Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Cephedeki Gazeteciler konuşuldu

Çanakkale Kent Müzesi’nde devam

Çanakkale Kent Müzesi’nde devam eden süreli sergi Kentte I. Dünya Savaşı’nın İzleri kapsamında “Çanakkale Muharebeleri’ne Sivil Bakış Açısı; Cephede Gazeteciler” konuşuldu.

Çanakkale Kent Müzesi’nin haberine göre, Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi görevlisi Gökşen Özen ile “Çanakkale Muharebeleri’ne Sivil Bakış Açısı; Cephede Gazeteciler” konuşuldu.

Sohbette Falih Rıfkı Atay’ın Ateş ve Güneş eserinden bir alıntıyı paylaşan Özen, “Herhangi bir cepheyi bizlere aktarmak isteyenler, ilk olarak o cephenin gerisinden bahsetmelidir” diyen yazarın ne kadar haklı olduğunu dile getirdi. Savaş kavramının tarih boyunca çok değiştiğini ve 1. Dünya Savaşı ile birlikte topyekün savaş dediğimiz bir kavramın ortaya çıktığını ve bu tarihten sonra savaşların savaş alanı dışına taşıp sivil hayatları da etkilediğini 1915’te Çanakkale’nin de bundan etkilendiğini belirtti. Savaş kavramının cephesi gerisine geçmesiyle birlikte propagandanın önemli olduğunu ve devletlerin buna bağlı olarak kendi propaganda araçlarını ortaya koyduklarını aktaran Özen 1. Dünya Savaşında Osmanlı Ordusunda yayınlanan Harp Mecmuası, Harbi Umumi Panaromları gibi çalışmalar ile Harbiye Nezareti’nin önemli işleri olduğunun altını çizdi. Cephe ‘de görev yapacak gazetecilerin ise Harbiye Nezareti tarafından sıkı bir kontrolden geçirildikten ve cepheye sevklerinin gerçekleştiğini belirten Gökşen Özen 1915 ve sonrasında Çanakkale’ye gelen gazeteci, gözlemci ve film yapımcısı olan kişilerin savaşın boyutlarının bilinirliği adına çok ciddi çalışmaları olduğunu belirtti.

Burhan Felek’in çektiği fotoğrafların, Paul Schweder’in savaş anılarının önemli olduğunun da altını çizen Gökşen Özen konukların sorularına da cevap verdi. Paylaşılan bilgilerin ardından etkinlik sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi’nde yılın son etkinliği ise 26 Aralık’ta yapılacak Ahmet Kolkoparan ile Eski Kent Fotoğraflarını Okuma etkinliği olacak.

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech