Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İthal İşsizlik!

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Mayıs

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Mayıs ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre Çanakkale’de geçtiğimiz yıl 21 bin 280 olan İŞ-KUR’a kayıtlı işsiz sayısı bu sene itibariyle 23 bin 389 kişiye yükseldi. Bununla birlikte kayıtlı işgücü sayısında da yükseliş var. Buna göre 2018’de 36 bin 949 olan kayıtlı işgücü sayısı 2019 Mayıs ayı itibariyle 39 bin 817’e yükseldi.

Ortaya çıkan tabloda ise çalışabilme potansiyeline sahip fakat çalışmamayı tercih eden bir kitle olduğu görülüyor… Tüketiciyi Koruma Derneği(TÜKODER) Başkanı Ali Rıza Berkit de konuyla ilgili GÜNDEM’e yaptığı açıklamalarda çalışmanın bir ‘tercih’ten ziyade mecburiyete dönüştüğünü belirterek çalışanlar için gerekli insani koşulların sağlanmadığını ifade etti. Berkit, yapılan zamlar, bozulan ekonomi, artan işsizlik bir yana gelinen son noktada geçimini çöpten sağlayan vatandaşın dahi zora düştüğünü belirterek “Halihazırda işsizlik var diyorduk bir de şimdi çöp ithalatı çıkardılar. Bir taraftan poşeti parayla satmaya çalışıyorsun, bir taraftan da dışarıdan hurda çöpleri getiriyorsun. İthal etmediğimiz bir çöp kalmıştı!” şeklinde konuştu.

Giyim, gıda ve ulaşım sektörlerinde üst üste gelen zamlar ekonomiyi giderek daha da kırılgan hale getiriyor. Vatandaşın daralan bütçesi ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) son verileri ile daha da gün yüzüne çıktı. Buna göre iş potansiyeli var fakat çalışan yok!

Ülke genelinde vahim tablo

TÜİK’in son açıkladığı Mayıs ayı verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaşta olan kişilerdeki işsiz sayısı, geçen seneye göre 1 milyon 21 bin kişi artarak 4 milyon 157 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı ise 3,1 puan büyüyerek yüzde 12,8 oldu. İstihdam edilenlerin sayısına gelince… TÜİK verilerine göre geçen yıla oranla bu sayıda da 869 bin kişilik bir azalma var.  Buna göre ülke genelinde istihdam edilenlerin sayısı 2 puanlık bir azalışla 28 milyon 269 bin kişi oldu.

Çanakkale’deki durum da iç açıcı değil…

Yerel bazlı baktığımızda TÜİK’in Çanakkale verileri de ortaya olumlu bir tablo çıkarmıyor. Öyle ki geçtiğimiz yıl 21 bin 280 olan İŞ-KUR’a kayıtlı işsiz sayısı bu sene itibariyle 23 bin 389 kişiye yükseldi. Bununla birlikte kayıtlı işgücü sayısında da yükseliş var. Buna göre 2018’de 36 bin 949 olan kayıtlı işgücü sayısı 2019 Mayıs ayı itibariyle 39 bin 817’e yükseldi.

Tüketiciyi Koruma Derneği(TÜKODER) Başkanı Ali Rıza Berkit de konuya ilişkin GÜNDEM’e değerlendirmelerde bulundu. Berkit, “İşsizlik rakamları doğalgaza, elektriğe gelen zamla aynı şey gibi oldu. Yani hayatımızın normal bir parçası haline geldi. Alabildiğince işsizlik var. ‘İş var ama insanlar çalışmıyor’ algısı da yanlış. İş koşulları uygun olsa insan neden çalışmasın? Buna işi beğenmemek diyorlarsa, adı beğenmemek olsun. Kim beğenir böyle işi?” şeklinde konuştu.

“İthal etmediğimiz bir çöp kalmıştı!”

Berkit, sözlerini, Sokak Atıkları Toplayıcılar Derneği(SATDER) Başkanı Recep Karaman’ın Türkiye’deki çöp ithalatına ilişkin verilerine değinerek şöyle sürdürdü: “Biz, üretimin, iş alanlarının geliştirilmesini istiyoruz. Fakat şu noktada yapılan çöpten geçimini sağlayan insanların dahi gelir kapısını yok etmektir. Türkiye, dünyanın en çok çöp ithal eden ülkelerinden biri durumunda. Buna işsizlik ithal etmek denir! Yani ithal etmediğimiz bir çöp kalmıştı, o da oldu…”

“Hem vatandaşına poşet sat hem çöp ithal et!”

Berkit, Çin’i örnek göstererek konuşmasına şöyle devam etti: “Uluslararası denge unsuru olarak çöp alımı maliyetlerini aşağı çekmek için bu ithalatı yapabilirsiniz elbette. Ama böylesi olmaz. Bir taraftan poşeti parayla satmaya çalışıyorsun, bir taraftan da dışarıdan hurda çöpleri getiriyorsun? Belki derler ki Çin de ithal ediyor. Ama bizim gibi değil. Kendi maliyetini düşürmek için atıklara yöneliyor ama bizim gibi ne önüne gelirse almıyor.”

SATDER Başkanı ne söylemişti?

Sokak Atıkları Toplayıcılar Derneği(SATDER) Başkanı Recep Karaman, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 2016- 2019 yılları arasındaki verilerde, ithal çöpteki artışın her yıl 5-6 kat artış göstermiş olduğunu belirtti. Karaman Türkiye’nin 2016 yılı başında aylık 4 bin ton plastik ithal ederken,2018 yılında bu sayının aylık 33 bin tona yükseldiğini, 2018 yılında toplam 436 milyon 907 bin 841 ton plastik ve 753 milyon 226 bin 674 ton kağıt ithal edildiğini, 2019 yılı ilk 5 aylık sürecinde ise 212 bin 869 ton plastik ve 39 milyon 135 bin 215 kağıt ithal edildiğini ifade etti.

Esra Çanlı

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech