Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaya: “Gerekli Ama Geçici Çözüm”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, soğan ithalatında gümrükten alınan verginin kaldırılmasını “tüketiciyi korumak için atılan bir adım” olarak değerlendirdi ve ekledi: “Fakat bu, günü kurtarmak için geçici bir çözüm olur ancak. Soğandaki sıkıntıyı çözmenin yolu hastalıklarla mücadele etmekten geçiyor.”

Bir süredir soğan fiyatlarında yaşanan dengesizlik üretici, aracı ve tüketici üçgenindeki hattı gererken geçtiğimiz gün soğan ithalatındaki gümrük vergisinin kaldırıldığı haberi piyasalara bomba gibi düştü.

“Sıkıntı, soğanda yaşanan mantar hastalığından kaynaklı”

Üretici isyan bayrağını çekerken Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise bunun ‘tüketiciyi korumak için atılan bir adım’ olduğunu belirtti.

GÜNDEM’e konuşan Kaya “Soğanla ilgili uzun zamandır bir sıkıntı yaşanıyor. Bunun en büyük sebebi fiyatlarda yaşanan dengesizlik. Bakıyorsunuz bazı markerlerde 3,95 olan soğan, pazarda 8 lira. Ya da tam tersi bir durum oluyor. Açıkçası bunun böyle olacağı yaz ayından beri belliydi. Soğanın depolama ömrünün bu yıl kısa olacağını, soğanda oluşan mantar hastalığından dolayı soğanda sıkıntı yaşanabileceği yaz aylarından konuşuluyordu. Raf ömrü kısa olan soğanlar, depolardan çöpe atılan soğanları biliyoruz. Ve bundan dolayı arz talep dengesizliği meydana geldi. Farklı fiyatların oluşması piyasada tedirginlik yarattı” şeklinde konuştu.

“Gümrük vergisinin kaldırılması, gerekli bir adımdı”

Soğandaki sıkıntının kaynağının ‘hastalık’ olduğunu ve durumun da çözülmesi için bir adım atılması gerektiğini söyleyen Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Hükümetin bu sıkıntıyı çözmesi için bir adım atması gerekiyordu açıkçası. Gümrük vergisinin kaldırılması da tüketiciyi korumak adına alınmış bir karar. Bugün bu sorunu çözmemiz gerekiyordu. O yüzden bunu ithal etmemiz günü kurtarmak adına doğru bir karar. Ama bugünden yarının, sonraki ayın, sonraki yılın planını yapmamız gerekiyor esasen. Geçici bir çözüm olarak doğru ama bize uzun vadeli çözümler lazım. Hastalıklarla mücadele konusunda daha başarılı olmak için yarının çalışmasını bugünden yapmamız gerekiyor. Bu konuda hükümet, bakanlık ve üreticiye büyük iş düşüyor.”

“Son satış noktasında fiyatlar uçuyor”

İsmail Kaya, ülke genelinde soğanda yaşanan sıkıntının ana sebeplerinden birinin de son satışlarından kaynaklandığını söyledi. Üreticinin ilk sattığı fiyatla tüketicinin aldığı fiyat arasında ciddi bir uçurum olduğunu söyleyen Kaya şöyle konuştu:

“Soğanın kilogram olarak 80 kuruşla 1 lira arasında bir üretim maliyeti vardır. Üretici bunu 2 liranın, 2 buçuk liranın altında satıyorsa bundan para kazanamıyor demektir. Burada esas sıkıntı, üreticinin soğanı ilk sattığı fiyatla tüketicinin satın aldığı fiyat arasında uçurumun olması zaten. Son satış noktası dediğimiz pazarlar, marketler, alışveriş merkezleri, diğer birçok üründe olduğu gibi soğanı da oldukça yüksek fiyatta satabiliyorlar. Bu farkın giderilmesi, üreticinin ilk sattığı fiyat farkı ile en son tüketicinin aldığı fiyat arasındaki farkın kapatılması, bu makasın ciddi anlamda daraltılması gerekiyor.”

Esra Çanlı

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech