Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Cesareti Olan Pazara Gelsin…”

Soğandan hububata kadar geniş

Soğandan hububata kadar geniş ürün skalasında ‘gümrük vergisinin sıfırlanması’ pazar tezgahlarına da yansıdı. Pazar yeri esnafı çözümün ithalatta olmadığını, vatandaşın her koşulda yerli ürünü tercih ettiğini söylerken yetkilileri ise ülke gerçeklerinden haberdar olmaları için pazara davet ediyor ve hodri meydan diyorlar: “Cesareti olan pazara gelsin!”

Pazar yeri esnafı dertli… Hem ithalat hem de son satış noktalarında fiyatları ‘şişirdikleri’ iddiası her birini olumsuz etkiliyor. Vatandaşın cebinde para, satıcı da ise düze çıkmaya umut yok…

“Bu ülkeye insan dik, insan yetişir!”

Kapalı Pazar yeri esnaflarından meyve satıcısı Hulisi Demiroğlu bu noktada yöneticilere atıyor topu. Ve hiçbirinin ülke gerçeklerinden haberdar olmadığını söyleyerek şöyle konuşuyor:

“Pek çok üründe ithalat yapıyoruz. Mesela bakın ananası 60-65 liraya alırken bu sene 90-95 milyona alıyoruz. İthal muzun kolisini 65-70 liraya alıyorken şu an kolisi 170-180 lira oldu. Bunu bu hale kim getiriyor, biz anlayamıyoruz. Bu ülkeye insan dik insan yetişir. Ama şu an bakıyorsun havuç bile yetişmiyor. Çiftçiyi desteklemeleri gerekir, üreticiyi desteklemeleri gerekir. Oradan konuşmakla olmuyor. Son satış noktasında fiyat farkı olayı da tamamen yalan… Bunu asla kabullenmiyoruz. Hiçbirinin ülke gerçeklerinden haberi yok. Cesaretleri varsa gelsinler pazar yerine, burada görsünler pazarcının, vatandaşın halini…”

“Vatandaş ‘yerli’ mi diye soruyor”

Soğan satışı yapan esnaflardan pazarcı Furkan da, gümrük kotasının kaldırılmasının pazar yeri esnafı için sıkıntı yaratacağını düşünenlerden. Sabır, içindeki bulundukları durumu “Bu ithalat olayı tabii ki tezgaha yansıyacaktır. Bizim için ne olur bunu da zaman gösterecek. Ama gerçekten çok zor bir zamandan geçiyoruz. Öyle söylendiği gibi son satış noktaları parayı götürüyor falan, böyle bir şey de yok. Esnaf çok para kazanmıyor. İnanın ürün başı 1 lira ve 1 liranın altında para kazanıyoruz. Soğandaki hastalık da çok etkiledi bizi tabii. Şimdi ithalat olduğunda ne olur bilemeyiz tabii ama ithalat yapsalar da vatandaş yerli ürüne yöneliyor. Yerli mi diye sorup öyle alıyor” sözleriyle özetliyor.

“Pazarcıya suç atmasınlar!”

Hububat ve baklagil ithalatına gelen ‘gümrük vergisi sıfırlanması’ da ayrı bir konu… Pazar yerinde tahıl ürünleri satışı yapan Kadir Sabır ise yönetici kadronun tarımı kurtarmak için ithalata değil üreticiyi desteklemeye yönelmesini söylüyor ve şunları kaydediyor:

“Esnaf pek çok açıdan mağdur. Yetkililer, pazarcıya suç atacaklarına gelip kendileri görsünler halimizi. Her üründe ithalat yapılıyor. Birileri cebini doldururken olan her defasında küçük esnafa oluyor. Bizim kredilerle, hibelerle desteklenmemiz lazım. Bu darboğazdan başka çıkış yolu yok.”

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech