Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuduz tehlikesine dikkat!

İçinde bulunduğumuz yaz ayları,

İçinde bulunduğumuz yaz ayları, soka hayvanlarındaki hastalıkları pek çok etkene bağlı olarak çoğalttığından, özellikle hayvanlarla içli dışlı olan insanlar da bazı hastalık riskleriyle karşı karşıya kalıyor. Bu hastalıklardan en önemlisi ise kuduz! Peki, bu hastalık nasıl bulaşılır ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Herkes, hayatında hiç değilse bir defa olsun bir sokak hayvanı tarafından tırmalanmış veya ısırılmıştır. Çoğu zaman bu tip yaralanmaları pek de önemsemez, ‘sabahına geçer nasıl olsa’ diyerek görmezden geliriz. Ama bazen işin rengi gerçekten değişebiliyor.

Kuduz nasıl bulaşır?

Beslemek veya sevmek için dokunduğunuz kedi/köpek her sokak hayvanında belirli hastalıkların barınma ihtimali yüksektir. Çoğu aşısız olan bu hayvanlar, insanların onlara teması ile taşıdıkları hastalıkları ki, en tehlikelisi kuduz oluyor, küçük bir ısırık veya tırmık yoluyla bulaştırabilirler.

Yumuşak dokulardaki zedelenmeler genelde risk teşkil etmez fakat özellikle ellerdeki kemikli bölgeler enfeksiyon kapmaya çok daha müsait yapıdadır. Derinizin alt katmanına ulaşarak kemiği zedeleyen bir ısırık, bu sebeple yüzeysel bir çizikten çok daha fazla etkili olur.

Kuduzdan ne zaman şüphelenmeliyiz?

Elbette her çizik veya ısırık, akıllara her zaman ‘kuduz’ mikrobunu getirmez. Fakat eğer aldığınız yaranın ardından söz konusu uzvunuzda kızarıklık, şişme, yanma ve bunu takip eden ateş varsa kısa süre içinde hastaneye başvurarak tetkiklerinizi yaptırmalısınız.

Zira kudur mikrobu için uygulanan aşı takvimi ile bu süreci oldukça kolay atlatmanız mümkün. Yeter ki, vücudunuzun belirtilerini göz ardı ederek hastaneye gitmeyi ihmal etmeyin.

Esra Çanlı

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech