Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Tabya’da Ölü Bir Çocuk Doğdu!”

Türkiye’nin tek resmi Çanakkale

Türkiye’nin tek resmi Çanakkale Savaşları Koleksiyoneri Seyit Ahmet Sılay, Hamidiye Tabyası’nın içindeki müzede yapılan tarihi hatalarla ilgili, daha henüz müze açılmadan yetkilileri uyardığını ama sözlerinin kulak ardı edildiğini söyleyerek “Tabya’da ölü bir çocuk doğdu ve Tarihi Alan Başkanlığı’nın kucağına teslim edildi. Şimdi ceset soğumadan, kimse sahip çıkmıyor!” şeklinde konuştu. Bununla birlikte Tarihi Alan Başkanlığı’ndan sonra konuyla ilgili yakın zamanda kapsamlı bir açıklama yapılması bekleniyor…

25 yıllık koleksiyoner Seyit Ahmet Sılay, GÜNDEM’e yaptığı açıklamalarda Hamidiye Tabyaları’nda yapılan ciddi hataları ve bu konuyla ilgili Bakanlık yetkililerini, henüz müze açılmadan uyardığını söyledi.

Sılay, yapılanın bir kasıt değil olsa olsa bir ihmal olacağının da altını çizerek böylesine önemli bir çalışmaya gerekli özen gösterilmediğini ifade etti.

“Önce Bakanlığa durumu bildirdim!”

25 yıldır bu işi yaptığını ve bu tip konularda işinin ehli kimselerle çalışılmadığı takdirde ortaya üzücü sonuçların çıkabileceğini söyleyen Sılay şöyle konuştu:

“Ben, henüz daha müze açılmadan oraya giderek gezdim, incelemelerde bulundum. Gördüğüm hataları, tarihi yanılgıları hepsini rapor aldım ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderdim. Ama oradan bana konuyla ilgili hiçbir geri dönüş yapılmadı. Böyle olunca ben de bir müddet bekledikten sonra gözlemlerimi Tarih Dergisi’nde paylaştım.”

“Ancak konu medyada duyulduktan sonra…”

Sılay, yetkililerin ilgisini ancak konu basında duyulup meclise taşındığında çekebildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Milletvekili Muharrem Erkek, yazımı görünce beni şahsen aradı. Ve konuyu meclise taşıdı. Ardından şu an yeni yeni Bakanlık’tan beni arayıp hatalarla ilgili tuttuğum raporu tekrar göndermemi istediler.”

“Danışman kimse, hata onun!”

Müzede yapılan hataların, oranın tarih danışmanlığını yapan şahısla ilgili olduğunu ama kendisinin ortaya çıkıp bir şeyler söylemediğini belirten Seyit Ahmet Sılay “Bu ihaleyi yapan müteahhit tarih bilmek zorunda değil. Oranın tarih danışmanlığını yapan kişidir, bunun sorumlusu. Tamamen onun hatasından kaynaklı bir durum. Siz, Güzel Sanatlar Müzesi açarsınız tamam, başka bir müze açarsınız tamam ama eğer tarih müzesi açıyorsanız, kafanıza göre davranamazsınız. Tarih, belirli gerçekler üzerine kuruludur, burada esnek davranıp kafanıza göre değiştiremezsiniz bunları” ifadelerini kullandı.

“Bu konunun takipçsiyim!”

Burada, Tarihi Alan Başkanlığı’nın da yapabileceği fazla bir şey olmadığını vurgulayan Sılay, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunu şuna benzetiyorum, Hamidiye Tabyası’nda ölü bir çocuk doğdu. Ve götürülüp Tarihi Alan Başkanlığı’nın kucağına teslim edildi. Şimdi kime gitseniz bir açıklama gelmiyor. Çünkü ceset soğumadan, kimse sahip çıkmıyor. Ama ben bu konunun takipçisiyim. Böyle bir şehir, böyle bir tarih ve bu kadar değerli bir müze bunu hak etmiyor çünkü.”

Sılay’ın açıklamalarının ardından gözler Tarihi Alan Başkanlığı’na çevrildi. Kısa zaman içinde Başkanlıktan konuyla ilgili bir açıklama gelmesi bekleniyor…

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech