Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşsizlik oranı azaldı, Kayıtlı işsiz çoğaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan TR 22, Balıkesir-Çanakkale istatistikî verilerine göre bölgesel anlamda işsizlik oranımız azalırken İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısında ise artış görüldüğü ortaya çıktı. İşsizlik oranı, bir önceki yıl yüzde 6,0 iken 2018’in sonunda 5,7’ye gerilemiş durumda… Fakat bununla birlikte 2019’un güncel verilerine göre, 2018’de 21 bin 280 olan İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı, 2019’da 22 bin 541 kişiye yükselmiş.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan ise, bu tabloyu doğrulamakla birlikte, özellikle Çanakkale Valiliği ile birlikte yürüttükleri istihdama teşvik çalışmalarının altını çizdi. Çalışkan, 2019’un kalan ayları için daha ümitli olduklarını da ifade ederek “Ekonomik sıkıntı, sadece Çanakkale’de değil, tüm ülkede hatta tüm dünyada var. Ama önümüzdeki dönemde, hazırladığımız teşvik paketleri ve istihdam programları dahilinde bu durumun tersine dönmesine bekliyoruz” şeklinde konuştu.

TÜİK tarafından son olarak verilen işsizlik rakamlarının ise bir önceki yıla göre azaldığı gözlendi. Buna göre, bölgesel bazda işsizlik oranı 2016’da yüzde 6,7 iken 2017’de yüzde 6,0 olarak seyretmiş. 2018’in sonu itibariyle ile işsizlik oranı yüzde 5,7’ye gerilemiş.

İşgücü çok, çalışan az!

İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısında ise artma mevcut. Son veriler, 2017’de 14 bin 208 olan kayıtlı işsiz sayısının, 2018’de 21 bin 280, 2019’da ise 22 bin 541 olduğunu gösteriyor. Her ne kadar kayıtlı işsiz sayısında bir artış söz konusuysa da kayıtlı işgücü sayısı da benzer oranlarda artmış görünüyor. Buna göre 2017’de 21 bin 501 olan kayıtlı işgücü sayısı, 2018’de 36 bin 949, 2019’da ise 38 bin 952 kişi olmuş. Öte yandan Çanakkale, 81 il içinde işsizlik oranında 21’inci, işgücüne katılmada 19’uncu ve istihdam oranında 16’ıncı sırada…

Tüm bu veriler ışığında, görüşlerine başvurduğumuz İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan ise 2019’un ikinci çeyreğinden itibaren ibrenin olumlu yönde değişeceğini umduklarını söyledi. Çalışkan, Çanakkale Valiliği ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürüttükleri projelerden yakın zamanda güzel neticeler elde edeceklerini belirterek şöyle konuştu:

“Küresel çapta bir kriz var”

“Sadece Çanakkale’de değil, tüm ülkede hatta küresel çapta bir ekonomik sıkıntı var. Ama 2019’un ilerleyen günlerinde bu sıkıntıların azalacağını söylemek mümkün. Şu an, Çanakkale Valiliği ile birlikte pek çok alanda istihdamın sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu bağlamda Çan’a, Ezine’ye Biga’ya ve pek çok yere ziyaretlerimiz oldu. İstihdamın teşviki elbette önemli. Şu an elimizdeki güncel verilere göre Çanakkale’de işsizlik oranı 5.7. Bu da Türkiye ortalamasına göre oldukça iyi bir rakam.”

“Eğitim seviyesi yükseldikçe memnuniyetsizlik oluşuyor”

Ali Çalışkan, öte yandan işsizlik kadar iş imkanlarının da olduğunu fakat eğitim seviyesi yüksek bir il olan Çanakkale’de vatandaşların, iş arama kriterlerinin de doğal olarak yükseldiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Çanakkale eğitim seviyesinin de oldukça yüksek olduğu bir il ve pek çok işletme küçük ölçekli. Böyle olduğu takdirde de bazen memnuniyetsizlikler oluyor. Şartlardan kaynaklı çalışmamayı tercih edenler de oluyor. Ama dediğim gibi, şu an bu durumun kısa zaman içerisinde olumlu yönde seyretmesini bekliyoruz. İstihdam teşvik projelerimizle, sürdürdüğümüz çalışmalarla kısa zamanda daha güzel sonuçlar elde edeceğiz.”

Esra Çanlı

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech