Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’nin yeni kültür rotası hazır

Dünyada farklı coğrafyalarda örnekleri

Dünyada farklı coğrafyalarda örnekleri olan kültür rotalarından bir tanesi artık Çanakkale’de… Troya’dan Assos’a uzanan 120 kilometrelik kültür rotası üzerinde barındırdığı kültürel miraslarla artık hazır ve rota Çanakkale’nin kültür turizminde itici bir güç olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Doğa, kültür ve tarih tutkunlarının buluşma noktası olacak olan Troya’dan Assos’a uzanan  kültür rotası heyecan uyandırdı.

Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı (ÇATKAV) tarafından geliştirilen, başta Çanakkale Valiliği, Troya Kültür Derneği, ÇATOD olmak üzere pek çok kurum tarafından desteklenen Troya’dan Assos’a uzanan 120 kilometrelik kültür rotasının tanıtım toplantısı dün Korfmann Kütüphanesi’nde yapıldı. Tanıtım toplantısının yanı sıra toplantıda ÇATKAV ile Troya Vakfı arasında iş birliği protokolü de gerçekleşti.

Troya Kültür Rotasına çıkan bir vatandaş sırasıyla; Achilleion, Cezayirli Hasan Paşa Köşkü, Hanaytepe, Antik Liman, Aleksandrıa Troas, Roma Köprüsü, Antik Roma Yolu, Apollon Smintheus, Coşkuntepe, ve Assos’u görecek.

120 kilometrelik rota üzerinde farklı köyleri görecek olan gezginler ayrıca, konaklama ve dinlenme alanlarında konaklayıp, farklı bölgeleri görüp, bölgenin tanınırlığını arttıracak olurlarken, rota Çanakkale’nin kültürel miraslarının bilinir ve aktif bir şekilde görünür olmasını sağlayacak.

“Bu proje yoğun bir emekle hayata geçirilmiştir”

ÇATKAV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Demirel, “Troya Kültür Rotası projesi ile Çanakkale’den Asos’a kadar olan köylerde kültürel kimlik ve kültürel miras korunurken, ziyaretçiler ile yöre halkı arasındaki bağlantıların güçlenmesi hedeflenmiştir. Troya Kültür Rotası projesi 1 yıl boyunca yoğun bir emekle hayata geçirilmiştir. Ben projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

“Kültür Rotası itici bir güç olacaktır”

Troya Kültür Rotası tabela ve işaretleme çalışmaları tamamlanarak, Nisan ayı itibariyle ziyarete açıldı. Rotamızın harita ve broşürleri yayınlandı. Aplikasyon kullanıma açıldı. Troya Kültür Rotası’nın bölge turizmi açısından itici bir güce dönüşeceğine inanıyoruz” dedi.

“120 kilometrelik bir güzergahta eşsiz manzaralar ziyaretçileri karşılayacak”

Troya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Enver Sadık Yılmaz, “Troya’dan başlayıp Asos’a ulaşan yürüyüş ve bisiklet rotası oluşturup, bölgenin zengin arkeolojik mirasını görünür kılmayı amaçlayan bir kültür ve turizm projesidir. Proje ÇATKAV Vakfı tarafından desteklenmiş ve hayata geçirilmiştir. Vakfımızda bu projeye her türlü desteği sağlamaktadır. Troya’dan Asos’a ulaşan 120 kilometrelik bir yolda eşsiz manzaralar ziyaretçileri karşılayacaktır” ifadelerinde bulundu.

“Troya dünyadaki ender coğrafyalardan birisidir”

Prof. Dr. Rüstem Arslan Troya Kültür Rotası ile ilgili, “Troya dünyadaki ender bir iki coğrafyadan bir tanesidir. 30 yıldır acaba bu kültür coğrafyası, Troya ve Troya milli parkı nasıl bir kültür rotasına dönüşebilir, bunun üzerinde çok kafa yorduk. Önceki çalışmalarla gelen alt yapı sonrasında geniş bir kitap haline geldi.

“Troya yılının ivmesinin devam ettiğini görüyoruz”

Troya Müzesi açıldı ve bölgedeki rehabilitasyon çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Ören yerinde pek çok değişiklik oldu. Bu rota turizm krizini yönlendirmek açısından bizim vizyonumuzu açtı. Kültür turizmi çok önemli ve sağlam bir temeldir. Troya yılının ivmesinin hala devam ettiğini görüyoruz. Ben bu ivmenin güçlenerek devam edeceğinden kuşku duymuyorum” açıklamasında bulundu.

“Uluslararası alanda tanıtımlar için çalışmalar devam edecek”

Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, “Kültürel varlıklara ve değerlerimize sahip çıkıyor olmamız bizim için ayrıca bir övünç olacaktır. Bu noktada katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Sayın valimiz özellikle katılmamı istedi. Uluslararası alanda tanıtımlarını aktif bir şekilde yapılması için çalışmalar devam edecek” dedi.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech