Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

OSB’de bacası tüten tek fabrika

Kurulduğu günden bu yana

Kurulduğu günden bu yana ilk kez Çanakkale Organize Sanayi Bölgesinde bir işletmenin bacası tütmeye başladı.

SEBA Orman Ürünleri firmasına ait fabrika, iki yıl önce temelini atmış ve bina inşaatına başlamıştı. Modern hizmet ve üretim binasının tamamlanmasının ardından hafta başında deneme üretimine başlandı. Çanakkale OSB’de şimdiye kadar ilk kez bir fabrikanın bacası üretim için tütmeye başladı.

Orman artıkları dövize dönüştürülüyor…

SEBA Orman Ürünleri firması, bugüne kadar doğaya orman artığı olarak bırakılan kesim sahalarındaki ağaç kökleri başta olmak üzere sanayide kullanılmayan artıkları değerlendiriyor. Firma kurduğu fabrikada, orman artıklarını özel fırınlarda nemini alıp kurutuyor. Ardından da pelet haline dönüştürüp, yüksek enerji veren yakıt haline dönüştürüyor.

AB bu yakıtı tercih ediyor

SEBA Orman Ürünleri firmasının ürettiği enerji yakıtı, çevre dostu olduğu için Avrupa Birliği ülkeleri tarafından en fazla tercih edilen yakıt türü olarak biliniyor. Deneme üretimine başlayan SEBA firması, kısa süre sonra, Çanakkale’den ihracata başlayacak. Firma yetililerinden Şakir Semizoğlu yaptığı açıklamada “Şimdilik deneme üretimine başladık. Teknik olarak bazı eksikliklerimizi yaşayarak gördük. Bu eksikliklerin giderilmesinin ardından ihracat odaklı üretime başlayacağız” dedi.

Bilindiği gibi başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililer üretimden söz ediyor. 2001 yılında orman ürünleri alanında faaliyet göstermeye başlayan firma, Türkiye’ye en son teknolojiyi getirdi. Sürekli yenilik yapan firma 2015 yılında ormanın çürümeye terk ettiği envali değerlendirerek ihracata dönük ürüne çevirmeyi hedefledi.

Çanakkale OSB’ye 25 bin metre kare alana yeni modern tamamı öz sermaye ile yeni bir tesis kurdu. Tesisin Teknik Sorumlusu Elvan Göğnüer, yaptıkları üretimin çevreci bir yatırım ve üretim olduğunu belirterek, “Ürettiğimiz ürün yüksek kalorili bir ürün. Ortalama 4.800 kaloriye yaklaşıyor. Sürdürülebilir bir enerji türü. Çevre dostu bir yakıt. Pelet olarak kullandığımız bir ağaç ömrü boyunca aldığı karboldioksit değeri kadar çevreye salınım yapıyor. Fosil yakıtların tam tersi çevre dostu. Yıllık 90 bin ton kapasiteli tesise sahibiz. Alıcısı hazır. AB ülkeleri ile 5 yıllık üretimi alacaklarına karşın sözleşmelerimizi yaptık.’ dedi.

Güngör Yıldız

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech