Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milletin gündemi ekonomi, siyasinin LGBTİ!

Çanakkale Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta

Çanakkale Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta ‘LGBTİ’ olarak ifade edilen cinsel tercihi farklı bireylerin Onur Haftası’nı Twitter hesabından kutlaması ile başlayan süreç, sakız gibi uzadı. Ak Partili siyasetçiler ve birtakım dernek ve vakıfların belediyeyi kınayan açıklamalarını, belediyenin kınanmayı kınaması takip etti. Ve son olarak ise dün kalabalık bir topluluğun gerçekleştirdiği LGBTİ karşıtı protesto, tartışmaların üstüne tuz biber oldu.

Oysa vatandaşın gündemi, cinsel tercih farklılıkları değil, üç kuruşluk ürüne 10 kuruş bedelin biçildiği fahiş ekonomik farklılıklar! Üst üste gelen zamlar, kapanan dükkanlar, vatandaşın düşen alım gücü ortadayken Çanakkale gündeminin, bizzat şehrin siyasi dinamikleri tarafından böyle bir tartışmayla itibarsızlaştırması, kamu vicdanını rahatsız ediyor.

Biyolojik veya psikolojik farklılık, hastalık yahut sadece cinsel bir tercih, farklı bir yönelim… Herkes onları kendi ideolojisine göre farklı şekilde tanımlıyor, hatta yargılıyor. LGBTİ(Lezbiyen, gey, biseksüel, transeksüel ve interseksüel) bireylerin, toplumun genel kabulünün dışında olan yaşantıları, son günlerde Çanakkale gündeminin bir numaralı konusu oldu.

Özel günler dışında meydanlarda pek de görünmeyen, kimsenin etlisine sütlüsüne de karışmayan bu güruh, nedense Çanakkale’de, özellikle siyasetçilerin kancasına takıldı.

Nasıl başladı?

Her şey, Çanakkale Belediyesi’nin resmi Twitter hesabından LGBTİ bireylerin Onur Haftası’nın kutlanmasıyla başladı. 30 Haziran’da belediye tarafından atılan bu tweet ise başta muhafazakar kesimler olmak üzere birtakım dernek ve topluluklarca ‘rahatsız edici’ bulundu. Tartışmanın fitili de böylece ateşlenmiş oldu.

Cepheler, kutuplaşmalar…

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan tarafından başlatılan belediyeye yönelik ‘kınama’, bazı kesimler tarafından da kısa zamanda sahiplenildi. Ak Parti İl Teşkilatı, Çanakkale Gençlik Platform ve TÜGVA, bunun bir ‘ahlaksızlık’ olduğunu belirten açıklamalarını geciktirmediler. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise geri adım atmaya niyetli olmadığını, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen meclis oturumunda dile getirmişti ancak dün itibariyle Çanakkale Belediyesi’nin LGBTİ Onur Haftasını kutlayan mesajının belediyenin sosyal medya hesaplarından kaldırıldığı görüldü.

Yargı değil, çözüm dağıtılmalı

Fakat bir kesimin verdiği cevap, diğerine söz hakkı doğurunca bu kısır döngüyü andıran tartışmada da bir türlü nihayete erilemedi. Kaldı ki böylesine hassas bir konuda her grubun yargı dağıtıp birbirini suçlaması, Çanakkale gündeminde olumlu bir karşılık bulmuyor. Çünkü vatandaşın derdi LGBTİ değil, vatandaşın derdi daralan ekonomi…

Seçim derdi, geçim derdine döndü

23 Haziran seçimlerinin ardından asıl gündemine bir türlü odaklanamayan Türkiye gibi, Çanakkale’nin de böylesine girift bir konuya hapsolması, insanı düşündürüyor. Her sokak başında kiralık yahut kapanan bir dükkanın izi, yüzler gülmüyor, esnaf borç yükünü omzundan atamıyor, vatandaşın alım gücü düştükçe düşüyor, 50 TL’ye yapılan basit bir pazar alışverişinin altından şimdilerde 100 liraya dahi kalkılamıyor…

Suni gündemler, suni tartışmalar…

Ekonomi bu durumda iken ve halkın hali ortadayken, siyasetçinin gündeminde ise insanlık tarihi kadar eski bir meselenin 21. yüzyıl koşullarında hala tartışılıyor olması, akıllara aynı soruyu getiriyor; suni gündemlerle asıl gündeme maskeleyen şehr-i protokol, sokağın sesini ne zaman duyacak? Kadınlar ve erkekler dahil; LGBTİ, hariç değil!

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech