Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf Eroğlu

4.MURAT HAN

Osmanlı İmparatorluğu son dönem padişahlarından birisi olan IV. Murat Han, içki yasağının hem uygulayıcısı hem de içki seven padişahı olarak bilinir. O zamanların en büyük berduşu, Bekri Mustafa da aynı dönemde yaşamıştır. IV. Murat bu yasağa uyulup uyulmadığını, zaman zaman halkın içine çıkıp, bizzat kontrol eder. Etmekle de kalmaz, en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlardı. Bir sabah padişah IV. Murat Han, yanına veziri Bayram Paşa’yı da alarak kılık değiştirip tüccar kılığında, Bekri Mustafa’nın kayıkçılık yaptığı, Üsküdar iskelesine gelir. Duyum aldığı üzere sora sora Bekri Mustafa’yı bulur, selam verir.

-Selamın aleyküm babalık bizi karşıya atar mısın?

-Olur tabi evlat! dedikten sonra sahilden bayağı açılırlar. Bekri Mustafa kayığın oturağının altına gizlenmiş bölmeden rakı testisini çıkarır, tepesine diker.

-Ohh serinledim! dedikten sonra testiyi yerine koyacakken IV. Murat:

-Baba bize de ver testiyi bize de bir oh çekelim serinleyelim der.

-Olmaz evlat içerisindeki su değil, rakı sen içemezsin.

-Niye içmeyelim?

-Siz dayanamazsınız belli olur, hem kendinizi hem bizi yakarsınız.

Sultan IV. Murat ısrar edince Bekri Mustafa testiyi uzatır. Kayığı çekmeye devam ederken, Padişah IV. Murat’la veziri arasında testi gidip gelmektedir. Bir ara IV. Murat Han sorar:

-Baba, sen IV. Murat’ın yasağından korkmaz mısın?

-Korkarım korkmasına da, padişah beni burada nasıl görecek?

-Peki, IV. Murat’a ben söylersem?

-Ha ha söyleyemezsin evlat. Sen de benimle içtin senin de kellen alınır. Biraz çakırlaşan IV. Murat;

-Ya ben IV. Murat, bu adam da vezir Bayram Paşa’ysa ne yaparsın?

Bekri Mustafa kürekleri atıp, katıla katıla gülmeye başar.

-Vay köftehorlar sizi. Siz buna dayanamazsınız demedim mi? İki yudumcuk almayla, biriniz padişah biriniz vezir olmaya kalktı.

Bu olayda Padişah IV. Murat Han Bekri Mustafa’yı uyarıp bağışlamıştır. Fakat bu dönemde içki yasağından dolayı birçok kişi cezalandırılmıştır.

ACICIK

Hazır konu Bekri Mustafa’dan açılmışken, kısa bir hikâyesini de yazalım. Bekri Mustafa, yoksul bir mahallede, bir caminin önünden geçmektedir. O sırada, musallada bir tabut vardır fakat namazı kıldıracak imam ortalarda yoktur. Cemaatin beklemekten canı sıkılır ve başında kavuğu sırtında cübbesiyle oradan geçen Bekri Mustafa’yı hoca zannederek, namazı kıldırmasını söylerler. “Yok, ben hoca değilim” dese de dinlemezler ve zorla öne geçirirler. Bekri Mustafa namazı kıldırdıktan sonra, tabutun örtüsünü açar ve ölünün kulağına bir şeyler fısıldar. Cemaat ölüye ne söylediğini merak eder.

Bekri Mustafa gülerek cevaplar: “Sen şimdi aramızdan ayrılıp ahrete gidiyorsun. Eğer orada, bu dünyanın ahvalini sana sorarlarsa, Bekri Mustafa imam oldu dersin. Onlar durumu anlar…” dedim. Sağlıcakla kalınız.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech