Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Ağlanacak halimize gülüyoruz!”

Çanakkale’nin Çan İlçesinde doğup

Çanakkale’nin Çan İlçesinde doğup büyüyen, Ankara Gazi Üniversitesi’nde Gazetecilik bölümü okuyan ve mezun olan genç bir yazar Muhammed Yavaş… Yazmış olduğu, “Ben dünyaya kanka olarak gelmişim” ve “Enişte bey diyeceksiniz” kitapları ile hem yerelde hem ulusalda isminden çokça söz ettirdi. Hatta Muhammed Yavaş, “Ben dünyaya kanka olarak gelmişim” ile en iyi mizah kategorisinde ödüle layık görüldü. Muhammed Yavaş ile dün Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde bir röportaj gerçekleştirdik. Yavaş, “Ben mizah yapıyorum. Mizah yapabilmem için muhalif olmam şart ama biz gerçekten ağlanacak halimize gülüyoruz” vurgusunda bulundu.

Çanakkale’nin Çan İlçesinde doğup büyüyen, daha sonra Ankara Gazi Üniversitesi’nde Gazetecilik okuyan ve şu anda Çan’da yerel gazeteci olan Muhammed Yavaş meziyetleri arasına geçtiğimiz yıllarda yazarlığı da ekledi. Yazar kimliği ile iki kitap kaleme alan Yavaş, en iyi mizah kategorisinde geçtiğimiz aylarda ödüle layık görüldü.

Muhammed Yavaş ile dün Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde bir röportaj gerçekleştirdik. Yavaş sorduğumuz sorulara içtenlikle cevap verdi.

Muhammed Yavaş kimdir?

Muhammed Yavaş, “7 Mayıs 1994 doğumluyum. Çan’da çalışıyorum. Ankara Gazi Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunuyum. Benim internet yayıncılığı yaptığım kendi üzerime kayıtlı bir gazetem var. İmtiyaz sahibi benim. Bu zamana kadar iki kitap yazdım, kitaplarımdan birisi ödül aldı. Ödül alan kitabımın adı, “Ben dünyaya kanka olarak gelmişim.” En iyi mizah ödülüne layık görüldü. Muhtemelen ödülü genç olmamdan dolayı kazanmışımdır diye düşünüyorum. Ben jüride olsam bana ödül vermezdim.

Kitaplarını yazarken Çan’dan beslendin mi?

Çan’dan ve Çanakkale Merkez’den tabi ki beslendim. Ben doğma büyüme Çanlıyım. Ankara’da okuduğum için ve anılarımı yazdığım için zaman zaman Ankara ve Çanakkale’yi kıyasladım. Çanakkale’yi haliyle övdüm. Birçok insandan tepki aldım ama kitap anılarımdan oluşuyor ve öznel bir bakış açısıyla yazılmıştır.

Çan’da çalışan bir gazeteci olarak, aynı zamanda yazar kimliği de bulunan bir birey için Çanakkale Merkez oralardan nasıl gözüküyor?

Çanakkale Merkez, Çan’dan bakılınca ulaşılması gereken bir yer olarak gözüküyor. Aslında Çan ile Çanakkale arasında çok büyük farklarda bulunmuyor. Çanakkale Merkez, Çan’a göre ortam olarak daha rahat. Çan’da gazetecilerin üzerinde baskı var. Çanakkale Merkezin gazeteciler için daha rahat olduğunu görüyorum. Çan’da çok fazla baskı ile karşılaşıyorsunuz.

Kitapların İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programında çıktı. Kitabını ulusal medyada görünce ne hissettin?

Kitabı imzalayıp, İsmail Küçükkaya’ya gönderiyorsunuz. Onlar kitabı okuyup inceliyorlar. Daha sonrasında yayınlanmaya değer görürlerse kitabı canlı yayında yayınlıyorlar. Demek ki benim kitabımda yayınlanmaya değer şeyler varmış. Gündem Gazetesi’de sık sık FOX TV’ye çıkıyor. Bunlar gerçekten yerel basın için çok önemlidir. Başarıdır…

Okuyucu kitlen kimlerden oluşuyor?

Okuyucularım genelde öğrenciler. Yaşlı kesimde var, 50-60 yaşında vatandaşlarımızda var ancak benim ağırlıklı kitlem, lise ve üniversite öğrencileri. Mizah alanında yazılan kitapları genelde gençler tercih ediyorlar. Okuyucu kitlem net bir şekilde gençler diyebilirim.

Muhammed Yavaş’ın önümüzdeki dönemde yeni kitapları çıkar mı?

Yeni bir kitap daha geliyor. Ben mizah alanında yazmayı bırakacaktım fakat çok talep geldi. “Enişte bey diyeceksiniz” kitabımın devamı gelecek. Kitap serisini üçleme yapacağım ve bitireceğim. Sonrasında kadına şiddet konusu üzerinde duracağım. Kadına şiddet ile bir patlama yapacağıma inanıyorum. Büyük bir yayınevi ile anlaşmak üzereyim. Son rötuşlar hakkında görüşüyoruz. Anlaştığım an hangi yayınevi olduğunu açıklayacağım. Özgecan Aslan ve Münevver Karabulut’a ithaf etmek istiyorum. Kadına şiddet toplumumuzun kanayan yarasıdır.

Kitapta iki karakter olacak. Bir karakterimiz avukat diğeri ise gazeteci… Karakterlerin ikisi kadın… Kadın avukat sadece kadına şiddet davalarına bakıyor, gazeteci ise sadece kadına şiddet olaylarının duyulması için yazıyor. Bu şekilde bir kurgu üzerinde duracağım.

Kitaplarını yazarken neden mizah üzerinden gitme gereği duydun?

Mizahı severim. Kemal Sunal’la büyüdüm. Aziz Nesin okudum. Ben bu insanlarla büyüdüm. Mizahla büyüdüm ama Çan’la ilgili projelerimde var. Özellikle Termik santrallerin çevreye verdikleri zarar ile ilgili bir kitap yazacağım. İnsanların duyarsız kalmaları özellikle ayrı bir konu zaten… Biz ağlanacak halimize gülüyoruz!” ifadelerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech