Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Alan da Satan da Mağdur  

Pazarda tezgâh fiyatları bir

Pazarda tezgâh fiyatları bir düşüyor bir artıyor… Pazarcı, yüksek fiyatlara rağmen maliyetin kurtarmadığını söylerken vatandaş ise artık alışverişini kiloyla değil, gram hesabıyla yapmaktan usanmış durumda… Bu bağlamda açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, pazarcının ve vatandaşın haklı mağduriyetini anladığını fakat son satış noktasında, krizi fırsata çeviren bazı kişilerin ise piyasayı daha da çıkmaza sürüklediğini belirterek, “Vatandaş da pazar esnafı da ciddi şekilde sıkıntılı. Çoğunu tenzih ederek söylüyorum ama son satış noktasında bazı kişiler, fiyatları arttırarak krizi fırsata çeviriyorlar.” diye konuştu.

Pazar fiyatlarında dengeyi tutturmak neredeyse imkansız… Soğan, sarımsak, domates, patates ve biber gibi pek çok yemekte kullanılan sebzelerin fiyatı sürekli bir dalgalanma içinde… Bu durum da hem satıcıyı hem de vatandaşı mağdur ediyor.

“Fiyatlar düşükken denetimler neden yoktu?”

Bu bağlamda GÜNDEM’e özel açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya da durumun vahametinin farkında olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Burada, önemli olan belli bir dengenin tutturulması. Bakıyorsunuz Pazar fiyatları şu an yüksek ve hemen denetimler yapılıyor. Bizim anlamadığımız, pazarcı 50 kuruş zararına satarken niye yoktu bu denetimler? Burada bu yük asla sadece pazarcının omzuna bırakılmamalı. Fiyatlar dün düşüktü bir sebebi vardı, bugün yüksek ve yine mutlaka bir sebebi var. Bize düşen bu sebebi adil olarak yorumlamak.”

“Sözlerim yanlış anlaşıldı”

Başkan Kaya, geçtiğimiz günlerde yaptığı bazı açıklamaların da yanlış anlaşıldığını belirterek devam etti sözlerine. ‘Son satış noktalarında fiyatların şişirildiğini, 1 liralık malın 10 liraya satıldığını’ söyleyen ve bu sözlerinden dolayı yanlış anlaşıldığını ifade eden Kaya, “Benim sözlerim asla tüm pazarcı esnafımızı kapsamıyor. İşini hakkaniyetle yapan pek çok esnafımız var. Benim söylediğim şu; 1 liralık ürünü 10 liraya satan yok mu? Var. Zaten durum yeterince sıkıntılı iken bunu yapanlar işleri daha da kötü bir noktaya getiriyor. Pazarcı esnafımız benim sözlerimi yanlış değerlendirmesin. Mutlaka her kasada çürük elma olduğu gibi tabii ki ürünlerini, olduğu fiyatın üstüne satanlar da var. Benim buradaki ‘son satış noktası’ndan kastım aslında daha çok market zincirleridir. Fiyatların marketlerde ne kadar değiştiği ortada” diye konuştu.

“Üretimi arttırmak zorundayız”

Kaya, sözlerini ‘arz-talep’ dengesini iyi sağlamak gerektiğini vurgulayarak şöyle noktaladı: “Sıkıntılı günlerden geçiyor muyuz, evet ama bunun çözümü de belli. Bunun için üretimi arttırmak zorundayız. Önümüzdeki günlerde üretimi hızlandırırsak sebze ve meyve fiyatlarının tekrar normale dönmemesi için hiçbir sebep yok.”

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech