Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

Ulaşımda hangi adımlar atılmalı?

Çanakkale’de son zamanlarda vatandaşların şikâyetlerinin arttığı ulaşım problemini masaya yatırdık. Ulaşım ile ilgili sokakta kentlilerin konuştuğu şikâyetleri, Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses’e ilettik. Gürses, duraklar, güzergâhlar, iskele hattındaki sıkışmalar ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Çanakkale’de seçim vaatlerine konu olan, üzerinde çokça çalışmalar yapılan ulaşım konusunu masaya yatırdık. Kentte, durakların sık olması, otobüslerin ulaşım sürelerinin uzun olmasını, güzergâhları, ÇT3,Ç11K’da yaşanan sorunları belediyenin Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses’e ilettik. Gürses, vatandaşın kafasında olan, sokaklarda konuşulan sorunlara yanıtlar verdi.

Kayserili Ahmet Paşa Caddesi’nin, arabalı feribotlar için depolama alanı olarak kullanılması ve yolun iki şeridinin kapatılması sorunlara neden oluyor. Konuyla ilgili bir çözümünüz olacak mı?

Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses, “Kayserili Ahmet Paşa Caddesi’ndeki depolama bir yıldır İl Trafik Komisyonu’nun kararınca yapılıyor. Biz sadece bir sıra depolama ile alakalı karar verdik, diğer şerit emniyetle ve sağlıkla ilgili konularda kullanılabilsin diye. İki şerit kullanılıp, depolamanın bu şekilde yapılması bir hatadır. Bu Belediye’nin kararı değildir. Tek şerit olmak kaydıyla kullanılabilir diyoruz.”

İskele Meydanı’nın belediye otobüslerine kapalı olması, kent içerisinde karışıklığa neden oluyor. Belediyenin konuyla ilgili çözümleri nelerdir?

Gürses, “İskele Meydanı’nda araç trafiği emniyet tarafından kontrol edilmektedir. Biz tamamen emniyetin bölgedeki kararlarına ve çalışmalarına uyuyoruz. Emniyet kuyruk yoksa, yol müsaitse yolu açıyor. Yol açıldı diye bize haber veriliyor. Bizde otobüslerimizi oraya kaydırıyoruz. Yol kapatıldıysa bizde araçlarımızı tekrar alternatif güzergahlara kaydırıyoruz. Bu değişimler anlık yapıldığı için araçlarımızın yönlendirmeleri hızlı bir şekilde anlık olarak yapılmaktadır.

Yol kapandı ise alternatif güzergaha giren şoför en yakın durakta duruyor. Yolcuların mağdur edilmemesi için en yakın durakta indi-bindi yapılmaktadır.

İskele bölgesinde iki personelimiz her gün bulunuyor. Personellerimiz bölge trafiğe kapatıldığında vatandaşlara bilgi veriyorlar.”

“Kepez Limanı aktif hale getirilmelidir!”

Gürses, “Kepez Limanı aktif hale getirilmelidir. Kepez Limanı aktif hale getirildiğinde kent içindeki trafik problemi çözülecektir. Bir türlü Kepez Limanı, İl Trafik Komisyonuna alınsa dahi kullanılmıyor.”

Kentin en çok kullanılan duraklarından olan Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin önündeki durakta, akıllı durak panosu yok. Vatandaşlar o durakta hangi otobüsün nereye gideceği, hangi otobüsün ne zaman kalkacağı konusunda nasıl bilgi edinecekler. Devlet Hastanesi durağı ile ilgili bir çalışmanız var mı?

Gürses, “Bizim Devlet Hastanesi’nin önünde bulunan durağın yanında, sadece şehir içindekilerin değil, köylerden ve ilçelerden gelenlerinde faydalanması için bir personel görevlendirdik. Ağacın altında yükleme noktamız var. Vatandaşlar oradan istedikleri bilgileri personelimizden edinebilirler. Ulaşım Danışma Merkezi kurduk. Biz bölgeden kalkan otobüslerin, hat numaralarını ve hareket saatlerinin yazılı olduğu bir pano hazırladık. O panoyu büyütürüz ve görünür hale getiririz. Sefer saatlerinin olduğu panoyu, büyük ve ışıklı hale getirerek, daha anlaşılır bir hale getiririz”

ÇT3, Ç11K ve Ç11G hatlarının, ulaşım sürelerini kısaltmak için güzergahlarında değişiklik yapılabilir mi? Bilhassa ÇT3 hattı Esenler Mahallesi’nden, Devlet Hastanesi’ne 1 saat 15 dakikada ulaşıyor. Bu süreler kısaltılabilir mi?

Gürses, “Çanakkale’de iki seçenek var. Atatürk Caddesi ve Troya Caddesi… Biz güzergahları bu şekilde düzenlemeye mecburuz. Zaten şehrin kullanımı açısından dar bir alan söz konusu… Şehir ince ve uzun plana sahiptir. O yüzden bu araçlar İskele, Troya Caddesi’nden geçmek zorunda kalıyorlar. Esenler Mahallesi’nde bulunan okullar bölgesi, İskele, Cuma Pazarı gibi alanlar olduğu için araçların kimseyi mağdur etmemesi gerekmektedir”

Kepez ve Güzelyalı hatları içinde düzenlemeler yapılacaktır. Ç11K ve Ç11G hatları için planlamalarımız ve çalışmalarımız sürmektedir.

Durak sayılarında azaltma yoluna gidilecek mi?

Gürses, “Durak sayılarını azaltıyoruz. Kademe kademe durak sayılarını düşürüyoruz. Gereksiz olan, az kullanılan duraklar, sürücü arkadaşlarla toplantılar yapılarak inceleniyor ve sayıları düşürülüyor. Kepez’de bulunan duraklar ise, Kepez Belediyesi’nin insiyatifindeydi. Şimdi Kepez’deki duraklar için birlikte çalışılıyor. Kepez’deki duraklar güncellenecek.”

Ç11K Kepez hattı ile vatandaşların araçların sürekli olarak yoğun olmasıyla ilgili şikayetleri bulunuyor. Ç11K seferleri daha sık yapılamaz mı?

Gürses, “Ç11K hattındaki yoğunluğu tespit ettik. Cuma günleri özellikle göçmenlerden ve pazardan kaynaklı o hatta yoğunlaşmalar yaşanıyor. Biz Cuma günleri Ç11K hattında seferlerimizi sıklaştırdık. Gün boyu bu seferler sık bir şekilde işlemektedirler. Ç11K hattında vatandaşların mağdur edilmemesi için çalışıyoruz.”

Tunahan Ünsal

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech