Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’de böcek ve sinek bir hayli arttı!

Kent genelinde vatandaşların son

Kent genelinde vatandaşların son zamanlarda en çok şikayet ettikleri hususlardan birisi haşereler ve sinekler oldu. Geçtiğimiz yıllara oranla oldukça fazla görülen ve kentlileri rahatsız eden haşereler ve sinekler, Çanakkale’de geceleri uykuların katili oldu. Konuyla ilgili yetkili isimlerden olan Recep Ragıp Barış, düzenli olarak ilaçlamanın önemine değindi. Şehirde 20 günde bir özellikle ıslak, nemli ve dere yatağı olan alanlar ilaçlanmalıdır vurgusunda bulundu.

Hava sıcaklıklarının artması, nem oranının hissedilir şekilde yükselmesi, Çanakkale’de özellikle haşere ve sinek oranında ciddi bir artışa neden oldu. Geçen senelere göre daha fazla görülen hamam böcekleri ve sinekler özellikle akşam saatlerinde vatandaşlara zor anlar yaşatmaya, uykusuz gecelere neden oluyorlar. Konuyla ilgili görüş aldığımız Karantina İlaçlama Sahibi Recep Ragıp Barış, ilaçlamaların düzenli ve sık yapılması gerekir. Kent genelinde ilaçlamalarda biraz geç kalındı vurgusunda bulundu. Barış aynı zamanda Çanakkale’de çok sık bir şekilde hamam böceği görüldüğünün ve bu durumunda yapılacak olan ilaçlamalar hakkında da bilgilendirmede bulundu.

“İlaçlama yapılacak zaman kaçırıldı”

Karantina İlaçlama Sahibi Recep Ragıp Barış, “Sineklerin ve haşerelerin bu denli artışında larva mücadelesinin zamanında başlamaması etkendir. Şubat ayından sonra hava sıcaklıkları 14 dereceyi geçtikten sonra larva mücadelesinin başlaması gerekmektedir. Özellikle su giderlerine, nemli ve sulak alanlara mutlaka larvasit uygulaması yapılmalıdır. Sokaklarda ilaç püskürtme yapılıyor ama bu uygulamanın zamanı geçti. İlk ilaçlama yapılacak zaman kaçırıldı. Şubat sonunda bu çalışmaların başlaması gerekmektedir.

“Dere yatakları ve ıslak zeminler ilaçlanmalıdır”

Islak zeminlere, dere yataklarına mutlaka ilaçlama yapılmalıdır. Sulak alanlar böceklerin ve sineklerin üreme alanlarıdır. Böcekler larvalarını bu alanlara bırakırlar… Belediyeler genelde Mart aylarında ilaçlama yaparız, sonra bir daha gerek olmaz görüşü ile hareket ediyorlar ama o şekilde gelişmiyor. Larva ile mücadele yıl boyunca etkin bir şekilde yapılmalıdır. 20 günde bir ayda bir mücadele yapılmalıdır.

“Terlikle böcek avlamayın!”

Evde hamam böceği ile karşılaşıldığında, elle, terlikle öldürmeyin! Kendiniz bir kimyasalla mücadele edebilecekseniz edin ama eğer kimyasal yoksa terlikle böcek avlamayın. Profesyonel bir ilaçlama hizmeti alın. Özellikle hamam böceği, kendisini tehlikede hissettiği zaman kesesinde taşıdığı yumurtaları ölmeden önce bırakır. O yumurtalar daha sonra böcek haline gelir. Yaz aylarında bu yavruların büyüme oranları kısalıyor ve kısa zamanda yavrular erişkin hale geliyorlar. Sinekler içinde bu geçerlidir…

“Hamam böcekleri açlığa, susuzluğa ve havasızlığa karşı dayanıklıdır”

Hamamböceklerinin en çok bulunduğu alanlar mutfaktır. Yiyeceklerin bulunduğu alanlarda, beslenebilecekleri yerleri tercih eden hamam böcekleri geceleri ortaya çıkarlar. Çok el ayak altıda bulunmadan, akşam vakitlerinde ortaya çıkarlar. Hamam böceği karnını doyurmadığı yerde durmaz! Aynı zamanda, susuzluğa ve açlığa oldukça dayanaklıdır. Havasız kalabilir. Aynı ilaçla müdahale edildiğinde bile o ilaca karşı bağışıklık kazanabilir.

“Böceklerle mücadele artık kokusuz ilaçlarla yapılır”

Artık böceklerle mücadele yöntemi kokusuz yapılamaktadır. Bizlerin uyguladığı iki çeşit yöntem bulunur. Birinci yöntem sıvı ikinci yöntem ise jel yöntemi, bu uygulamalar koku yapmaz. Jel zehirli yem özelliği taşır ve hayvan bunu yediğinde zehirlenir ve ölür… Bu ilaçlamalar 6 ay kalıcılığa sahiptir. Yılda iki defa ilaçlama daha sağlıklı sonuçlar verir. Islak temizlik yapılmayan alanlarda 6 ay kalıcı bir şekilde bulundur.

“Geceleri sokaklarda çok sayıda hamam böceği görülüyor”

Kent içerisinde de özellikle akşamları böcekler dışarıya çıkarlar. Gece Çanakkale’de yürüdüğünüz zaman şehir içinde alt yapıdan çıkan hamam böceklerini görürsünüz. Özellikle kordon boyunda ağaçların çevresinde bulunan ahşap oturma alanlarının altlarında hamam böceği çok vardır. Büyük hamam böcekleri özellikle tatlıya geldikleri için bilhassa dondurma artıklarına çok gelen böcekler görülüyor” dedi.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech