Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ümitler tükeniyor!

Çanakkale Ticaret ve Sanayi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkıları ile filizlenen, Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek tarafından desteklenen “Yabancıya Konut Satışı” bu günlerde askıya alındı. Kentte inşaat sektörünün rahatlaması ve inşaat ile bağlantılı olan sektörlerin hayatta kalması için çözüm olarak gösterilen yabancıya konut satışı girişimleri durdu. Konuyla ilgili Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural, “Maalesef istediğimiz ilerlemeyi yakalayamıyoruz” vurgusunda bulundu.

Geçtiğimiz yıl Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu tarafından gündeme getirilen yabancıya konut satışı tüm kentte ilgi uyandırmıştı. Çanakkale’de şu anda yabancıya mülk satışı şu anda yasak ve yapılacak bir düzenleme ile bu yasağın kalkması hedefleniyordu. Ancak o düzenleme bir türlü yapılmadı ve konu şimdilerde askıya alındı.

Konuyla ilgili Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural gazetemize açıklamalarda bulundu. Vural, yabancıya konut satışı yasağı kalkmazsa Çanakkale’de işsizlik daha da artacaktır vurgusunda bulundu.

“Konu şu anda göz ardı ediliyor”

Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural, “Yabancıya konut satışında maalesef istediğimiz ilgiyi yakalayamıyoruz. Şehrimiz siyasetinin önde gelenleri arasında görebildiğimiz kadarıyla uyum uyuşmamış durumda. Bunun maalesef şehrimize getireceği katkı göz ardı ediliyor, önemsenmiyor.

“Şehirde ciddi anlamda işsizlik başlayacak”

İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemlerde konut satış yasağı açılmazsa, şehrimizde ciddi anlamda işsizlik oranında artış yaşanacaktır. Sektördeki daralma ancak yabancıya konut satışı yasağının kaldırılması ile açılabilir. Bu sadece inşaat sektöründe değil, Çanakkale’de iğneden ipliğe her türlü esnafı da olumlu etkileyecek gelişmelerdir. O insanlar buraya geldiklerinde ciddi anlamda para harcayacaklar. Piyasaya para girişi artacak.

“Çanakkale’ye Araplar gelmesin deniyor zaten buraya Araplar gelmez!”

Çanakkale’de vatandaşlarımız buraya Araplar gelmesin gibi kaygılar taşıyorlar. Bunlara hak veriyorum. Arapları isteseniz de Çanakkale’ye gelmezler. Araplar uçak ve bol AVM ararlar. Çanakkale’nin ulaşımı kısıtlı ve bir buçuk AVM’si var. Çanakkale’ye gelecek yabancı kesim, Anzaclar, Avrupalılar, İngilizler ve Japonlar olabilir. Bunlarla ilgili projeler hazırlanabilir. Bu insanların gelir seviyeleri yüksektir. Bu eleştirilerin yersiz olduğunu ve bu yasağın kaldırılması gerektiğini düşünmekteyiz.

“Müteahhitler olarak artık ümidimiz kalmadı”

Bizim talebimiz yabancıya arsa satışı değil, konut satışının önünün açılmasıdır. Milliyetçi duygularla düşünürsek, bu kararın alınmasında bir sakınca yoktur. Biz Çanakkaleli müteahhitler olarak bu müjdeyi duymak isteriz ancak ümidimiz yok.

“Nereye kadar dayanırız bilemiyorum”

Konuyla ilgili Ticaret Odası, kurumlar ve kuruluşlar görüş birliği içindedir. Nereye kadar bu gücümüz devam edecek bilemiyorum…

“Bankalar kredi vermiyor”

İnşaat sektöründeki arkadaşlarımız maalesef bankacılıktan uzaklaştırılıyorlar. Finansal piyasalara erişimimiz engelleniyor. Aylardır bankalar özellikle inşaat sektörü temsilcilerine kredi vermiyorlar. Hatta verilen kredilerin kapatılması için çaba harcıyorlar.

Satışların durmasının bir diğer sebebi de konut faizlerinin yükselmesi. 0.98 olarak açıklanan konut kredisi faizleri bile piyasaya gereken coşkuyu veremedi. Tabi bir de sektöre etki kış şartları var. İnsanların morali bozuk… Tüm piyasalarda bozukluk var. Seçimin geçmesi beklenmektedir.

“Sıkıntıya girmiş müteahhitler var!”

Çanakkale’de sıkıntıya girmiş müteahhitler var. Tüketici haklı olarak şu anda bitmiş konuta talepte bulunuyor. Dolayısıyla piyasada projesi tamamlanmış, daire bitmiş, anahtarı hazır daireye ilgi olduğunu görmekteyiz” dedi.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech