Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale sera üssü olacak

Çanakkale çok kısa bir

Çanakkale çok kısa bir süre içerisinde eğer planlanan projeler gerçekleşirse sera merkezi haline gelecek. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından projelendirilen seracılık faaliyeti Ayvacık’ın Tuzla bölgesinde gerçekleşecek. Toplamda şu anda ihalesi yapılan alanın 2 bin 650 metrekare olduğu İl Müdürü tarafından belirtilirken, seracılık alanlarının önümüzdeki yıllarda 10 bin dönüme çıkartılması hedeflendi. Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, “Hem ihracata dönük bir çalışma hem de tüketicimiz için uygun fiyata ürün hedefliyoruz” vurgusunda bulundu.

Şu anda Türkiye’de seracılık faaliyetinin en yaygın olduğu bölge olan Antalya baz alınarak Çanakkale’de de seracılık faaliyetine geçiş yaşanacak. Şu anda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından projelendirilen çalışma gerekli alt yapı oluşturulduğunda Ayvacık’ın Tuzla bölgesinde hayata geçirilecek. Çanakkale kısa bir süre içerisinde sera üssü olacak…

Konuyla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Karadağ gazetemize proje ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

“Fidan dikim merkezi kurulacak”

İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “Çanakkale’de seracılığı geliştirmek için ciddi projelerimiz var. Seracılık ve sera üretimi yaygınlaşsa bu fiyatlar bu kadarda yükselmez diye düşünüyorum. Ciddi projelerimiz var. Ayvacık’ın Tuzla bölgesinde çalışmalarımız başlayacak. Bu çalışmalar kapsamında seracılık eğitim merkezi ve fidan dikim merkezi kurulacak. Çanakkaleli çiftçimiz bundan sonra yüzlerce fideyi dışarıdan değil, Çanakkale’den temin edecek düzeye gelecektir.

“İhracata yönelik faaliyetlerde bulunmalıyız”

Çanakkale’de her şeyimiz var ama seracılık istediğimiz düzeyde değil. Jeotermal kaynaklarımız var, alt yapımız var, iklim durumumuz elverişli ama seracılığı bir türlü geliştiremedik. Serada yetişebilecek her mahsulü yetiştirmek için kolları sıvadık. Hem ihraca dönük bir çalışma olsun hem de tüketicimiz uygun fiyata ürünü kaynağından yesin istiyoruz.

“Üretimi kaliteli ve sürekli hale getirmeliyiz”

İhracatı ciddi anlamda düşünüyoruz. Ezine Gıda İhtisas için alt yapıyı kurmamız lazım. İhracat potansiyeli ve üretim potansiyeli artarsa daha verimli hale geleceğiz. Şu anda Çanakkale’de 4-5 ay hasat yapıyoruz, seracılık ile hasat süresini 10-11 aya çıkartırsak, ister istemez ihracat potansiyeli artacaktır. Çanakkale’ye sera kurulması ve ihracatın artması, herkesi doğrudan etkileyecektir. Sadece üretim potansiyelini arttırmak yetmez, üretimi kaliteli ve sürekli olarak yapmalıyız.

“İhalesi yapılan alan 2 bin 650 metrekare”

Seracılıkta pazarın istediği ürünler üzerinde çalışıyoruz. Seranın bir kısım bütçesini Özel İdare’den yaptık. Seranın bir kısım ihalesini yaptık, dün jeotermal kaynaklar hakkında çalışmaları tamamladık. Şu anda ihalesini yaptığımız alan 2 bin 650 metrekare. Bu alana 3 dönüm daha eklenecek ve arazi toplamda 5 dönüme ulaşacak. Burasının bir kısmında Çanakkale’de seracılık yapmak isteyen çiftçilerimizi eğiteceğiz. Bir kısmında da fide ekeceğiz. Ekipmanlarımız için proje çalışmaları devam etmektedir. Makineler alındıktan sonra, domates, biber gibi fidelerin bir kısmını burada üreteceğiz.

“Sera alanlarını 10 bin dönüme çıkartmalıyız”

İleride işler beklendiği gibi giderse fide üretiminde potansiyel artacaktır. Amaç; çiftçinin ucuz ve güvenilir fideye ulaşmasıdır. Bunun işletmeciliğini de Ayvacık Kaymakamlığı’na vermeyi planlıyoruz. Bizim teknik elemanlarımız orada her türlü desteği verecekler. Bu yılsonuna kadar projeler netlik kazanacak. Bizim sera alanlarımızı birkaç sene içerisinde 10 bin dönüme çıkartmamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Tunahan Ünsal

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech