Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sattığımızı yerine koyamıyoruz!”

Peynire son 3-4 ay

Peynire son 3-4 ay içinde art arda gelen zamlar tüketicileri zora sokarken peynir üreticilerini de isyan noktasına getirdi. Keçi sütüne yüzde 50, koyun sütüne yüzde 40, inek sütüne yüzde 30 şeklinde yapılan zam uygulaması haliyle peynir fiyatlarına da yansıyınca ortalama bir peynirin fiyatı 35 TL’den 50 TL’ye kadar çıktı. Konuyla ilgili GÜNDEM’e konuşan Çanakkaleli peynir üreticileri ise kendilerini bu duruma getirenin uygulanan yanlış politikalar olduğunu söyleyerek “Her sattığımızı yerine koyamıyoruz. Ayda bir ton satıyorsak, topladığımız parayla, gelecek aya o bir ton ürünü yerine koymak mümkün olmuyor” diyor ve soruyor: “Ürüne de yansıtmazsak bu aradaki masraflar nereden çıkacak?”

Sektörel bunalımın son dalgası süt ve süt ürünü satıcılarını derinden etkiledi. Son aylarda süte yapılan zamlar da bunun en net göstergesi… GÜNDEM’e konuşan Çanakkaleli peynirciler de zamları ve gerekçelerini değerlendirirken ‘hükümet politikalarını’ işaret etti.

“Her şeye yüzde 30-40 arası zam geldi”

Uslu Gıda yetkilisi Sercan Uslu, peynir fiyatları ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasında şu sözler yer verdi: “3-4 ayda ciddi bir zam söz konusu. Fiyatı en uygun peynirin son kilosu 25 liraydı, şu anda 30 lira. Yaklaşık yüzde 30 zam geldi. Peynir bazında bakarsak inek, koyun ve keçi diye ayırabiliriz. Keçi sütüne yüzde 50, koyun sütüne yüzde 40, inek sütüne yüzde 30 zam geldi. Ambalaja da zam gelince fiyat da farklı yerlere gidiyor. Birçok etken var bu durumda. Her şeye yüzde 30-40 arası zam geldi. Bu durum da işlerimizi ister istemez etkiledi.”

“Yeni ürün geldiğinde daha zamlı olacak”

Peynir üreticilerinden Muharrem Uslu da benzer ifadelere yer vererek ‘hükümet’in yanlış politikalarına değinerek şu sözleri kaydetti: “Zamlar geldi evet ama daha yerine oturmadı. Bayramdan sonra daha da artacak. Bu fiyatlar hükümetin politikasıyla ilgili. Süte 30 küsur zam yaptılar, teneke başı 100 lira zam geçtiler. Fırsatçılık yapıyorlar. Biz imalatçı olmamıza rağmen bunu söylüyoruz. Şu an en ucuz peynir 20 lira, en pahalısı 50 lira. Eskiden 35 liraydı. 3-4 ayda kademeli olarak arttı. Yeni ürün geldiğinde bunu daha zamlı koymak gerekecek. Stoklar var, KDV’leri var, stopajları var, soğuk hava depoları var. Yapacak bir şey yok. Her sattığımızı yerine koyamıyoruz. Ayda bir ton satıyorsak, topladığımız paraya gelecek aya bir ton koyamıyorsun yerine. Bu aradaki masraflar nereden çıkacak?”

“Zam gelmeyen bir şey kaldı mı?”

Ezine Peymar Peynircilik’ten Adem Girgin ise sitemini ‘zam gelmedik bir şey kaldı mı?’ sözleriyle dile getirerek şu ifadelerde bulundu: “Bütün sektörler bitik. Her sektördeki ürüne zam geldi yani. Sadece peynir değil ki… Gerçekten, zam gelmeyen herhangi bir şey kaldı mı? Şu an tulum peyniri 45 lira, eski kaşar 55-60 lira oldu. İnsanlar eskiden daha rahattı ama şimdi yarım kalıp peynir alıp gidiyorlar artık.”

Esra Çanlı

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech