Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İhaleler durdurulmalı”

Çanakkale Barosu ve Çevre-Kent

Çanakkale Barosu ve Çevre-Kent Hukuku Komisyonu tarafından sondaj ve jeotermal enerji santralleri ihalesi ile ilgili olarak açıklama yapıldı.

Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan’ın paylaştığı ve Baro ile Çevre-Kent Hukuku Komisyonu 17 jeotermal alanda sondaj ve jeotermal enerji santralleri için yapılacak ihalelerin iptal edilmeleri gerektiği konusunda yazılı bir açıklamada bulundu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Anayasal bir hak olan sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı, Anayasanın 56.maddesi ve Çevre Kanunuyla korunmaktadır. Fakat yetkililer yasal mevzuata rağmen ihmalleri ile çevre hakkına karşı ihlallerine devam etmektedir.

2872 Sayılı Çevre Kanunu, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Buna rağmen Kanun uygulayıcıları ve sermayeyi elinde bulunduranlar, kanunun amacına aykırı hareket etmektedir. Modernleşme ve sanayileşme süreciyle başlayan ancak gelişmiş ülkelerin çevre politikalarını yeniden değerlendirmek suretiyle kısmen telafi etmeye çalıştıkları çevre kıyımları “gelişmekte” olan ülkelerde son on beş yılda tüm hızıyla artmaya devam etmektedir.

Çanakkale İl Özel İdaresi, 28 Şubat’ta Ayvacık, Ezine, Bozcaada ve Gökçeada’da 17 jeotermal alanda, arama ve işletme ruhsatını ihale edileceğini endişe içerisinde öğrenmiş bulunuyoruz. Bu alanların toplamı, 358.668 dönümdür.

İhalelerin sonucunda yapılacak sondaj ve işletilecek JES’ler vasıtasıyla böl-genin tüm bitki örtüsü bozulacak, ağaçlar kuruyacak, hayvancılık yok olacak, zeytincilik bitecektir. Kısaca, doğal yaşam yok olacak ve tüm ekoloji doğrudan ve olumsuz etkilenecektir. Bu durum, benzer projelerde de bilimsel olarak gözlemlenmiş ve yaşanmıştır. Yakın zamanda Ayvacık, Tuzla Köyü civarında iki adet Jeotermal Enerji Santralinin çevreye verdiği zararlar ortadadır. Aydın ve çevresine bakıldığında nasıl olumsuz sonuçlar yaşanacağı açıkça görülecektir.

Ekolojinin ve çevre hakkının savunucusu Sivil Toplum Kuruluşlarının, İhalelerin iptal edilmesi konusundaki çalışmalarını dikkatle ve takdirle takip etmekteyiz.

Çanakkale Barosu ve Çanakkale Barosu Çevre-Kent Hukuku Komisyonu olarak bizler de bu süreçte ihalelerin durdurulmasını gerekli görüyor ve istiyoruz. Aksi halde yasal yollara başvurularak ihalelerin iptali için gereğinin yapılacağını saygıyla kamuoyuna bildiriyoruz.”

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech