Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Troya Belgeselimiz TBMM’de gösterildi

“Troya Hazineleri Asırlık Hasret”

“Troya Hazineleri Asırlık Hasret” belgesel filmi, İstanbul’un, Çanakkale’nin ardından Ankara’da da gösterildi. NUROL Holding ve TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ana sponsorluğunu üstlendiği filmin TBMM’deki gösterimine katılan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, eserin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek; “Destek ve sponsorluk konusunda katkıları olan Nurol Holding ve TÜMAD Madenciliğe teşekkür ediyorum” diye konuştu.

TBMM Tören Salonu’ndaki ‘Troya Hazineleri-Asırlık Hasret’ filminin gösterimine TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, TBMM İdare Amiri Hasan Turan, AK PARTİ Grup Başkanvekilleri Bülent Turan, Cahit Özkan ve Muhammet Emin Akbaşoğlu, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile milletvekilleri ve davetliler katıldı.

Filmin özel gösterimi için Meclis’e Çanakkale’den sembolik Truva atının da getirilmesi dikkat çekti. Belgeselin gösteriminden önce TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve Belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Nihal Ağırbaş birer konuşma yaptı. TBMM Tören Salonu’nun konferans, seminer, konser, ödül töreni, resepsiyon, kutlama ve kabul gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığını hatırlatan Yıldırım, bugün hepsinden farklı bir etkinliği gerçekleştirdiklerini belirtti.

YILDIRIM: “CİDDİ BİR BİLİNÇ OLUŞTU”

Yurt dışına çıkarılan kültür varlıklarının tamamının son derece kıymetli olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Troya Hazineleri de bunlardan biri. Milletimizde kültür varlıklarımızın korunması konusunda yavaş yavaş ciddi bir bilinç oluşmaya başladı. TBMM, bu konuda her türlü yasal desteği verdi, vermeye devam edecek” ifadesini kullandı.

Çanakkale’nin, tarihin her döneminde önemini koruyan, Anadolu Türklerinin de Avrupa topraklarına ayak bastığı ilk şehir olduğunu dile getiren Yıldırım, “Ecdadımızın Avrupa karasında, Gelibolu’da ilk donanmamızı ve ilk camimizi yaptığını biliyoruz. Ecdadımız daha İstanbul fethedilmeden Çanakkale’ye ayakbastı. Bizim için çok daha önemli olan 104 yıl önce yedi düvele ‘Çanakkale geçilmez’ dediğimiz şehirdir. Binlerce şehidimizin yattığı şehirdir” diye konuştu.

NUROL VE TÜMAD’A TEŞEKKÜR ETTİ

Belgesel filmin çekilmesine katkı sunan AK PARTİ Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile eserin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Yıldırım, “Destek ve sponsorluk konusunda katkıları olan Nurol Holding ve TÜMAD Madenciliğe teşekkür ediyorum” dedi.

 “İADE İÇİN HUKUK MÜCADELESİ GEREKİYOR”

ABD, Almanya, Avusturya, Danimarka, İngiltere, İsviçre, Rusya ve Hollanda gibi ülkelerin müzelerinde sergilenen hazinelerin izini bulmak için “hafiye gibi çalışmak” gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, “Bunların iadesi de o kadar kolay olmuyor, hukuk mücadelesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu konuda hakikaten ciddi bir çalışma yapıyor.” dedi.

AĞIRBAŞ: “KURMACA YOK HEPSİ GERÇEK”

Belgeselin yönetmeni ve yapımcısı Nihal Ağırbaş ise Troya Hazineleri’nin, Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından yurt dışına kaçırılan en önemli eserlerden olduğunu belirtti. Filmin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Ağırbaş, “İlk günden itibaren bize katkı sunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, ana sponsorumuz Nurol Holding ve TÜMAD Madenciliğe hayal ettiğim her şeyi filme yansıtılmasını sağladıkları için teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı. Bir yönetmen olarak filminin Gazi Meclis’te gösteriliyor olmasının heyecan verici olduğunu dile getiren Ağırbaş, organizasyona sahipliğini yapan TBMM Başkanı Yıldırım’a da teşekkür etti.

Haber Merkezi

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech