Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zeytincilik masaya yatırıldı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Zeytin dostu Derneği ve Agonya Fuarcılık iş biriliğinde ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde, “Bilinmeyen yönleriyle zeytincilik ve zeytinyağında doğru bilinen yanlışlar” konulu seminer düzenlendi. Seminerde zeytin üretimi ve zeytin üretiminde yapılan yanlışlıklar masaya yatırıldı. Çözüm önerileri ve üretimi arttıracak yollar üzerine konuşuldu.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Zeytin dostu Derneği Agonya Fuarcılık ortaklığında ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde Cumartesi günü saat 12.00’de seminer düzenlendi. Seminerin konusu, “Bilinmeyen yönleriyle zeytincilik ve zeytinyağında doğru bildiğimiz yanlışlar” oldu.

Seminerde bilgilerini paylaşmak üzere, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mücahit Taha Özkaya, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu ve Eczacı Atilla Totoş katıldı. Seminerde konuşmacılar katılımcılar tarafından dikkatle dinlendi.

“Zeytin üretiminin yüzde 86’sı Akdeniz’de”

Programın açılış konuşmasını ise Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Zeytinyağı Komite Başkanı Erdinç Üzden yaptı. Üzden yapmış olduğu konuşmada, “Tüm dünyada Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler iklimleri gereği zeytin üretimine en elverişli topraklara sahip yaklaşık 13 Milyon ton olan dünya zeytin üretiminin yüzde 86’sı 6 tipik Akdeniz ülkesinde yoğunlaşması dikkat çeken önemli bir ayrıntıdır.

“Zeytincilikte Türkiye dünyada yüzde 9’luk bir üretim dilimine sahiptir”

Sırasıyla İspanya yüzde 26, İtalya yüzde 23, Yunanistan yüzde 15, Türkiye yüzde 9, Tunus ve Fas yüzde 5’lik bir üretim potansiyeline sahiptirler. 9.8 milyon hektarlık alanda dünya zeytin üretim alanının yüzde 95’i Akdeniz çevresindeki ülkelerde toplanmıştır.

“Türkiye 2016-2017 döneminde üretimde artış gösteren tek ülkedir”

Türkiye son yıllarda dünyada kullanımı hızla artan zeytinyağı üretimde büyük bir ivme yakaladı. Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren uluslararası zeytin konseyinin raporuna göre Türkiye, 2016-2017 döneminde zeytinyağı üretiminde artış gösteren tek ülke olmuştur.

“Çanakkale zeytinyağı üretiminde avantajlı bir bölgedir”

Çanakkale sahip olduğu ekolojik özelliklerinden dolayı kalite değerleri yüksek zeytinyağı üretiminin olması ve zeytinyağı üretiminde ilin tamamında modern kontinü ve yarı kontinü  zeytin işleme tesislerinde üretim yapılması bölgemize avantaj sağlamaktadır” ifadeleri yer aldı.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech