SAĞLIKLI BİR RAMAZAN AYI GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE…

5 years önce Didem Güner Yazarlar
Sosyal Medya'da Paylaşın Facebook Twitter

Ramazan ayında optimal beslenmeyi sağlamak önemlidir. Beslenmeniz normal vücut ağırlığınızı korumak, ağırlık kaybetmemek veya ağırlık kazanmamayı destekleyecek şekilde olmalıdır. Oruç sırasında baş ağrısı ve hazımsızlık gibi minör, böbrek ve sindirim sorunları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle sağlıklı kalmak, dengeli bir diyeti sürdürmek ve hijyenik besinleri tüketmek temel beslenme prensibi olmalıdır.

Oruç  tutarken sıvı ve elektrolit dengesinin korunması ramazanın yaz aylarına denk geldiği bu yıllarda daha da önem kazanmaktadır. . Çünkü yaz aylarında sıvı gereksinmesi  yüksektir .Dehidratasyonu önlemek için oruç öncesi ve oruç sonrasında yeterli miktarlarda su tüketilmelidir.

İftar ve sahur olarak 2 büyük öğün tüketilmesi ile beslenme alışkanlıkları değişmeye başlar ,alınacak toplam enerji ve besin öğelerinin öğünlere paylaştırılması  sağlık ve kilo kontrolü açısından önem kazanmaktadır.

SAĞLIKLI BİR ORUÇ İÇİN İPUÇLARI

Yeterli miktarda sıvı almak: En az 8 bardak su tüketilmelidir. Yeterli sıvı alınması toksinlerin vücuttan atılması, idrar yoğunluğunu korumak ve böbrek yükünü dengelemek  ve dehidratasyonu önlemek için gereklidir.

  • Vücut suyunu korumak: Gün boyunca serin koşullarda kalmak ve fiziksel faaliyetleri sınırlamak vücuttan sıvı kayıpların önlemek için önemlidir.
  • Aşırı besin alımından kaçınmak : Aşırı miktarda yemek alınan enerjinin artmasına ve vücut ağırlığının da artmasına neden olmaktadır. Vücudun düzenleyici mekanizmaları metabolik hızı düşürmekte ve açlık durumunda vücudun enerji kaynaklarından yeterli enerjiyi verimli biçimde kullanılmasını desteklemektedir.
  • Dengeli bir öğün oluşturmak: Öğünler besin grupları açısından çeşitlilik sağlamalı, kompleks karbonhidratlar, yağsız et, kurubaklagiller, meyveler ve sebzeleri ,yoğurt içermelidir.
  • Aşırı tatlı ve saflaştırılmış ürünlerin tüketiminden sakınılmalıdır: Kompleks karbonhidratlar daha uzun süreli dengeli bir enerji ve tokluk hissini sağlamaları nedeni ile daha uygun bir seçimdir.
  • Dengeli enerji alınması: Şeker eklenmiş içecekler vemeyve suları, hoşafların tüketilmesi ile aşırı enerji alınabilir. Bunların yerine sağlıklı seçimler olarak su, ayran,kefir, çorbaların ,şekersiz meyve kompostoları tüketilmesi sağlıklı seçimlerdir.
  • Sindirimi kolaylaştırmak için yemek yerken acele edilmemeli, yemekler yavaş yenmeli, uzun süre çiğnenmelidir.
  • Besin değeri düşük ve mide salgısını arttıran asitli içeceklerin tüketiminden sakınılmalıdır.
  • Kafeinli içeceklerin tüketimi (örneğin çay, kahve ve diğer kafeinli içecekler) sınırlanmalıdır. Çünkü bu tür içecekler diüretik etkiye sahiptir, yaz ayları boyunca oruç sırasında vücuttan sıvı kaybına yol açmaktadır.

Bu haber 03/05/2019, Friday günü yayınlandı, 853 defa görüntülendi
*
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com