Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Kabotaj’ın sadece adı kaldı!

Bir devletin kendi limanlarına

Bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ‘ayrıcalık’ olarak bilinen Kabotaj, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki 93’üncü yaşını kutluyor. Günümüzden tam 93 yıl önce, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yabancı ülke gemilerine, Osmanlı Hükümeti tarafından tanınan kapitülasyonlar sonlandırılmış ve Türk Denizleri özgürleştirilerek yerli ekonomi güçlendirilmişti.

Bu anlamlı gün, bu yıl da Çanakkale Liman Başkanlığı öncülüğünde düzenlenen çeşitli tören ve etkinliklerle kutlandı. Fakat yerli işletmelerin günden güne eridiği, limanların yabancı sermaye ortaklığı altında giderek etkisizleştiği ülkemizde, Kabotaj Bayramı’nın da sadece adı kaldı…

Günümüzden 93 yıl önce, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Osmanlı Devleti’nin yabancı ülke gemilerine tanıdığı öncelik sonlandırılarak, Türk Denizleri’nde deniz ticareti yapma ayrıcalığı Türk vatandaşlarına geçti.

Mavi sularda 93 yıllık özgürlük…

Bu anlamlı gün ise her yıl 1 Temmuz’da, Denizcilik ve Kabotaj Günü olarak kutlanmaya devam ediyor. Ülkenin denizcilik anlamında mihenk taşlarından biri olan Çanakkale’de de kutlamaların adresi yine Cumhuriyet Meydanı’ydı.

Çanakkale Liman Başkanlığı öncülüğünde, gün boyu süren etkinlikler Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, siyasi parti temsilcileri ve diğer protokol üyelerinin katılımıyla saat 9 civarında Atatürk’e çelenk sunumu ile başladı.

İstiklal marşının okunması ve saygı duruşu ile devam eden törende Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş günün anlamı ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. Gümüş, şu sözlere yer verdi:

“Deniz bereket ve refah demektir”

“Kabotaj Bayramı’mızı bütün halkımızla daha büyük bir coşkuyla kutlamaktayız. Deniz bereket ve refah demektir. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı olarak denizcilikle ile ilgili birçok çalışmalar yapılmaktadır. Bunlardan biri ise Türk bayraklı gemilerin yurt dışında tutulmalarının azaltılmasına yönelik kararlılıkla yürütülen çalışmalardır. Bunun sonucunda 2009 yılında beyaz listeye geçilmiştir. Bu başarı sayesinde Türk Deniz Ticaret Filosu’nun uluslararası alanda itibarı artarak daha avantajlı konuma gelinmiştir. Şuanda filoda 13 bin 746 adet Türk bayraklı gemi bulunmaktadır.”

Kabotaj neydi?

Gümüş’ün konuşmasının ardından ise kutlamalar, gün boyu süren etkinliklerle devam ederken Kabotaj Bayramı’nın önemi her fırsatta vurgulandı. Fakat Türkiye gibi etrafı stratejik denizlerle çevrili bir ülke için ‘kabotaj’ın ifade ettiği anlam ortadayken, yerli limanların yersiz şekilde özelleştirilmesi, bu vesileyle tekrar gündeme geldi. Ve ortaya çıkan acı tablo ise bir kez daha pek çok şey gibi Kabotajın da sadece adının kaldığını gösterdi…

Esra Çanlı

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech