Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf Eroğlu

SÜTÜMÜZE KARIŞMAYIN!

Nasrettin Hocaya sormuşlar. “Hoca. Tuvalette sakız çiğnemek caiz midir?”Hoca Nasrettin cevap vermiş “Dinen bir sakıncası yoktur. Amma, biri görürse, başka bir şey çiğnediğinizi zanneder.” Ne yiyip, ne içeceğimize karar veremedik. Birinin ak dediğine, bir diğeri kara, diyor. Etimize, suyumuza, tereyağımıza, kokoreçimize, ekmeğimize, yemeğimize, yumurtamıza karıştıkları yetmedi, şimdi de sütümüze el attılar. Bir uzman, televizyona çıkıp,”Süt içmeyin, çocuklarınıza içirmeyin, zararlıdır” demez mi? Yıllarca, yumurtanın zararlı olduğunu öğütleyen zihniyet, demek ki yeniden hortladı. Gündemde hep gıdayla ilgili bir takım krizler yaratılıyor, bilgi kirliliği oluşturuluyor. Son dönemde basında UHT sütler, süt tüketimi, yoğurt, yoğurt ekşiyor mu gibi konularla uğraşıyoruz. Ölü süt, canlanan süt, yoğurt yaparken enzimler ölüyor, inek sahibinden süt almayı önerme hatta maya yerine toprak kullanma gibi söylemlere şaşırmış durumdayız. Bilime böyle yaklaşan insanların, kendi mesleklerini de aynı mantıkla yapmasından korkulması gerekiyor.

Türkiye’de kişi başına 26 kilogram süt tüketilirken, bunun 6 katı süt tüketen ülkeler bulunduğuna dikkati çeken Koçak, “Biz süt içirmek için uğraşıyoruz, 1-2 kişi çıkıp, süt içirmemek için çalışıyor.

SÜTÜN FAYDALARI

Anlatmaya gerek var mı? Görüyorsunuz işte! Yine de anlatalım.

Büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan süt, vücuda güç verir ve kemikleri sağlamlaştırır ve kemik erimesini önlemeye yardımcıdır.

Kalsiyum kaynağı sütü, kemikleri büyütecek ve kanserden koruyacak dünyanın içime en uygun ürünüdür Mikropların neden olduğu enfeksiyonlara karşı vücuda direnç verir. Cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını engeller. Beyin için oldukça faydalıdır ve beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Vücudumuzda ödeme neden olan sıvıların toplanmasını engeller. İshalin geçmesinde faydalıdır.

Mide rahatsızlıklarına çok iyi gelir. Saçın uzamasında önemli bir etkisi vardır. Tırnakların sağlam bir şekilde uzaması için faydalıdır.

Diş çürümelerine oldukça iyi gelir. Tansiyonu olan hastalar için de süt içilmesi önerilmektedir. Çünkü süt tansiyonun düşmesinde etkilidir. Kronik bronşitin olmasını engelleyen süt, ayrıca öksürüğe de iyi gelmektedir. Sindirim sistemi ile problemi olan kişilerin mutlaka süt içmesi tavsiye edilir, süt sindirim sistemini düzenlemektedir. Ülserin önlenmesinde de sütün faydası büyüktür. Süt ayrıca önemli hastalıklardan olan kanserin de önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Dokuların ve hücrelerin oluşumuna zemin hazırlar ve hızlandırır. Böylece vücudumuzda oluşan yaralar çok daha çabuk iyileşir. Hücreleri onarır ve güçlendirir. Sütün içinde A, B, C, D, E ve K vitaminleri vardır ki bu vitaminler biz insanlar için hayati önem taşımaktadır. A vitamini: Görme yeteneğini korumada faydalıdır ve katarakt riskini azaltmaktadır. B vitamini: Hafızayı güçlendirir, sinir hücrelerini korumada faydalıdır. Süt içen kişilerde bir çizik, bir yaralanma veya benzeri bir durumda kanın çok daha çabuk pıhtılaştığı bilinmektedir. Süt ile kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Çoğu diyetlerde süt ve sütlü ürünler önerilmektedir. Bunun nedeni sütün mideye indikten sonra yaklaşık yarısının katı yiyecek olarak algılanmasıdır. Bu sayede beyine “doydum” sinyali gönderilmektedir. Bu da sütün diyetlerde oldukça tercih edilmesine neden olmaktadır.

Kasların güçlenmesinde faydalıdır. Acetyıl Cartinin (beynin yaşlanmasını engelleyen madde) isimli maddenin de sütte bulunduğu bilinmektedir. Böylece beynin yaşlanması engellenmektedir.

Güzel ve deliksiz bir uyku uyumanıza yardımcı olmaktadır.

Görüldüğü gibi sütün birçok faydası bulunmaktadır. Yetişkinlerin gün içinde en az bir bardak süt içmesi önerilmektedir. Sütün faydaları, ilkokul çağındaki çocuklar için ise, günde en az iki bardak süt içilmesi önerilmektedir. Özellikle kalsiyum sayesinde çocukların daha uzun boylu olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Süt içen çocukların süt içmeyen çocuklara nazaran daha uzun boylu olduğu görülmüştür.

Yıllarca, Süt tüketimini artırmak için, Süt günleri, Süt koşusu, süt içme teşvik müsabakaları yapan Tarım Bakanlığının bir elemanı olarak, çabalarımızın, birileri tarafından heba edilmesinden dolayı, üzgün olduğumuzu da belirtmek isteriz. Bakmayın siz onlara. SÜT İÇİN, SÜT İÇİRİN. Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech