Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Deniz Kula

LGS 2019

2019 Liselere Geçiş Sınavı Sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı bu sene sonuçları kuru kuruya açıklamadı. Çok ayrıntılı bir LGS raporu ile sınavın  ve sonuçlarını çok ayrıntılı bir şekilde analiz edildiğini gördük. İllere göre , derslere göre analizler raporda mevcut. Çanakkale olarak da gördük ki başarılı bir sonuç elde edilmiş. Çanakkale il olarak Türkiye’de 8. Oldu. Aynı zamanda MEB sınavla alan liselerin geçen seneki puanlarını ve yüzdelik dilimlerini de açıkladı. Öğrenciler bunları görerek daha sağlıklı tercih yapabilecek. Esas önemli olan nokta ise Mahalli yerleştirme ile öğrenci alacak liselere öğrenci alma kriterleri bu sene açık ve seçik olarak belli olması. Hatırlarsanız geçen sene bu durum tam bir kaos yaratmıştı. Sonunda Milli Eğitim Bakanının değişmesine ve bu sistemi kuranların görevlerinden alınmasına neden olmuştu.

Mahalli Yerleştirme: Yani mahalle okulları, anadolu liseleri, meslek liseleri, imam hatip liseleri bu sene şöyle öğrenci alacak. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara  okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecektir.  Yani artık kıstaslar belli.

  1. Okulun kayıt alanında oturmak
  2. Ortaokul başarı puanı(Ortaokulun 6, 7 ve 8’inci sınıf seviyesinde alınan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması ile elde edilen ve virgülden sonra dört basamak yürütülen puanı)
  3. Devam-devamsızlık.(özürsüz devamsızlık)

Aynı zamanda görüyoruz ki sınıf öğrenci sayıları yeniden 34 e çekilmiş. Geçen sene sayılar şişmiş ve sınıf öğrenci sayıları 40 a dayanmıştı.

Merkezi Yerleştirme: Yani LGS sınavına giren öğrenciler için sınav puanına göre yerleştirme. Orada da durum şu:

  1. Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.
  2. Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.
  3. c) Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda Merkezî Sınav Puanı ile Öğrenci Alan Okul tercihine yerleşmiş ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacaktır.

Bura da değişen çok bir şey yok. Değişen şey ise öğrenciler bu sene sınavda geçen seneye göre çok başarılı oldu. Burada sınav süresinin artması ve öğrencilerin yeni soru tiplerine hakim olması etkili oldu. Bakanlık yıl içinde birçok örnek soru yayınladı. Sonuç olarak puanlar 60-70 puan arası artması bekleniyor. Ama tercih taparken biliyoruz ki biz puanları dikkate almayacağız. Esas önemli olan yüzdelik dilimler. Bakanlık okulların yüzdelik dilimleri zaten açıkladı. Tabi ki bu sene birde özel okullar Çanakkale de arttı. Öğrenci ve velilerimiz özel okulların olanaklarını ve burs oranlarını öğrenmeden tercih yapmasınlar. Bütün öğrencilerimize lise hayatında başarılar diliyorum.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech