Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gençlerin Kabusu: Anoreksiya…

Halk arasında ‘aşırı zayıflama

Halk arasında ‘aşırı zayıflama hastalığı’ olarak da bilinen Anoreksiya daha çok genç yaş grubunu etkileyen bir hastalık olmakla birlikte, kadınlarda çok daha fazla görülüyor. Peki bu rahatsızlığın sebebi ve tedavisi nedir?

Anoreksiya, özellikle 12-25 yaş aralığında yer alan genç kızların, küçük yaşlardan itibaren ‘aşırı kilolu’ olma korkusu ile baş gösteren bir hastalık… Kişi, çoğu zaman bu rahatsızlığa yakalandığını dahi oldukça geç fark edebiliyor.

Anoreksiya belirtileri nelerdir?

Anoreksiya, ilk olarak kişinin ‘aşırı kilolu’ olduğu yanılgısı ile baş gösteriyor. Ne kadar zayıflarsa zayıflasın asla hedeflediği kadar ince görünemediğini düşünen kişi, bu algıya bazen çevresel bazen de kalıtımsal özellikler sebebiyle kapılıyor. Çocuk yaşta, çevrenin kişiyi kilolu bulması, ailenin zayıflama telkinleri, arkadaş çevresinde yapılan birtakım kilo şakaları gibi psikolojik kaynaklı etkenler de kişiyi çoğu zaman bu hastalığa itiyor. Anoreksiya’dan mustarip olan bir kişi, sürekli zayıflama haberleri, rejim programları ve bu tür zayıflamaya yönelik aktiviteler takip eder. Bu, hastalığın ilk ve en önemli belirtisidir.

Anoreksiya tedavisi

İş, hastalığın tedavi boyutuna gelince ise kişinin karşısına oldukça zorlu bir süreç çıkar. Bu hastalık, daha çok psikoloji kaynaklı olduğu için kişinin mutlaka yardım alması gerekir. İlaç tedavileri, hastalıkla mücadelede asla yeterli olmayacaktır. Bu sebeple daha çok psikoterapi gibi bilinçaltını temizleyen yöntemler kullanılır.

Esra Çanlı

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech