Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meclis Üyelerinden Kazdağları yorumu

CHP, “Kanada’da böcek ilacı

CHP, “Kanada’da böcek ilacı bile yasak!”
Ak Parti, “Yeraltı kaynakları ekonomiye katılmalı”
MHP, “Ağaç yetiştirilir ama sağlık çok önemli”

İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı toplantılarının ilk birleşimi Perşembe günü saat 17.00’de yapıldı. Gerçekleşen toplantının gündem dışı konuşmalarına Kaz Dağları’nda yürütülen madencilik faaliyeti hakkında yapılan değerlendirmeler damga vurdu. CHP, Ak Parti ve MHP gruplarından İl Genel Meclisi Üyeleri söz alarak Kirazlı-Balaban’da yürütülen metalik madencilik faaliyetleri hakkında görüşlerini belirttiler.

CHP Grubu, yapılan madencilik faaliyetlerinin doğaya, Kazdağları’nda ekosisteme, insan sağlığına ve su kaynaklarına zararı üzerinde durdu. Ak Parti grubu, yeraltı kaynaklarımızın ekonomimize kazandırılması gerektiğini belirtirken, MHP grubu ise kesilen ağaçların yerine dikilir, ağaç kesimleri mesele değil esas mesele insan sağlıdır değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan’ın yapmış olduğu açıklamada geçen, “Kanadalı şirket Çanakkale’de altın madeni projesi yürütüyor. Maden rezervleri bakımından zengin olan Kanada’da madencilik faaliyetleri yürütülmezken, Kanada’da böcek ilaçları bile yasaklanıyor” cümleler akılda kalıcı oldu.

“Mücadele 2009 yılında başlamıştı”

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan, “Yörede altın madenciliği faaliyetlerine bağlantılı olarak ağaç kesimleri devam ediyor. Bu konuda söyleyecek çok şey var ama boğazımızda da bir yumru var. Bu nöbet aslında 26 Temmuz’da değil 2009’da başladı. 2009’da metalik madencilik faaliyetleri Kazdağları’na ilk girdiğinde, o tarihten itibaren Baro, Tabipler Birliği ve STK’lar altın madenciliğinin faaliyetlerine karşı sivil, hukuki mücadeleyi sürdürmeye başlamışlardır.

“Kanada’da böcek ilacı kullanımı bile yasak”

Kanada menşeli bir şirket Türkiye’de madencilik faaliyetlerini sürdürürken, Kanada topraklarına bakıyorsunuz toprağın en son 1994’te madencilik yapılmıştı. Kanada şu anda böcek ilaçlarını bile yasaklamıştır.

“Su ve Vicdan nöbetine bekliyoruz”

Çanakkale’nin marka değerlerinin geleceği tehlikeye girmesin. 2050’de susuzluğa dayalı ilk ölümlerin gerçekleşeceğine dair sürekli olarak uyarılar geliyor. Bu bilgiler ışığında Su ve Vicdan nöbetine, doğa için adalet arayışına hem buradaki arkadaşlarımızı hem de bütün kamu insiyatiflerini bekliyoruz.”

“Yer altı kaynaklarımızın ekonomiye katılması lazım”

İl Genel Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz, “Çevreye duyarlı olmalıyız ama yer altı kaynaklarımızın da ekonomiye katılması lazım. Çevreye duyarlı olacağız ama çeşitli kurumlardan görüşler alınmış. ÇED raporu alınmış. Ağaçların katliamından bahsediliyor. Resmi açıklamalar yapıldı. Zannedersem kesildiği söylenen ağaç sayısının çok daha altında rakamlar belirtildi. Altınlarımızın ekonomiye kazandırılması gerekiyor.”

“Ağaçlar kesileli bir buçuk sene oldu. Hala kesiliyor neden o zamanlar kimse ses etmedi!”

Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Şener Akçay, “Orası Kazdağları değil, kirazlı Balaban mevkii… Orada çadırlar var, geçen gün gittik onlarla görüştük. Maden sahasına gittim. Sonuçta burada kimse yanlış bilgilendirilmemeli. Biz maden mühendisi değiliz ama ne olup bittiğine bakmak zorundayız. Burada kesim başlayalı bir, bir buçuk yıl oldu. Neden bu zamana kadar sesi duyulmadı? Madem Çanakkale bizim diğer maden ocaklarına neden ses çıkartılmıyor? Çanakkale Lapseki’de altın madeni var henüz bir ses çıkmadı. Burası Kazdağları mevkisi değil, Kirazlı-Balaban mevkisi.

“Ağaç kesimlerinin yüzde 90’ı tamamlanmış”

Maden kesiminin yüzde 90’ı tamamlanmış. Bu zamana kadar hiçbir eylem girişiminde bulunulmamış. Çanakkale’nin yer altı zenginlikleri hepimizin. Firma ruhsatlarını ve her şeyini almış. Biz bundan sonra burada kamp kurup beklemek yerine birlik ve beraberlik içinde hareket etmeliyiz.”

“İçtiğim suya bir bardak su damlatsam içebilir miyim?”

CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Ar, “Bakın yaklaşımlarda hep ekonomik değerlerden ve yasalardan bahsediliyor. Burada doğanın yaratacağı koşullar insan iradesinin dışında gelişir. Büyük bir depremde siyanürün sızması kaçınılmazdır. Yüzde 4 altın kalacak miktarı var cari açık kapatılacak deniyor, bu hiçbir yerimizi kapatmaz. Benim önümde bir bardak su var bunun içine bir bardak siyanür damlatsak içebilir miyim? Biz bu olaylara bakarken, memleket ekonomi düzelecek diye bakmamalıyız. Biz maden mühendisi değiliz ama bu konuda mühendis olmamız gerekmiyor!”

“Ağaç yetiştirilir ama sağlık çok önemli”

MHP İl Genel Meclisi Üyesi Enver Koç, “Burada siyasetten ziyade artıları eksileri hesaplamak lazım. Şu anda araştırıyoruz. Kesilen ağaç sayısına odaklanmıyorum çünkü ağaçlar dikilir insan sağlığına gelecek olan zararlar daha önemlidir. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde ciddi bir inceleme yapacağız. Ağaç yetiştirilir ama sağlık çok önemli. Özellikle su ve su kaynakları korunmalıdır”

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech