Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hazırlıklar tamam, Anzaklar bekleniyor…

Çanakkale, Kara Savaşlarının 104.

Çanakkale, Kara Savaşlarının 104. Yıl dönümünde Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelecek olan misafirlerini ağırlamayı bekliyor. 24 Nisan’ı 25 Nisan’a bağlayan gece olan Anzac Day’e sayılı günler kala kentteki turizmciler ile röportaj gerçekleştirdik. Turizmciler, 2018 yılında gelişen pozitif havanın 2019 yılında da devam ettiğini ve barış söylemlerinin artacağını vurguladılar. Katılımın çok fazla olmaması beklenirken, Çanakkale’ye gelecek Anzak sayısının ise Bin 500 dolaylarında olması tahmin edildi.

Çanakkale Kara Savaşları’nın 104 yıl dönümüne sayılı günler kala Çanakkale’de Anzaklar için yapılan hazırlıklarda sona gelindi. 24 Nisan’ı 25 Nisan’a bağlayan gecenin şafağında yapılan anma törenleri için bu sene Çanakkale’ye ortalama bin 500 Avustralyalı ve Yeni Zelandalı gelmesi bekleniyor. Geçmiş yıllardaki coşku ve festival havasında geçen anma törenlerinin artık iyice durulduğu turizmciler tarafından vurgulanırken, barış teması bir kez daha yinelendi. Kentte işletmeleri bulunan ve aktif bir şekilde turizm sektörünün içerisinde yer alan temsilciler, pozitif ve barışçıl bir ortamın varlığını koruduğunu ifade ettiler.

“Yaklaşık 10 senedir festival havası yok!”

Anzac House İşletmecisi Turizmci Hanifi Araz, “Bu seneki beklentimiz geçen senenin üzerine çıkmayacak. 500- bin kişi arasında bir atkılım bekliyoruz tecrübelerimize dayanarak. 2015 sonundan itibaren yani 2016’dan itibaren Anzak törenlerinde ciddi anlamda bir sönüklük var. Çok eski yıllardaki coşku, katılım, neşe ve kent içerisindeki festival havası, yaklaşık 10 senedir yok. Daha ziyade İstanbul’dan günü birlik gelen kitlelere gelip geri dönüyorlar.

“Barış söylemleri aktif olacaktır diye düşünüyorum”

Son üç yıl içerisinde kalabalık olmadığı içinde çok fazla etkinliğin yapılacağını düşünmüyorum. Oldukça kötü bir süreç geçiren turizm sektörüne Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarının olumsuz etkileri oldu. Sanıyorum bu seçim arifesinde yapılan açıklamalardı, bundan sonra süreç daha olumluya gidecektir. Barış söylemleri daha aktif olacaktır diye umut ediyorum.

“Anma törenlerine gelen katılımcı sayısı 500 civarındadır”

Zamanında ortalama 5 bin kişi gelirken, artık Çanakkale’de anma törenlerine katılmak için gelen Anzakların sayısı 500 civarındadır…” açıklamalarında bulundu.

“100 yıl etkinliklerinde katılım 50 bini bulmuştu”

Çanakkale Turistik Otelciler Derneği Başkanı Armağan Aydeğer, “24 Nisan’da sadece Anzak günü değil, kara savaşlarının anma günü de gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede tabi 2015 yılına kadar olan süreçte çok yoğun bir katılım vardı. 2015 bu törenlerin 100. Yıl dönümüydü. Katılım 50 binleri bulmuştu. Ondan önceki yıllarda sayılar bu kadar kalabalık değildi, 5 bin dolaylarındaydı.

“2018 yılı turizmde pozitif bir ortama zemin hazırladı”

2015 yüzüncü yıl törenlerinden sonra bu sayıda azalma meydana geldi. 2016 senesi hepimiz için oldukça zor geçti. O sürecin tabi ki uluslararası alanda olumsuz bir etkisi oluştu. 2017’de süreç biraz olsun iyileşti ve 2018’de pozitif hava yaygınlaşmaya başladı.

“Turizm geç reaksiyon veren bir sektördür”

Turizm geç reaksiyon veren bir sektördür. Pozitif gelişmelere geç, negatif gelişmelere erken tepki veren bir sektör olma özelliği taşır. 2018 yılında pozitif algı güçlenmişti, 2019’da pozitif algı artarak devam ediyor. Bu yılın Anzak törenlerinde pozitif hava devam ediyor.

“Şu anda söylenen rakamlar 2 bin kişinin üzerinde”

Ülkeler arasında zaman zaman istenmeyen gerilimle olabilir ama turizm siyaset üstü bir kavramdır. Şu anda burada olumsuz, ciddi bir hava oluşmadı, pozitif bir durum söz konusu… Şu anda 2 binlerin üzerinde sayıdan bahsediliyor ama 2 binlerin üzerinde bir beklenti var… Ülkeler arasındaki ilişkiler bazen çok iyi, bazen hassas olabilir. Ülkemize gelen herkes bizim için misafirdir. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech