Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eceabat’ta ‘Slow Down’ Kardeşliği

Eceabat Opet Tarihe Saygı

Eceabat Opet Tarihe Saygı Ortaokulu ev sahipliğinde Slowing Down, a few face of European education projesinin ilk proje toplantısı gerçekleştirildi. Geçen hafta Polonya, Yunanistan, İtalya, Portekiz, Letonya ülkelerinden gelen 23 öğrenci ve 10 öğretmen ile hayata geçen proje, örnek bir Erasmus+ projesi olurken altı ülkenin öğrencileri de kardeş oldu.

Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, Eceabat Belediye Başkan Yardımcısı Recep Tutucu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezai Turna ve Opet Proje Koordinatörü Fatma Hacıalioğlu’nun da katıldığı açılış töreninin ardından Opet Tarihe Saygı Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Saliha Deniz’in yaptığı açılış konuşması ile program resmen başladı. Okulda, proje temasına ve ortak ülkelerin kültürlerine göre hazırlanan sınıflar oldukça dikkat çekti.

Halk Oyunları gösterileri ile başlayan programda örgü, ebru sanatı, çömlek yapımı, filografi sanatı, çini, enstrüman yapımı atölyelerinin ardından serbest resim, dans ve karaoke atölyeleri yapıldı. Çanakkale Destanı Ana Tanıtım Merkezi ziyareti ile başlayan gezi, Yeşilyurt köyü ile devam etti. Behramkale, Assos Antik Kenti, Truva Antik Kenti Troia Müzesini de ziyaret ederek Çanakkale’nin tarihi ve güzelliklerine şahit olan proje ekibi, Aynalı Çarşı, Truva Atı ve Seramik Müzesi’ni de gezdikten sonra il merkezindeki tarihi ve turistik yerleri de ziyaret etti.

KOORDİNATÖRLER: “BURADA OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUZ”

Polonya, Portekiz, İtalya ve evsahibi Türkiye koordinatörü gazetemize proje hakkında konuştu. Koordinatörler, ülkemizi ve kentimizi çok sevdiklerini belirterek Çanakkale’de bulunmaktan mutlu olduklarını kaydetti.

Polonya Koordinatörü Joanna Charczun:

“Burada Polonya olarak ikinci kez bulunuyoruz. İlki 2013-2015 yılları arasında Opet Tarihe Saygı Ortaokulu ve İngilizce Öğretmeni Saliha Deniz ile yürüttüğümüz Comenius projesi idi. Burada bulunmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Opet Tarihe Saygı Ortaokulu tarafından hazırlanan programın bu kadar güzel olacağından zaten emindim. Bu ilk proje toplantısı idi ve  bu programın ardından bu standartta bir program hazırlamaya çalışırken zorlanacağız. Elbette bu bir yarışma değil. Ve biz burada kibar, saygılı, yaratıcı ve değerli insanlarla birlikte olmaktan son derece mutluyuz.”

Portekiz Koordinatörü Rui Baltazar:

“Burada bulunmaktan çok mutluyuz. Bu harika bir başlangıçtı. Türk ekibini bu muhteşem ve sıradışı program için tebrik ediyoruz. Bazen bir ülkede bulunursunuz ve oranın havasıyla, suyuyla, yemeğiyle, insanlarıyla uyum sağlayamazsınız ve hemen eve dönmek istersiniz. Burada ise öğrencilerimin de ifade ettiği gibi kendimizi evimizde hissettik. Bu projede yer almaktan dolayı çok mutluyuz.”

İtalya Koordinatörü Rosaria Nocerino:

“Arkadaşım Bianca Dispeola Comenius projesinde burada bulunmuştu fakat ben ilk kez bulunuyorum Çanakkale’de. Burada bulunmaktan çok çok mutluyuz. Bizi çok sıcak bir şekilde karşılayan, Türk ekibine çok teşekkür ediyoruz. Kendimizi çok önemli ve değerli hissettirdiler. Ve bu bizim için heyecan vericiydi. Umarım biz de onları İtalya’ya geldiğinde en az onlarınki kadar başarılı bir program ile ağırlayabiliriz.”

Türkiye Koordinatörü Saliha Deniz:

“Slowing Down, a new face of European Education projesi, koordinatör olarak yürüttüğüm ikinci Erasmus+ projesidir. Comenius projesinde ortak olarak çalıştığımız Polonya’dan değerli arkadaşım Joanna Charczun’un  teklifi ile başlayan başvuru formu doldurma sürecinin ardından Ulusal Ajans’tan gelen kabul çağrısıyla çalışmalarımız hızlandı. Projemizin konusu ‘Yavaşlama’dır. Yavaşlama üzerine hayat kalitemizi arttıracak farkındalıklar yaratmayı hedefliyoruz. Bu proje hem özel hayatımızda hem eğitim hayatımızda yaşadığımız stresi azaltmaya yönelik hedefler içerir. Teknolojiye olan bağımlılığımızı kontrol altına almak, yaşadığımız dünyayı, içinde bulunduğumuz anı tüketime değil, üretime odaklı olarak yaşamak gibi.  Okul yaşantısındaki stresle baş etmeyi öğrenmek, daha sağlıklı yaşamayı, daha sağlıklı yemekler tercih etmeyi, zamanı etkin bir şekilde sosyalleşerek geçirmeyi, sanal dünyada değil, arkadaşlarla ve ailemizle daha çok yüz yüze iletişim kurmayı arttırmak gibi… Yavaşlama deyince, akla sadece hareketsel olarak yavaşlama gelmemeli. Yavaşlamayı kendi hayatımıza da dahil etmeliyiz diye düşünüyorum. Bunun için, yaşadığımız hayatı daha sağlıklı ve daha keyif alarak sürdürmek, yoğun bir okul günü içerisinde derin bir nefes alıp yaptığımız işten keyif almak, kendimizi başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi hayallerimize odaklanmak, yaşadığımız anın içinde olmak, hayal kurmak, kendimiz için yaşamak, yeri geldiğinde ‘Hayır’ diyebilmek, gerçekten ne istediğimizi bilmek… Bunların hepsi hedef ve kazanımlarımız arasında yer almaktadır. Aslında bu projeden herkesin öğreneceği çok şey var.

İKİNCİ HAREKETLİLİK YUNANİSTAN’DA GERÇEKLEŞECEK

“Slow Down, Enjoy Life – BE good, Be kind, Be respectful, Be creative ülkemizde gerçekleştirdiğimiz toplantının sloganı idi. 03-08 Mart tarihlerinde 4 öğrenci ve 2 öğretmenle katılacağımız 2. hareketliliğimiz Yunanistan’da gerçekleşecektir.

Projenin ilk toplantısını başarıyla tamamlamış olmanın gururunu yaşıyoruz. Ülkemizi temsilen gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarımızda daima bizi destekleyen ve yanımızda olan Eceabat Kaymakamımız Sayın Turan Yılmaz’a, Eceabat Belediye Başkanımız Sayın Adem Ejder’e, Opet Proje Koordinatörü Sayın Fatoş Hacıalioğlu’na, değerli Okul Müdürüm Sayın Deniz Aydeniz’e, çalışma arkadaşlarıma ve kıymetli velilerimize ve tabi ki projemizin temel taşı olan öğrencilerime teşekkürlerimi bir borç bilirim.”

Misafirler, gece saatlerinden itibaren ülkelerine hareket ettiler. Projenin de 2020 yılına kadar 20 öğrencinin katılımı ile devam edeceği öğrenildi.

Eylem Gözeldere

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech