Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tabyalarda bambaşka bir etkinlik

Hamidiye Tabyaları’nda bir bonet

Hamidiye Tabyaları’nda bir bonet bambaşka bir etkinlik için ayrıldı ve her yaş grubundan Çanakkaleliler, bonette pratik yaparak 30 Ağustos’ta düzenlenecek olan turnuvaya hazırlanıyorlar.

Zeka oyunları denince akla ilk gelen oyunlardan olan satrançın şimdilerde farklı bir alternatifi var. O alternatifin adı Mangala. Bir zeka oyunu olan Mangala’nın turnuvaları düzenlenirken, önümüzdeki günlerde Çanakkale’de büyük bir tunuva organize edilecek. 30 Ağustos’ta düzenlenecek olan Mangala turnuvası için Çanakkale’de hazırlıklar başladı.

NG Zeka Oyunları ve Mental Aritmetik Eğitim Derneği Çanakkale İl Temsilciliği, Çanakkale Halk Eğitim Merkezi ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı iş birliği ile Hamidiye Tabyaları’nda bir bonet tarihi bir zeka oyunu için ayrıldı. Bonet, Çanakkale’deki öğrencileri ve 65 yüş üstü vatandaşları bir araya getirdi. Eğitmenliğini Dernek Başkanı ve Tüm Akıl ve Zeka Oyunları Federasyonu İl Formatörü olan Nazlı Giral’ın üstlendiği kursun amacı ise 30 Ağustos’ta düzenlenecek olan Çanakkale Mangala İl Turnuvası’na hazırlık oldu.

Mangala nedir?

Mangala, Anadolu’da da uzun yıllardır oynanan köklü bir oyundur. Bazen mangala, bazen mancala bazen de mankala ismiyle anılıyor. Eskiden Köçürme dendiği de biliniyor. Ama günümüzde, dünyada Mangala adıyla bilinir bir hal almış. Bu kelimedeki “g” harfi bazen değişip “c” ya da “k” halini de alıyor. Anadolu’nun çeşitli yörelerine göre bambaşka isimler de kullanılıyor ama. Erzurum’da pıç, Konya’da meneli taş, Safranbolu dolaylarında ise altıev adıyla biliniyor. Kuralları yöreden yöreye değişiklik gösterebiliyor.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech