Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öz, Çan’ı 114 Milyon TL Borçla Devralmış!

Çan’ın yeni Belediye Başkanı

Çan’ın yeni Belediye Başkanı CHP’li Bülent Öz, Cuma günü düzenlediği basın toplantısıyla Çan Belediyesi’nin bütçesini açıkladı. Öz, belediyeyi, eski başkan AK Parti’li Abdurrahman Kuzu’dan oldukça borçlu şekilde devraldığını belirttiği açıklamalarında net rakamlar verdi. Borcun meblağsı ise adeta dudak uçuklattı. Buna göre, 30 bin nüfusluk ilçenin toplamda 114 milyon 859 bin TL borcu var! Başkan Öz, bu meblağı açıklarken etraftan yüklenen ‘bunun sorumluları hesap vermeyecek mi?’ şeklindeki sitemleri ise “Araştırmalarımız devam ediyor, gerektiğinde her türlü yasal işlemi uygulamaktan geri durmayacağımızı tüm Çan halkı bilmeli. Bizler şeffaf belediyecilik anlayışını getireceğiz dedik. Bunun da sonuna kadar arkasındayız. Aldığımız oyları helal ettirmek istiyoruz” sözleriyle yanıtladı. Bununla birlikte toplantı esnasında ‘Borçları afiş yaptırıp Çan’a astıralım’ çıkışında bulunan bir vatandaş ise etrafta bulunanlarca alkışlandı.

Çan Belediye Başkanı CHP’li Bülent Öz, düzenlediği basın toplantısıyla Çan’ın gelir ve giderlerini tüm Çan halkına açıkça duyurdu. Daha önce de dediği gibi ‘şeffaf belediyecilik’ anlayışı çerçevesinde, halkın karşısına çıkmaktan geri durmayacağını belirten Öz, söze ‘tularemi hastalığı’ ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak başladı.

“Kullanılamayacağını bile bile 65+ kartı dağıtmışlar!”

Yaptıkları araştırmalarda bu hastalığa dair bir bulguya rastlamadıklarını belirten Öz’ün ikinci gündem maddesi, Çan halkına Abdurrahman Kuzu tarafından verilen 65 yaş kartlarıyla ilgiliydi. Öz, Kuzu’nun seçim kampanyası çerçevesinde Bakanlığın red kararına rağmen kartları dağıttıklarını söyledi. Bu uygulamanın 2016 yılında başladığını ve bu tarihten beri Kuzu’nun hiçbir girişimde bulunmadığını fakat CHP, seçim çalışmaları kapsamında böyle bir vaade yer verdiği zaman alelacele harekete geçip hiçbir yasal dayanağı olmadan böyle bir kart dağıttıklarını söyleyerek “Bizim otobüslerimiz, bu uygulama için uygun değilmiş. Bakanlıktan gelen yanıt bu. Yani, hiç olmayacak bir şey için, bile bile böyle bir uygulamaya gitmişler. O kartların bu sebeple hiçbir geçerliliği yok. Biz bu konuyu daha kapsamlı değerlendirip bakanlıkta irtibata geçeceğiz, nasıl olacağını tartışacağız” dedi.

Nüfus 30 bin borç 114 milyon!

Bülent Öz’ün üçüncü gündem maddesi ise en merak edilen konu olan Çan’ın borçları oldu. Öz, belgelerle yaptığı konuşmada Çanın güncel borcunu şöyle açıkladı: “Bildiğiniz gibi, biz belediyeyi büyük bir borç ile devraldık. Devir itibariyle 114 milyon 859 bin TL borcu var Çan’ın. Bunun 11 milyon 369 bin TL’si piyasa borcu. Vergi borcu var, 2 milyon 262 bin TL. Bununla birlikte daha pek çok borç var ve en önemlilerinden biri de İller Bankası’na olan borç. Bunun tutarı ise 81 milyon 204 bin TL. 98 ay bunun borcunu ödeyeceğiz.”

“Bize kasada 11 milyon para ver dediler, 191 bin çıktı”

Bülent Öz, piyasadan alınacak olan toplum borcun ise sadece 11 milyon 273 bin TL olduğunu belirtti. Her ay, zorunlu giderin 1 milyon 730 bin TL olduğunu, bunun yıllık bazda da 20 milyon 844 bin TL’ye tekabül ettiğini belirten Öz, “Bize kasada 11 milyon para var, dendi. Ama şu an gördüğümüz, kasada olan tutar sadece 191 bin. Bunu da Çan halkı bilmeli” şeklinde konuştu.

“Hem borç ödeyeceğiz, hem proje yapacağız”

Öz, sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi biz hem toplamda 114 milyon küsur borcu ödemeye çalışacağız, hem de Çan için vaat ettiğimiz projelerimizi hayata geçirmeye çalışacağız. Peki, bunu nasıl yapacağız? İşe, tasarruf tedbirleri alarak başlayacağız. Gece gündüz çalışarak, bize verilen oyları helal ettirmemiz lazım.”

“Her türlü yasal hakkımızı kullanacağız”

Toplantı esnasında, açıklamayı takip eden bazı kişilerden sitemler yükseldi. Bir kişi, “bunun sorumluları hesap vermeyecek mi? Yanlarına kar mı kalacak?” şeklinde çıkışınca Öz’den ise net yanıt geldi. Bülent Öz, “biz araştırmalarımıza devam ediyoruz. Karşımıza hukuka aykırı bir durum çıktığı an her türlü yasal hakkımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.

Toplantı sonunda ise bir vatandaş, “Bu borçları afiş yaptırıp asalım, başka türlü insanlar inanmıyor, gerçek görmüyor” şeklinde tepki gösterince, etraftakiler bu sözleri destekler ifadelerde bulundu.

Başkan Öz’ün bu teklif karşısında ne yapacağı, bugünlerde moda olan ‘afiş astırma’ gibi bir eylemde bulunup bulunmayacağı merak konusu…

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech