Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Farklı bir lezzet; Çam pekmezi

Çanakkale’nin ilçelerinde bilhassa köylerde

Çanakkale’nin ilçelerinde bilhassa köylerde yaşamını sürdüren vatandaşlar üretmeye, üretime yardımcı olmaya devam ediyorlar. Bu kişilerden birisi de Ünzile Canan… Canan, kendi ürettiği çam filizi pekmezi ile oldukça dikkat çekiyor.

Yerel üretici olarak adlandırılan, köylerde ve kırsal alanlarda her türlü zorluğa rağmen üretime katkı sunan insanlar Çanakkale’de yaşamaya, üretmeye devam ediyorlar. Çan’da üretime katkı sunan Ünzile Canan, kendi imkanları ile çam filizi pekmezi yapıyor. Normal pekmezden farklı olan ve tadı hafifliği ile anlaşılan çam pekmezi Çanakkale’de oldukça ilgi görüyor.

“Kendi çapımızda üretim yapmaya devam ediyoruz”

Çam Filizi Pekmezi üreticisi Ünzile Canan, “Çan’da yaşıyorum. Çan’da köyde meyve bahçemiz ve hayvanlarımız var. Kendi çapımızda üretim yapmaya çalışıyoruz, üretmeye devam ediyoruz. Çam pekmezi, çamın uç kısımlarının filizlerinden, kaynatılarak yapılan pekmezdir. Astım, bronşit gibi hastalıklara iyi gelirken, bağışıklık sistemini de güçlendirir.

“Daha nefasetli bir aroma hissedilir”

Çam pekmezini yaparken gittikçe şeker oranını düşürmeye çalışıyorum. İçerisine şeker katmak zorundayım çünkü korunması gerekiyor, öbür tülü olsa dayanmaz ve kolay bir şekilde bozulur. O yüzden şeker oranı az olduğu için boğazda yerken yanma hissi uyandırmak. Daha nefasetli bir aroma hissedilir.  Çam pekmezi çok güzel satılan, ilgi gören, genelde tercih edilen bir pekmezdir. Çan’da pazarda çam pekmezini satıyorum ve üretimine devam ediyorum.

“Özellikle çocuklar için önemli”

Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için özellikle veliler tarafından çocukları için çokça alınıyor. Bilmeyenler benim yaptığım pekmezin önce bir tadına bakıyorlar ve tadı hafif olduğundan dolayı hoşlarına gidiyor” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech