Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
H. Ayşe İrim

Faytonsuz Çanakkale ne güzel!

Cuma gününe güzel bir haberle başlayalım. Geçen günkü yazımda keşke Çanakkale Belediyesi de faytonlara geçit vermese demiştim. Dün Zabıta Müdürü Mustafa Ada Bey, Çanakkale Belediyesi’nin geçen yıldan bu yana atlı fayton kullanımını sonlandırdığını, bu uygulamanın bu yıl da devam edeceğini söyledi.

Yani Çanakkale’de atlı fayton zulmü olmayacak.

Nasıl güzel bir haber öyle değil mi?

Çanakkale Belediyesi kendine yakışanı yapmış ancak bizim de bir eksikliğimiz olmuş ki; gazetede çalışıyor olmama rağmen ben bile bunu bilmiyordum düne kadar.

Tabii ki kent olarak hayvan hakları konusunda atmamız gereken daha pek çok irili ufaklı adım var.

Örneğin deve güreşleri gibi.

Dilerim o da önümüzdeki yıldan itibaren kalkar ve belki de o güzelim hayvanların dövüştürüldüğü değil de insanlarla bir arada hoşça vakit geçirdiği şenlik halini alır.

Dedim ya iyileştirilmesi gereken daha pek çok nokta var.

Onları da biz elimizden geldiği kadar dillendirelim, yetkililer de uygulasın.

***

Flipper’ı hatırlıyor musunuz?

Bir döneme damgasını vuran TRT dizilerindendi.

Zavallı hayvan ailesinden koparılmış, hiç de ait olmadığı bir yerde ona öğretilen birkaç numara ile “insan” denilen yaratığın hizmetindeydi. Çocukken bazı arkadaşlarımız nefret ederdi ondan sürekli gülümsüyor diye, benim gibiler de “aaa ne mutlu, insanlara yardım ediyor” falan gibi zırvalardı.

Oysa olay hiç de bizim bildiğimiz gibi değildi.

Flipper dizisi için yunuslar yakalandı, eğitildiler ve bu lanet olası dizi yüzünden insanlar yunuslarla daha fazla etkileşim içinde olmak istediği için gösteri amaçlı olarak hapsedildikleri ufacık tanklarda yaşamaya mahkum bırakıldılar.

Richard O’Barry, Flipper dizisinde oynatılan yunusları (dizideki yunusu birden fazla hayvan dönüşümlü olarak canlandırıyordu) yakalayıp eğiten kişi. Onun 10 yıllık işkencecilik kariyerini bitirmesine neden olan ise o yunuslardan birinin O’Barry’nin kollarında intihar etmesi.

Ömrünün geri kalanını yunusları kurtarmaya adayan O’Barry aynı zamanda The Cove isimli belgesel ile de bu çabayı herkese duyurmaya çalıştı.

Kendisi hâlâ bu konuda dünyadaki en önemli aktivistlerden biri.

İnsanlar yunus eğlence parklarından, şaşaalı akvaryumlardan, hayvanat bahçelerinden, kendi akıllarınca asil buldukları ama aslında bir başka zulüm türü olan at binmekten vazgeçmedikçe de belki giderek azalacak ancak, bütün bu yaptıklarımız birer utanç abidesi gibi insanlık tarihinin sayfalarında kara bir leke halini alacak.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech