Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SATILIK’a çözüm; Planlama…

Çanakkale’de artan kiralık ve

Çanakkale’de artan kiralık ve satılık dükkan sayısı, vatandaşın olduğu kadar esnafında canını sıkmaya başladı. Her gün kapanan dükkanlar gören esnaf, kendilerine sıra gelmemesi için canla başla çalışmaya devam ediyorlar. Bu kadar çok dükkanın kapanmasını Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan’a sorduk. Özcan, “Planlama ve araştırma yapılmadan açılan işletmeler sonuçta kapanıyorlar ve bu hem kendilerine hem de kent ekonomisine zarar veriyor” vurgusunda bulundu. İşletme açmadan önce planlama ve araştırma şart!

Çanakkale’de her gün farklı bir işletme kepenk indirirken, bazı işletmelerde çözümü dükkanlarını satmakta bulur hale geldiler. Satılık ve kiralık dükkan sayısı o kadar arttı ki nüfusu 130 bin olan Çanakkale’de esnaf dükkanı kapanmasın diye diken üstünde durur hale geldi. Hemen hemen her sektörde kapanan işletmeler için konuyu Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan’a sorduk. Özcan, araştırma ve planlama yapılmadan işletme açılıyor. Bize görüş soran kişi sayısı giderek azalıyor. Yasal olarak bir işletme açılmadan önce açılacak olan işletme ile ilgili planlama ve araştırma zorunluluğu getirilmelidir vurgusunda bulundu.

“Planlama yapılmadan herkes işyeri açma derdinde…”

Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, “İl genelinde değil, ülke genelinde bir sıkıntı yaşamaktayız. Hiçbir planlama, ön araştırma yapılmadan, herkes, ısrarla, danışmanlık yapabileceğimizi söylememize rağmen, iş yeri açma mücadelesine giriyorlar. O yerin potansiyelini, o yerin ekonomik durumunu, o işi orada ne kadar yapabiliriz hesapları yapılmadan, hem kendilerine hem kent ekonomisine zarar vermektedirler.

“Dükkan açacaklar bize gelin, sorun, danışın!”

Biz, şu anda Türkiye genelinde yasal uygulama yapılarak, her caddede hangi meslek kuruluşu dükkanı açılacaksa, ruhsat verilen mercilere öyle bir yetki verilmelidir ki herkes istediği yere istediği işletmeyi açamamalı düşüncesini savunmaktayız. Hangi cadde, hangi sokak, hangi işletmeyi kaldırır, tüm bu konuların iyi bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Biz, iş yeri açacak kişilere, 8 meslek odası ile danışmanlık yapmak istiyoruz. Bize gelinsin, görüş sorulsun, bir inceleme yapalım. Araştırma çok önemlidir.

“Açılacak olan işletmelerin açılmadan önce yasal olarak bir araştırma yapmaları sağlanmalıdır”

Bize bu konuyla ilgili gelenler, gidenler var. Araştırma yapıp, hangi işletmeyi nereye açacağını planlayanlar var biz bu sayıların artmasını istiyoruz. Meslek kollarının açmak istedikleri işletmeler hakkında hep beraber inceleme ve araştırma yapalım ve bu konunun yasallaşması lazım. Belediye ve meslek kuruluşları dahil dükkan açılacak yerin yasal olarak planlanması ve koruyucu düzenlemeleri olması gerekmektedir.

“Devamlı olarak seçim yapmak bizi yordu”

Ülke olarak seçim bir buçuk iki yıldır devam ediyor. Devamlı olarak seçim yapmak bizi ekonomik ve manevi anlamda yordu. Şimdi, ister istemez, psikolojik olarak İstanbul, Türkiye’nin can kalbi. Çanakkale için İstanbul çok etken değildir ama büyük yatırımcılar için psikolojik bir yatırım bekleme süresi oluşmuştur. Bu konu ile ilgili yapılacak hiçbir şey yok. Dişimizi sıkacağız, halkın iradesine saygı göstereceğiz.

“Ekonomide radikal kararlar alınması lazım”

Ekonomik anlamda radikal kararlar alınmalı ve rahatlatıcı paketler hazırlanmalıdır. Önümüzü görerek, planlama yaparak ekonomik yolculuğumuza devam etmeliyiz. Kesinlikle bir plan ve proje hazırlanıp herkesin buna uyması gerekmektedir” dedi.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech