Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

23 HAZİRAN’DAN SONRASI

31 Mart Yerel Seçimlerinin

31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından ekonomistler, odalar, borsalar seçimin tamamlandığı bundan sonra ekonomiyi ön planda ele almanın zamanı olduğu çağrısında bulundular.

Ülke bütçesinin üzerine yüklenen seçim masrafları bir yana Dolar’daki engellenemeyen artış yatırımcılarında kararsız kalmasına neden oldu.

Hal böyleyken; bir de İstanbul Büyükşehir seçiminde usulsüzlük iddiaları ve ardından YSK’nın seçim iptal kararı gelince piyasalarda dengeler altüst oldu.

Dolar görünürde 6 liralık sınırı geçti daha sonra 5.80 lere düştü ama ekonomistlere göre Dolar Eylül ayında 7.5 lira civarında olacak.

Hala seçim tartışmalarının olduğu gündemde ekonomi yine ikinci plana atıldı. Asgari ücretin ve emekli maaşlarının eridiği, çiftçinin üretemez duruma geldiği ortamda, iş dünyasından da üst üste iflas haberleri gelmeye başladı. İşsizlikte Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldığını da unutmadan ilave edelim.

23 Haziran öncesi kısaca böyle…

***

Çanakkale yerelinin de ülkedeki ekonomik göstergelerden farklı olması olanaksız.

İşyerleri bir bir kapandı. Kapanan işyerlerinin çokluğu gazete haberlerine konu olurken  Esnaf Sanatkarlar Odası iyi araştırma yapılmadan ticarete giriş yapılmamasını istedi ve kendilerine danışılmasını önerdi. Çanakkale’de konut fiyatları düştü ancak satışlarda bir canlanma olmadı.

Elinde parası olan; altının, doların ve TL vadeli mevduatın daha çok kazandırdığı öngörüsü ile mülk almayı tercih etmedi.

Peki ya asgari ücretle geçim savaşı veren işçi, emekli olunca her şeyin daha güzel olacağını uman emekli, tarlasında ne yetiştirse daha pazara sürmeden ithal ürünün getirildiğini gören üretici  ne yapacaktı adım adım gelen kriz karşısında…

‘Çaresizlik’  23 Haziran öncesine ekonomik olarak damgasını vurdu.

***

23 Haziran sonrası nasıl olacak?

YSK’nın iptal ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran’da gerçekleştirilecek. Peki o seçimden hangi sonuç çıkarsa çıksın ekonomiye yansıması nasıl olacak?

Soru gayet net.

İşsizlik, sanayi üretiminde düşüş, dolardaki yükseliş, asgari ücrette, emekli maaşlarında erimenin önüne geçilecek mi? Yoksa hiç arzu edilmese de ülkede ekonomik kaos mu hakim olacak?  İstanbul’da 23 Haziran’da yerel seçimin  tekrarı yapılacağı için genel ekonomik politikaları iktidara sormak gayet doğal. Ancak zam yapıp bütçe açığını ‘anlık’ kapatmak ve piyasaya para pompalayıp Dolar’ı günlük olarak frenlemek mümkün de, çarşı pazar da  domatesi, soğanı, patatesi frenlemek mümkün değilse, halk evine doyacak kadar dahi ekmek götüremiyorsa yeni ekonomik politikalar üretmenin zamanı gelmiş de geçiyordur bile…

Saygılarımla

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech