Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Tarımın Kurtuluşu Kooperatifleşmeden Geçiyor!”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın sıklıkla dillendirdiği ve tarımsal sıkıntının önlenmesinde mihenk taşı olarak gördüğü ‘kooperatifleşme’, Çanakkale’deki üretici ve tüketiciyi nasıl etkileyecek? Konuyla ilgili Gündem’in sorularını yanıtlayan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş, “Bizler, tarımın kurtuluşunu kooperatifleşmeye işlevsellik kazandırmakta görüyoruz” şeklinde konuşurken, Tüketiciyi Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit de kooperatifleşmenin tarıma olumlu katkı sağlayacağını belirtti ve ekledi: “Her şeyden önce üreticiyi desteklemek gerekiyor. Üretici üretmeden tüketicinin rahat etmesi çok zor!”

Hem yerel hem de ulusal anlamda uzun süredir yaşanan tarımsal sıkıntıyı, tanzim satış noktaları oluşturarak çözmeye çalışan hükümete, yerel kuruluş ve derneklerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Tanzim satışın ancak geçici bir çözüm olduğunu ve bunun uzun vadede vatandaşa yarardan çok zararı dokunacağını belirten pek çok kuruluş ve dernek yetkilisi, kooperatifleşmeyi ise bundan ayrı tutuyor.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın, yerel seçim vaatlerinden biri olan ve tarım için bir kurtarıcı olarak belirttiği kooperatifleşme, kentin pek çok kuruluş ve derneğinden de destek görüyor.

Konuyla ilgili GÜNDEM’e konuşan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş da kooperatifleşmeyi tarımın kurtuluşu olarak gördüğünü belirterek şöyle konuştu:

“Geç bile kalındı…”

“Çanakkale, kooperatifleşmenin yapılabileceği en iyi yerlerden bir tanesi… Sadece biraz yönlendirilmeye ihtiyaç var… Bizleri ziraat mühendisleri olarak da tarımının kurtuluşunu kooperatifleşmeye işlevsellik kazandırmakta görüyoruz. Ama üreticinin kendisi bu işi yapmalı, aracılar vasıtasıyla olmamalı… Bize göre Çanakkale’de bir tüketim kooperatifi oluşturulmalı ve bu vasıtayla üretici kooperatifleri ile iletişime geçilip gerekli yönlendirme yapılmalı… Yani talep yaratılıp bu talebin üretici kooperatifleri ile sağlanması gerek. Bana göre geç dahi kalındı bu işlere… Çok daha önce girişimlerde bulunulmalıydı.”

“Yerelde üretilen yerelde satılsın”

Savaş, tanzim satışla kooperatifleşme fikrinin teoride ucunun kesiştiğini ve işin enine boyuna incelendiğinde farklı olduğunu da sözlerine ekleyerek şöyle devam etti: “Tanzimle kooperatifleşmenin bir ucu teoride kesişiyor ama biz bunu şimdi söylemiyoruz. Tanzim satışlar kooperatifleşmeye dayanmıyor çünkü. Ürün nereden bulunulursa getirilmeye çalışılıyor. Ama biz diyoruz ki bizim ürettiğimiz ürünler, yerelde üretilen ürünler yerelde tüketilsin ve yerelden genele doğru yayılsın. Kooperatifleşmek bu… Ama tanzimin tek olayı ürünü insanlara ucuza sunabilmek ama hangi şartlar altında sunuluyor? Mesele bu. Bunun arkasındaki maliyet sıkıntılı…”

“Bu tip projeler bizi heyecanlandırıyor”

Tüketiciyi Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit de kooperatifleşmenin şehir için faydalı olacağını düşünenlerden… Berkit, her şeyden önce ise üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Belediyenin bu tip projeleri olması biz tüketicileri heyecanlandırıyor. Ama ülkenin içinde bulunduğu koşullarda bunu hayata geçirmekte sıkıntı yaşanıyor. Hükümete baktığımızda seçimin yaklaştığı şu günlerde tanzim satış noktaları açıldığını görüyoruz ve bunun geçici bir çözüm olduğunu düşünüyoruz.”

“Üretimi destekleyecek projelerin içinde varız”

Berkit, sözlerine şöyle devam etti: “Tarımda ciddi bir üretimsizlik var. Köylerde kimse kalmadı. Kalanların da ellerin de sermayesi yok ve ciddi borçları var. Üretici üretmeden tüketicinin rahat etmesi çok zor. Bu yüzden Belediyenin üretimi destekleyecek projelerin içinde olması lazım. Mesela pazara baktığımızda kış sebzelerinin Çanakkale’de üretilmediğini görüyoruz. Çünkü geçtiğimiz yıllarda dikim yapan üretici para kazanamadı ve haklı şekilde bu sene pek dikim yapılmadı. Üretimi destekleyecek projeler olmadıkça başka ülkelerin ürünleri satmak ve yemek zorunda kalıyoruz. Yani sonuç üretmekten ve ürettirmekten geçiyor… Bizler üretimi destekleyecek projelerin içinde her zaman varız.”

Esra Çanlı

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech