Ani ısı değişiklikleri halsizlik, baş ağrısı ve yorgunluğa neden oluyor. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan bu sorunlar; grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Sağlıklı kalmak için ise dengeli ve yeterli beslenmek altın kural oluyor.
İşte bağışıklık sistemine güç katan sofranızdan eksik etmemeniz gereken besinler:
Vitamin deposu taze sebze ve meyveler
Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilmelidir.
C vitamini günlük alınır, fazlası idrarla atılır, yani vücutta depo edilmez. Günde 1-2 adet portakal/mandalina günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için yeterlidir.
Yoğurt
İçerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlayan yoğurt düzenli tüketildiğinde soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır. Günde 1-2 su bardağı yoğurt özellikle kış aylarında ihmal etmemeniz gereken besinlerin başında gelir.
Balık
Omega 3 yağ asitleri ve zengin içeriği sayesinde balık bağışıklık sisteminizi kuvvetlendiren balık, haftada 2-3 kez tüketilmelidir.
Kurubaklagiller
Makarna, pirinç pilavı gibi karbonhidratlar yerine vücudumuzun ana enerji kaynağı çinkodan zengin baklagiller olmalıdır. Çinko sayesinde akyuvarlarımız enfeksiyonlarla güçlü bir şekilde savaşırlar. Haftada 1-2 kez kuru baklagil yemekleri tüketilmelidir.
Doğal antibiyotik soğan, sarımsak
Soğan ve sarımsakta kış ayının vazgeçilmez sebzelerindendir. İçerdikleri kükürtlü bileşenler sayesinde doğal antibiyotik özelliğine sahiptir ve vücut direncinizi artırır.
Yağlı tohumlar
Fındık, ceviz ve badem üçlüsü E vitamini deposu olup antioksidan özellik taşırlar, yüksek miktarda sağlıklı yağ içerirler. Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirip direncinizi artırırlar. Fakat içerdikleri enerji miktarı fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat etmek gerekir.
Su
Gribal enfeksiyon döneminde su ihtiyacı artar. Toksik maddelerin ve ilaç atıklarının vücuttan uzaklaştırılması içinde bolca suya ihtiyaç vardır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketimi önemlidir.
Bitki çayları
Başta adaçayı olmak üzere okaliptüs çayı, kuşburnu çayı, papatya çayı, ballı zencefilli çay gibi çaylar antioksidan özellikleriyle hastalığa darbe vururlar.
Bu haber 12/04/2019, Friday günü yayınlandı, 864 defa görüntülendi