:

Türkiye’de 15-24 yaş aralığında bulunan kişi sayısı 12.971.396.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre 2019 yılında işsizler topluluğunun %25’ini gençler oluşturmakta ve bunların 684.889’u ise diplomalı işsiz genç olarak kayıtlara geçmiştir.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) sisteminde kayıtlı Lisans mezunu işsiz sayısı 664 bin, Yüksek Lisans mezunu işsiz sayısı 20 bin, doktoralı işsiz sayısı 889’dur.

“KYK BORCU FAİZİ HELAL Mİ?”

“Üniversiteli; mezun olduktan sonra sadece işsizlik değil, aynı zamanda KYK borcu ile de baş başa kalıyor. Öğrenciyken bir geliri olmayan genç, devletin sağladığı öğrenim kredisine ihtiyaç duyuyor. Böylece üniversiteden borçlanmış olarak mezun oluyor.

Faizlerle birlikte bu borç kısa sürede işsiz bir gencin ödeyemeyeceği boyutlara ulaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde KYK borcunu ödeyemediğinden dolayı haklarında yasal işlem başlatılması için Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilen mezun sayısı 280 bin.

Peki soruyoruz: Başlatılacak işlem yasal mı, faiz helal mi?

Gençlerin ümidini yeşertmek amacıyla da kurulan üniversiteler artık adeta ‘gençlere işsiz denilmek yerine öğrenci denilerek genç işsiz sayısını düşürmek’ amacına hizmet etmektedir. Malumunuz üzere üniversite eğitimine devam eden bir genç, işsiz sayılmamaktadır.

Bu durum istatistik kurumlarını rahatlatıyor kuşkusuz. Fakat üniversiteli gençlerin mezun olduktan sonraki yaşamlarıyla ilgili herhangi bir planlama yapılmıyor.

Herhangi bir branşı okumuş üniversiteli kendi alanında iş bulamıyor.

Sorulunca da ‘O bölümü tercih etmeseydin sen de! Başka bölüm mü yoktu?’ gibi alaycı tepkileri en yetkili ağızlardan duyabiliyorsunuz.

Ama bugün en yüksek puanlarla yerleşilen Tıp Fakültesi mezunlarının dahi atanırken çeşitli zorluklar yaşadığı ortadayken sorunun kaynağında farklı sebeplerin olduğu aşikârdır.

Şimdi size gençlerin atanmak için umudu olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS-2018) ile ilgili, ÖSYM’nin resmî sitesinden teyit edilebilecek bazı verileri aktarmak istiyoruz. Ön Lisans sınavına başvuru 801.095 iken 2018/2 atamasında yapılan Ön Lisans ataması 350’dir. Lisans KPSS sınavına başvuru 1.234.487 iken atama ise 1.178’dir. Yani Lisans atama oranı tam binde bir ve Ön Lisans ise tam on binde dörttür.

“MÜLAKAT SİSTEMİ LİYAKATSİZLİĞİN MERKEZİ OLMUŞTUR”

“Hal böyleyken çeşitli bölgelerdeki okulların branş öğretmen ihtiyacı, hastanelerin doktor, hemşire, odyometrist, diyetisyen ve diğer bir çok alandaki sağlık personeli ihtiyacı, sosyal hizmet merkezlerinin sosyal hizmet uzmanı ihtiyacı, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin fizyoterapist, özel eğitim ve rehabilitasyon öğretmeni ihtiyacı, kamu kurumlarına alakasız bölümlerden yapılan atamalar sonucu açıkta kalan 450 binden fazla İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri mezunu, neredeyse asgari ücretin altında maaş alarak çalışan mühendisler bulunmaktadır.

Son iki yılda ataması yapılmadığı için hayatına son veren öğretmen sayısı ise maalesef 50’dir.

Kamu atamalarında getirilen mülakat sistemi adaletsizliğin en belirgin göstergesi ve liyakatsizliğin merkezi konumuna gelmiştir.

Mülakatlarda mesleki yeterlilikleri yerine adayların siyasi eğilimleri, dünya görüşleri, iktidar partisine karşı tutumları belirleyici olmaktadır.

Onlarca yıllık emekler 5 dakikalık bir mülakat ile yerle bir edilmektedir. Mülakat sistemiyle özetle; Ankara’da dayısı olmayan ortada kalmıştır.”

GENÇLER ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DE PAYLAŞTI

“Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda 1. olduğu halde mülakat sisteminde düşük puan alarak atanamayan Deniz Öğretmen ve daha binlercesi bulunmaktadır.

Ve bir başka problem olarak da yazılı sınav ve mülakatta başarılı olduğu halde “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması” adı altında uygulama ile sicilinde herhangi bir problem olmadığı halde ataması gerçekleşmeyen veya aylarca bekletilen gençler için bu çıkmazlar çekilmez bir hal almaya başlamıştır.

Kıymetli Basın Mensupları,

Ataması yapılmayan üniversite mezunları ile ilgili gün geçtikçe artmakta olan sorunlardan en can alıcı olanları dile getirmeye çalıştık.

Saadet Partisi Gençlik Kolları olarak buradan bazı çözüm önerilerini de paylaşmak istiyoruz;

Ülkemizin en önemli kaynağı olan gençler istatistiki verilerin öznesi olmaktan çıkarılıp; gençlerin nitelikleri ve ihtiyaçları tespit edilmelidir.

Üniversiteler, gençlerin yeteneklerini değerlendirmeli, ilgisini dikkate almalı ve gelecek kaygısı olmadan donanımlı şekilde hayata atılmalarını sağlamalıdır.

Her şehre her bölümün açılmasındansa o şehrin veya o bölgenin ihtiyaçlarına ve imkanlarına göre okulların ve bölümlerin açılması, mezun olanların iş bulma oranları ve mezun oldukları bölümle ilgili yeterlilikleri ölçülüp verimsiz bölümlerin ve okulların kapatılması veya o bölümlerin ihtiyaca göre değiştirilmesi gerekmektedir.

Kamu atamalarında ülke ihtiyacını karşılayacak şekilde kontenjan artırımına gidilmelidir ve öncelikle sağlıkta sonrasında tüm alanlarda taşeron hizmet ve personel alımlarının yerine çalışma verimi kontrol edilmek üzere kamuda ihtiyaç duyulan personelin kadro ile çalıştırılması sağlamalıdır.”

“BİZLER SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ”

“Mülakat sistemi derhal düzenlenmeli; itaat değil liyakat, sadakat değil ehliyet ölçülmeli ve sorgulanabilir, adil ve şeffaf bir mülakat sistemi uygulanmalıdır.

Mülakat sonuçlarının ve Güvenlik Soruşturmasının açıklanma süreleri için limitler belirlenmelidir ve Güvenlik Soruşturması, mülakat sonuçlarının açıklanmasından sonra yapılmalı-sonuçlandırılmalıdır.

Sicilinde herhangi bir problem olmayanlar için ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması’ engel olmamalıdır.

Saadet Partisi Gençlik Kolları olarak bizler, geleceği şekillendirmek için sorumluluk almaya hazırız. Sorunların çözülmesi, mağduriyetlerin giderilmesi için yetkilileri göreve ve bütün mağdurları, sorunlarını konuşarak çözümler üretmek üzere iş birliğine davet ediyoruz.

Yarınların daha yaşanabilir olması ümidiyle katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz.”

Haber Merkezi

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech