Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Çanakkale Balıksız Kalmaz!”

15 Nisan’da başlayan av

15 Nisan’da başlayan av yasaklarıyla birlikte balıkçılar ikiye bölündü… GÜNDEM’e konuşan Balıkhane esnafının bir kısmı, yasakların Nisan’dan da evvele, Mart’a çekilmesi gerektiğini söyleyerek balıkların havyarlama döneminde avlanmasının ileride balık neslini azaltacağını savunuyor. Bir kısmı ise yasakların tam da zamanında başladığını vurgulayarak av yasaklarının 15 Nisan’dan daha geriye çekilmesinin işlerine zarar vereceğini belirtiyor. Her ne kadar bu yönde görüş ayrılıkları olsa da, konu vatandaşın balığı teminine geldiğinde ise fikirler tekrar örtüşüyor. Ve dillerde ‘Çanakkale balıksız kalmaz’ temennisi oluşuyor…

Çanakkale’de balıkçı esnaf, av yasaklarının başlama tarihiyle ilgili yine farklı düşünüyor. 15 Nisan’da başlayan avlanma yasaklarının tam zamanında başladığını söyleyen de var, bunun daha önce yapılması gerektiğini iddia eden de… GÜNDEM Gazetesi olarak Balıkhane esnafıyla yaptığımız röportajlarda, her ne kadar bununla ilgili farklı görüşler öne çıksa da neticede temenni ortak; Çanakkale’nin balıksız kalmayacak!

“Yasaklar için geç bile kalındı”

Yosun Deniz Ürünleri yetkilisi İsmail Karakulak, yasakların geç bile kaldığını savunanlardan. Karakulak, “Bize sorarsanız av yasakları için geç bile kalındı. Martta olması gerekirdi, 1 Mart’ta olması gerekirdi bence. Şimdi Nisan’a aldılar. 15 Nisan’da başladı. Ama böyle olursa 10 sene sonra bu balık bulunmayacak. Yasak girdiğinde esnaf olarak mağdur oluyoruz elbette, şoklu balığa döndük diye düşünüyor insanlar ama daha ileriyi düşünmek gerek… Haziran’ın 15’inden sonra sardalye yağlanır, ondan sonra her şey dört dörtlük olur. Temmuz’un 5’inde troller açılır, Eylül’ün 1’inde de gırgırlar açılır. Bunun böyle olması gerekir çünkü balık havyarlıyken kırılır. Şu an bakınca mırmır, karagöz gibi pullu balıklar daha çok oluyor tabii. Haliyle fiyatlar da biraz yüksek olacak. Ortalama 10 lira oynuyor” sözlerini kullandı.

“En az 15 gün geriye alınmalı”

Balıkhane esnaflarından Engin Balıkçılık yetkilisi Hasan Doğuştunç da, İsmail Karakulak’la benzer düşüncelere sahip. Doğuştunç, yasakların daha erkene çekilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Av yasakları başladı, biz de yine şunu gündeme getirmek istiyoruz; çoğu vatandaşımız bu dönemde balık tutmak yasak sanıyor, oysa sadece gırgır ve trol teknelerine yasak geldi. Diğerlerine, yani küçük tekneler için bu durum geçerli değil. Fiyatlara bakınca da biraz artış olur tabii, özellikle hava estiği zaman fiyatlar yükselir ama haziran gibi yine düşer. Bana göre de yasakların 1 Nisan gibi başlaması gerekiyor, bundan sonrası balığın tam yumurtlama dönemi çünkü. 15 gün geriye alınsa daha iyi olur, diye düşünüyorum.”

“Yasaklar tam zamanında oldu”

Uysal Balıkçılık yetkilisi Cengiz Karagül ise farklı düşünenlerden… Karagül, şöyle konuştu: “Bana göre tam zamanında oldu. 15 Nisan, balıkların tam havyarlama dönemi ve yasaklar da bu tarihte geliyor, daha erken olması iyi olmaz. O yüzden 15 Nisan bence en uygun tarih. Fiyatlarda da artış yaşanır mutlaka. Çünkü talep çok balık az olacak. İstavrit, sardalye, çupra gibi mevsim balıkları olacak yine tabii.”

“Fiyatlar artsa da vatandaş balıksız kalmaz”

Nadir Balıkçılık yetkilisi Tuncay Dinç de, Cengiz Karagül’le aynı düşüncede. Dinç, yasakların tam zamanında başladığını ve daha aksi bir durumun işlerine zarar vereceğini belirterek şu ifadelere yer verdi: “Eskiden 15 gün evvelinden başlardı, 1 Nisan gibi olurdu. Şimdi süreyi uzattılar. Vatandaşlar 15 gün daha balık yesin diye yapıldı bu uygulama da. Zaten yasaklara hamsi, lüfer gibi balıklar için. 35-40 metre arası tekneler için. Ufak tekneler ise kıyıda sardalye, izmarit avcılığı yapabilir. Zaten onlarda orada avlanılmıyor, balık kendi geliyor kapana… Şimdi bu yasakların daha önce başlaması iyi olmaz. İşlerimizi daha da kötü etkiler. Şu anki durumda bile fiyatlar yine belirli oranda artacak. Yine de vatandaşımız merak etmesin, ne olursa olsun Çanakkale balıksız kalmaz.”

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech