Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Bu bir yaşam savaşı!”

22 Mart Dünya Su

22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Çanakkale’de çevreciler Atikhisar Barajı’nın üst tarafından bulunan arazide basın açıklamasında bulundular. Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından yapılan basın açıklamasında, Atikhisar’ın tehdit altında olduğu ve Türkiye’nin git gide su fakiri bir ülke olma yolunda hızla ilerlediğinin altı çizildi. Düzenlenen açıklamaya çevrecilerin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Çanakkale Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Ülgür Gökhan da katıldı.

22 Mart Dünya Su Günü kentte farklı etkinliklerle kutlandı. Su Günü kutlamaların ötesinde, Türkiye’nin ilerleyen dönemde su fakiri bir ülke yolunda hızla ilerlediğinin altı çizildi. Önce Ziraat Mühendisleri Odası yapmış olduğu basın açıklamasıyla su kullanımı konularına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı sonrasında çevreciler saat 15.00’te Atikhisar Barajı’nın yanı başında toplantılar. Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, TEMA, İDA Dayanışma Derneği üyeleri barajın yanı başında bulunan alanda çadırlar kurdular ve basın açıklamasında bulundular.

Düzenlenen etkinliğe, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çanakkale Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Ülgür Gökhan, CHP Belediye Meclis Üyesi adayları, çevreciler ve vatandaşlar katıldı.

“Su yoksa biz de yokuz”

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi adına açıklamayı Pınar Bilir Akkuş yaptı. Akkuş’un yapmış olduğu açıklamada, “Bir dönem gündem olan Anadolu’yu Vermeyeceğiz kampanyası için hazırlanan videoda şöyle der; Artık biliyoruz ki Su Savaşları’nın eşiğindeyiz. Bu savaş bugüne kadar bildiğiniz hiçbir savaşa benzemiyor. Bu bir yaşam savaşı! Bu su sadece bizim değil, bu su doğada yaşayan bütün canlıların ve daha doğmamış çocuklarımızın. Su yaşamın ta kendisi, su yoksa biz de yokuz…

“Su fakiri bir ülkede su kaynağının kullanıma açılması şaşkınlık verici”

Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajını beslemekte, oysa tam bu havzada şirket maden çalışması yapmak istemekte ve bu kentin mülki amiri buna izin vermekte. Diğer tarafta Ağı Dağı ve Çamyurt’ta yapacağı maden çalışmalarını şirket sitesinde en düşük maliyetle en yüksek kar edeceği işletmeler olarak yayınlamakta. Oysa bu dağlar 24 köyün içme ve kullanma suyunu karşılamakta, Biga ovası ve Gönen ovasını beslemektedir. Lapseki-Şahinli’de işletime açılan maden için Lapseki halkına ait olan su kaynakları belediye meclis kararı ile şirkete kiralanmıştır. Su fakiri bir ülke için suyun böylesine hoyratça yetkililer eliyle kullanıma açılmasını şaşkınlıkla izlemekteyiz” cümleleri yer aldı.

“Diğer partinin adayı nerede?”

Çanakkale Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Ülgür Gökhan, Su noktasında çok ciddi organize işler yapmamız lazım. Mutlaka bu alanda direniş göstermemiz lazım. Bakın önümüzdeki hafta yerel seçim var. Burada diğer partiden kimse var mı? Ben görmüyorum, varsa elini kaldırsın. Diğer aday nerede? İktidar partisinin adayı nerede? Bugün Dünya Su Günü, burada bir eylem var. Bu konu çok önemli bir konudur.

“Bırak Sarıçay’ın etrafını, Sarıçay akıyor!”

Bırak Sarıçay’ın etrafını. Sarıçay akıyor. Sen Sarıçay’ın başına bak. Su kirlendikten sonra sen Sarıçay’ı istediğin kadar ıslah et. Bu konuda gerçekten iktidar partisinin vekillerinin ve adaylarının ne düşündüklerini açıkça açıklamalarını istiyorum” dedi.

“Atikhisar tehlike altında”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “Ben teşekkür ediyorum. Verdiğiniz mücadele çok değerli. İktidar sahipleri bu tavrı göstermez. Uluslararası şirketlere teslim olmuş durumdalar. Lapseki’de bir altın madeni faaliyetlerini sürdürüyor. Lapseki’de ikinci bir altın madenciliği şirketi siyanürle altın aramak için başvuruda bulundu. Balıkesir’in ve Çanakkale’nin tüm verimli topraklarını besleyen Atikhisar tehlike altında!” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech