Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

Köylüler haykırdılar; “Agonya’nın doğası bozulmasın”

Yenice’de açılması planlanan kömür madeni ile ilgili Yeniceliler dün Morabbin Parkı’nda basın açıklamasında bulundular. Yenice köylerinden gelen vatandaşlar biz Agonya’nın doğasının bozulmasına müsaade etmeyeceğiz dediler. Köylüler bölgelerini koruyabilmek ve doğalarına sahip çıkabilmek için Çanakkale’den seslerini duyurdular.

Çanakkale bölgesinde yürütülen madencilik faaliyetlerine karşı yürütülen protestolar her geçen gün artmaya her geçen gün yayılmaya devam ediyor. Kirazlı’da yürütülen metalik madencilik faaliyetine karşı protestolar gündemdeyken, şimdi Yenicelilerde protestoya başladılar. Yenice’de açılması planlanan kömür madenine karşı köylüler tepkilerini duyurabilmek için geçtiğimiz günlerde organize oldular ve dün Çanakkale Merkez’e geldiler. Morabbin Parkı’nda basın açıklamasına bulunan köylülere STK temsilcileri, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık’ta destek oldular. Yaklaşık 150 kişilik kalabalık bir grup Agonya’nın boğası bozulmasın diye haykırdılar.

“Yerleşim yerleri projeden etkilenecekler”

Emekli öğretmen Cavit Yılmaz tarafından okunan basın açıklamasında, “Hıdırlar Köyü Kömür Ocağı Proje Tanıtım Dosyası’nda belirtilen 1229,73 HEKTARLIK RUHSAT ALANI Hıdırlar, Örencik, Yukarıçavuş, Aşağıçavuş, Akçakoyun ve Oğlanalanı köyleri sınırlarına girmekte; Örencik Köyü yerleşik alanının tamamı ruhsat alanı içinde kalmaktadır. Ayrıca raporda belirtilen Çanakkale-Yenice-Örencik, Balya-Pazarköy-Örencik ve Edremit-Kalkım-Örencik ulaşım güzergâhları üzerindeki tüm yerleşimler de projeden etkilenecektir.

Proje sahasının ekolojik hassasiyeti olan Marmara Havzası içerisinde yer aldığı; proje sahasına yakın bölgelerde su kaynakları bulunduğu, maden nakliye güzergâhının Örencik ve Hıdırlar köylerinde evlere 10 m mesafedeki tali yoldan geçeceği, faaliyet alanının yakın çevresinin kuş göç yolları üzerinde olduğu proje raporunda açıkça belirtilmiştir.

“Ekosistem kirlenecektir”

Bölgemizdeki bu doğal kaynak ve potansiyelleri tehdit edecek, Kazdağı Milli Parkı’na 15 km mesafedeki bu kömür ocağının açılması halinde bölgede, köylerimizin içinden geçen yollar da dâhil olmak üzere, sürekli gürültü ve toz açığa çıkması kaçınılmaz olacaktır. Ocak işletmesi sırasında oluşacak kömür tozundan yeraltı ve yerüstü su kaynakları, tarım ürünleri ve orman ekosistemi kirlenecektir. Köylerimizin madencilik ile anılması hem tarım ürünlerimiz hem de turizm açısından marka değerimizi olumsuz etkileyecektir” cümleleri yer aldı.

Tunahan Ünsal

 

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech